Hlavní obsah

„Je mi z toho do breku.“ Chrudimka u Pardubic zaplavila pole

Foto: Kateřina Křováková

Jez na řece Chrudimce v Nemošicích u Pardubic.

Chrudimka dosáhla v Nemošicích u Pardubic třetího povodňového stupně. Rozvodněná řeka zatopila okolní pole i přilehlé cvičiště pro psy, k domům u místního splavu se voda dosud nepřiblížila.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Každou hodinu až dvě se čtyřicátník Roman z pardubických Mnětic chodí ke splavu dívat, kam až dosáhla voda z rozvodněné Chrudimky.

Řeka se zde vlivem silných dešťů vylila z břehů, zaplavila okolní pole, místní dětské hřiště i kiosek u splavu, který je v letních měsících oblíbeným cílem kolařů.

Jak pan Roman prozradil Seznam Zprávám, jeho dům leží 300 až 400 metrů od rozvodněné řeky. Při minulých povodních prý voda až k němu nedosáhla. Srážky ale neustávají a hladina vody dále stoupá, neustále se proto vrací v pláštěnce a gumákách ke splavu, aby zkontroloval vývoj situace.

„Jsem kliďas, optimista, nad evakuací zatím nepřemýšlím,“ říká. Připouští ale, že zvažuje, jestli ze zahrady neodveze svoje motorky a preventivně neodklidí další věci.

Mnětice patří se sousedními Nemošicemi a Drozdicemi mezi jedny z nejohroženějších částí Pardubic. Místní obyvatelé byli už v pátek po zasedání povodňové komise informováni o rizicích a možné evakuaci.

Řeka Chrudimka v Nemošicích v sobotu v 16 hodin dosáhla třetího povodňového stupně. V průběhu víkendu se vylila z koryta. Voda zaplavila okolní pole i cvičiště pro psy, které se nachází v těsné blízkosti tamního splavu.

„Je mi z toho do breku,“ říká Seznam Zprávám šedesátnice Dana, zatímco se z mostu nad nemošickým splavem rozhlíží, kam až voda dosáhla. V Nemošicích sama bydlí. Její dům se však nachází od řeky dál, ale že bude zaplavený, by hrozit nemělo. V okolí se ovšem rozlilo i několik menších toků a na polích stojí voda, zcela bez obav tedy není.

„Celou dobu bylo sucho, a teď přišlo tohle,“ postěžovala si a dodala, že je zvědavá, jak to dopadne.

Rozvodněná řeka zatím v Nemošicích nedosáhla ani k domům, které se nachází v těsné blízkosti splavu. Nezbývá ale příliš. Jejich obyvatelé proto vytrvale chodí na zahradu kontrolovat, kam až voda vystoupala.

Postarší pár z pardubických Jesničánek, který se přijel na rozvodněnou řeku do Nemošic podívat, říká, že pamatuje na povodně, při kterých se Chrudimka vylila do okolních polí, cvičiště pro psy prý nikdy zatopené nebylo.

Vesnice ale podle nich byla letos na povodně dobře připravena. Nedávno totiž nechala nově vyspravit koryto řeky.

Zhoršující se situaci čelí i další přilehlé vesnice. Pole jsou zaplavená i v oblasti soutoku Chrudimky a Novohradky nedaleko Úhřetic, kde aktuálně platí třetí povodňový stupeň. Některé silnice jsou zde kvůli povodním uzavřené. U Dvakačovic je část silnice pod vodou.

Černý scénář – tedy přeliv přes protipovodňová opatření pod Luží na Chrudimsku, v oblasti Dvakačovic, Úhřetic a Úhřetické Lhoty – se ale podle pardubického hejtmana Martina Netolického (3PK/SOCDEM) nenaplnil. Průtoky zůstaly přibližně na úrovni dvacetileté vody a k dalším evakuacím nebylo nutné přistoupit.

Více o situaci u řeky Novohradky na Chrudimsku si můžete přečíst v sobotní reportáži Seznam Zpráv.

Foto: Kateřina Křováková

Zatopené pole u Dvakačovic nedaleko Pardubic.

Doporučované