Hlavní obsah

Jako ve Španělsku nebo Francii. Teploty šplhají ke čtyřicítce

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Teploty na jihu Moravy se mohou dnes vyšplhat až na 37 stupňů.

Česko podle meteorologů zažívá pravděpodobně jeden z nejteplejších 33. týdnů v roce za posledních více než 100 let. Teploty na většině území přesahují i 30–⁠⁠35 °C. Od začátku příštího týdne by se mělo mírně ochladit.

Článek

Dnešek bude v Česku zřejmě nejteplejším dnem letošního roku. Na jihu Moravy se teploty mohou dostat až na 37 stupňů Celsia, na většině míst v republice mohou vyšplhat na 35 stupňů. Tropická bude i noc na čtvrtek.

Meteoroložka Jana Hujslová z Centrálního předpovědního pracoviště ČHMÚ pro Seznam Zprávy odpověděla, co stojí za extrémně horkými dny, a jaké meteorologické změny bychom v následujících dnech měli očekávat.

Co je příčinou vysokých teplot, které nyní zažíváme?

Od jihu proudí do střední Evropy velmi teplý vzduch, takže se teploty dostávají i přes 30 stupňů. Teplo je teď nejen u nás, ale i třeba v Německu. Ke 40 stupňům se v tomto týdnu blížily teploty ve Francii, Španělsku a Itálii, takže ve velké části Evropy teď zažíváme teploty hodně vysoké.

Jsou v tomto týdnu překonávány teplotní rekordy?

Rekordů v tomto týdnu zatím moc nebylo. V uplynulých letech jsme zažívali v polovině srpna ještě teplejší dny a hodnoty denních rekordů jsou hodně vysoko, někde i 38 nebo 39 stupňů.

Je možné, že tento trend vysokých teplot bude pokračovat i v následujících týdnech?

Tento týden vydrží teplý, v závěru už by se ale mělo postupně ochlazovat. Následující týdny už budou chladnější.

Jaký vliv mají takto vysoké teploty na naše zdraví a na náš životní styl?

To je spíše otázka pro lékaře, ale vysoké teploty samozřejmě zvyšují zátěž na náš organismus. Proto i biopředpověď máme na nejvyšším stupni zátěže.

Jak jste již zmínila, má se začít ochlazovat. Očekávají se v tomto týdnu také bouřky a krupobití? Případně, jaké jsou hlavní důvody pro jejich vznik?

Vypadá to, že dnes se objeví přeháňky a bouřky spíše výjimečně. Během noci by od jihu mohlo dorazit srážek o něco více a během zítřejšího dne čekáme místní přeháňky nebo bouřky. Ale na dnešek ani na zítřek výstraha vydaná není. Co se týká dalších dnů, tak bude srážek přibývat, protože o víkendu bude přecházet přes naše území zvlněná studená fronta. V pátek se objeví přeháňky a bouřky hlavně v Čechách, v sobotu už zaprší na většině území a místy se vyskytnou i bouřky, které by mohly být i silné. Neděle by měla být poměrně deštivá, na některých místech bude pršet i vydatněji.

Budou se vyskytovat bouřky jen lokálně, nebo zasáhnou širší území?

Během soboty by se mohly vyskytnout na větším území než v předchozích dnech, ale zatím je to poměrně daleko, takže uvidíme. Předpovědi se budou ještě upřesňovat.

Máme tedy očekávat na víkendové bouřky výstrahu?

Sobotní bouřky se zatím jeví, že by mohly být doprovázené přívalovým deštěm, případně i kroupami a nárazy větru. Na přesnější předpověď je ale ještě brzy. Jak silné bouřky budou a jaké nebezpečné jevy je budou doprovázet, budeme upřesňovat v dalších dnech.

Jsou nějaké dlouhodobé prognózy, které naznačují, že bychom se měli připravit na podobně extrémní počasí častěji?

S klimatickou změnou se samozřejmě čekají extrémní projevy počasí častěji. Zažíváme to už i poslední roky. Jsou častější vlny veder nebo silnější bouřky a podobný trend očekáváme i do budoucna.

Doporučované