Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Iniciativa vyzývá ke zpřísnění zbraňové legislativy, chce třeba psychotesty

Foto: quartetworld, Shutterstock.com

Sněmovna projednává návrh, podle kterého by prodejci zbraní a střeliva museli podezřelé nákupy hlásit. Ilustrační fotografie.

Současná legislativa je podle zástupců iniciativy Všem, kdo nejsou lhostejní nedostatečná. Navrhují proto omezený přístup k poloautomatickým útočným puškám nebo k tlumičům. Zároveň požaduje psychotesty, které by se měly opakovat.

Článek

Iniciativa Všem, kdo nejsou lhostejní vyzývá ke zpřísnění zbraňové legislativy. Její zástupci navrhují omezení přístupu k poloautomatickým útočným puškám a k tlumičům. Zároveň by se podle nich měla pro nabývání zbraní prošetřovat psychická způsobilost, periodicky opakovat by se měly například psychotesty.

Občanská iniciativa chce přesvědčit politiky o potřebě účinné změny zákonů v reakci na prosincovou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK), kde její student zabil 14 lidí, 25 zranil a následně zastřelil i sebe. Záměr iniciativy dnes v Praze novinářům představili její zástupci. Sdružuje například některé studenty a učitele z FF UK i některé pozůstalé po obětech prosincové tragédie.

„Jsme přesvědčeni, že tragédie, která se odehrála 21. prosince minulého roku na naší fakultě, byla umožněna mimo jiné tím, že psychicky labilní jedinec s určitými násilnými, sebevražednými, vražednými sklony měl příliš snadný přístup ke zbraním,“ řekl za iniciativu, která začala fungovat v září, filozof a pedagog z FF UK Václav Němec.

Od roku 2026 začne platit nový zákon o zbraních a střelivu, který ukládá povinnost prodejců zbraní hlásit podezřelé obchody. Zavádí také možnost zabavit střelné zbraně kvůli bezpečnostnímu riziku nebo zkrácení lhůty pro lékařské prohlídky držitelů zbraní z deseti na pět let. Zahrnuje i možnost policie nařídit tuto prohlídku kdykoli.

Sněmovna zároveň projednává návrh, podle kterého by prodejci zbraní a střeliva museli podezřelé nákupy hlásit ještě před platností nového zákona. Na začátku září ji podpořil sněmovní bezpečnostní výbor. Policie by také měla podle návrhu dříve získat širší možnosti pro zajištění zbraní. Opatření, která novela i nový zákon přinášejí, jsou ale podle iniciativy nedostatečná a opakování podobných tragédií do budoucna nedokážou zabránit.

Času na změny podle Němce není mnoho, v novele, která je ve Sněmovně, je podle něj minimální prostor. „Teď už se naše naděje spíše upínají ke změnovému zákonu, který má vnést nějaké úpravy k těm schváleným zákonům o zbraních a střelivu a o munici,“ řekl Němec.

Doporučované