Hlavní obsah

Igor Němec končí u ředitele ČT. Byl na srazu spojovaném s dezinformátory

Foto: Profimedia.cz

Bývalý ministr, pražský primátor a končící šéf kanceláře ředitele ČT Igor Němec.

aktualizováno •

Generální ředitel České televize Jan Souček propustí šéfa své kanceláře Igora Němce. Souček Seznam Zprávám řekl, že důvodem je názorový rozchod. Němec se minulý víkend zúčastnil srazu, který je spojován s dezinformátory.

Článek

V pondělí 26. srpna se domluvili, že další pondělí už do práce nepřijde. Tak pro Seznam Zprávy popsal řešení účasti šéfa sekretariátu České televize a bývalého politika Igora Němce na šestém ročníku Vlasteneckého setkání na zámku Příčovy. Jde o jednu z nejvýznamnějších pravidelných akcí takzvané vlastenecké scény. Na jeho účast upozornil web Neovlivní.cz.

„S Igorem Němcem jsem se včera (v pondělí 26. srpna, pozn. red.) dohodl na ukončení jeho působení v České televizi k 31. srpnu, a to z důvodů zásadních názorových neshod,“ uvedl pro Seznam Zprávy Jan Souček, generální ředitel České televize, jak na návštěvu svého podřízeného na kontroverzní akci reagoval.

Souček zároveň odmítl, že by účast na akci byla jakousi poslední kapkou. „Já jsem se s Igorem Němcem dohodl na nějakých podmínkách fungování v pozici, a jak se ukázalo, tak naše názory se zásadním způsobem lišily,“ řekl redakci.

Podle generálního ředitele nebyl problém v plnění zadaných úkolů. Igor Němec měl na starosti například revizi a aktualizaci interních procesů České televize. „První fázi úkolu měl odevzdávat v červnu a odevzdal to tak, jak bylo plánováno. S plněním klíčových úkolů to rozhodně nesouvisí,“ doplnil generální ředitel České televize a stejně tak odmítl, že by bylo důvodem ukončení pracovního poměru politické směřování Igora Němce.

„Jsou to zásadní názorové neshody,“ opakoval ještě jednou reportérovi.

Seznam Zprávy o reakci požádaly i Igora Němce. „Nezlobte se, nemám, co bych vám sděloval,“ řekl redakci.

„Sraz různorodé společnosti“

„Schází se tam různorodá společnost. Představitelé komunistů a různých fašizujících stran a hnutí, covidoví dezinformátoři nebo ezoterici,“ popisuje povahu Vlasteneckého setkání bezpečnostní analytik Roman Máca.

V minulosti v panelových diskuzích vystoupil například mluvčí Václava Klause Petr Hájek, letos se zúčastnili mimo jiné člen vedení Národní domobrany Marek Obrtel, bývalý diplomat Petr Drulák či konspirátor Michal Semín, kterého Federace židovských obcí označila za člověka „vyhraněného ve svém antijudaismu“. Účastníkům zazpíval písničkář Jaromír Nohavica.

Igor Němec na vlasteneckém setkání na zámku Příčovy.

Na místě se konají panelové debaty a prodávají se upomínkové předměty nebo publikace. K mání byla například kniha odsouzeného antisemity, předsedy krajně pravicové Národní demokracie Adama Bartoše.

„Akce se také účastní představitelé českých proruských polovojenských uskupení, která se cvičí, vyzbrojují a otevřeně hlásají, že v příští válce budou bojovat na straně Ruska proti NATO, tedy i proti České republice. Před těmito uskupeními varují české bezpečnostní instituce a zpravodajské služby,“ dodává Máca.

„Jeden z diskuzních panelů nesl název Americko-ruská válka na Ukrajině, což kopíruje pojetí ruské válečné propagandy. Ta tvrdí, že jde o válku USA proti Rusku, Rusko se jen brání a Amerika na Rusko útočí prostřednictvím Ukrajinců,“ upozorňuje Roman Máca.

Roman Máca v souvislosti s účastí Igora Němce upozorňuje na paradoxní situaci.

„Pro účastníky takzvaných vlasteneckých setkání je příznačná i nenávist vůči České televizi, kterou považují za součást jakéhosi protiruského spiknutí řízeného Washingtonem, Bruselem či nějakými tajnými spikleneckými spolky. Je tedy pozoruhodné, že Igor Němec je na jedné fotografii poblíž předsedkyně Trikolory Zuzany Majerové, která společně se svým místopředsedou Petrem Štěpánkem vyzývá k neplacení poplatků,“ uvádí.

Od ministra ke kancléři

Igor Němec je bývalý poslanec za ODS. V letech 1991 až 1993 působil jako ministr kontroly (nyní Nejvyšší kontrolní úřad) a v letech 1993 až 1996 jako ministr bez portfeje. Posléze pracoval jako vedoucí Úřadu vlády a předseda Úřadu pro státní informační systém.

V červnu 2002 se stal během historických povodní krátce primátorem hlavního města Prahy a proslavil se výrokem: Já bych řekl, že Praha není ohrožena. Situace je, bych řekl, nadmíru výtečná. Přičemž chybělo jen několik málo hodin do zaplavení pražského metra nebo čtvrti Karlín.

V letech 2005 až 2015 byl předsedou Úřadu pro ochranu osobních údajů. Na svých stránkách uvádí, že poté pracoval jako poradce a konzultant v oblasti ochrany osobních údajů se specializací na problematiku GDPR a DPO. Současně vykonával funkci prezidenta Šachového svazu ČR.

V listopadu 2023 Igora Němce jmenoval nový generální ředitel České televize Jan Souček vedoucím svého sekretariátu.

Od Němcových výroků, ve kterých mluvil o „strašení covidem“ a ve kterých se vymezil proti NATO a Evropské unii, se Souček distancoval už v loňském roce. Generální ředitel tehdy uvedl, že s osobními názory Němce nesouhlasí a hodlá o tom s ním mluvit.

Doporučované