Hlavní obsah

I 30 hodin bez odpočinku. Zákoník práce se v Motole nedodržoval

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Inspektorát práce provedl kontrolu v pražské Fakultní nemocnici Motol a zjistil, že se tam nedodržoval zákoník práce. Zaměstnanci pracovali nepřetržitě i přes 30 hodin a někteří neměli přesčasy ani kompletně hrazené.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Možná se schyluje k dalšímu protestu lékařů v nemocnicích. Hraje se nejen o odměňování, ale i o dodržování zákoníku práce. Teď navíc lékaři dostali další oficiální razítko, že se předpisy porušují.

Konkrétně v minulých letech v pražské Fakultní nemocnici Motol, jak zjistila kontrola Oblastního inspektorátu pro hlavní město Prahu.

Protokol z výsledku kontroly, který si Seznam Zprávy vyžádaly podle informačního zákona, ukazuje, že se předpisy porušovaly na celé řadě míst.

„Kontrola zjistila hned několik pochybení, mimo jiné v oblasti rozvržení pracovní doby a doby odpočinku, evidence pracovní doby, na úseku odměňování zaměstnanců a v oblasti bezpečnosti ochrany zdraví na pracovišti,“ popisuje mluvčí Státního úřadu inspekce práce Richard Kolibač.

Dlouhé i neplacené přesčasy

Kontrola zdokumentovala hned několik konkrétních příkladů. Jedna zaměstnankyně například podle inspektorů pracovala 16. listopadu 2023 od 7:00 do 15:30, na to navázala okamžitě další služba od 15:30 přes noc do 7:00 ráno a pak pokračovala rovnou 17. listopadu od 7:00 do 15:30.

Foto: Oblastní inspektorát práce pro hlavní město Prahu, Seznam Zprávy

Několik popsaných zjištění z protokolu kontroly inspekce práce, který Seznam Zprávy získaly podle informačního zákona.

„Zaměstnankyně tedy pracovala ve třech po sobě následujících směnách celkem 31,5 hodiny (bez přestávek na jídlo a oddech),“ píše se v protokolu o kontrole.

U vybraných zaměstnanců pak inspektoři zjistili, že jim nemocnice hradila maximálně 34 hodin práce přesčas měsíčně. Pokud měli služeb více, další hodiny už placené neměli. Dále se podle inspektorů také práce přesčas plánovala, což podle zákona není možné.

Foto: Oblastní inspektorát práce pro hlavní město Prahu, Seznam Zprávy

Další příklad konkrétního pochybení z kontroly inspektorátu práce v Motole.

Celkem tak kontrola přišla na 12 zjištění, kterými Motol podle inspektorátu práce porušil některý z paragrafů zákoníku práce. Jeden nedostatek byl odstraněn v průběhu kontroly.

„Na základě kontrolního zjištění zahájí Oblastní inspektorát práce pro hlavní město Prahu se zaměstnavatelem přestupkové řízení, jehož výsledek nelze v tuto chvíli předjímat,“ dodává mluvčí Kolibač. Jasná tak není ani výše případné pokuty.

Seznam Zprávy se Fakultní nemocnice Motol ptaly, zda pochybení prokázaná inspektorátem práce uznává, proč zaměstnanci pracovali delší dobu a navíc jim práce přesčas nebyla kompletně proplacena a jestli už došlo k nápravě. Nemocnice se ale vyjádřit nechtěla.

„Fakultní nemocnice v Motole obdržela několik předžalobních výzev a poskytnutí požadovaných informací může v rámci soudního řízení, které je nyní ve fázi před jeho zahájením, ohrozit rovnost účastníků soudního řízení. Proto se k dané záležitosti zatím nebudeme vyjadřovat,“ vysvětluje mluvčí Motola Jana Merxbauerová.

Problém celého zdravotnictví

Zaprvé je ale důležité dodat, že od loňské kontroly se změnil zákoník práce, takže dnes je možné pracovat nepřetržitě v nemocnicích až 24 hodin. Stále by ale nemělo jít o plánované služby, což se ale i dnes běžně děje, jak potvrdili také už dříve lékaři pro Seznam Zprávy v článku, který jsme publikovali na začátku srpna.

Zadruhé je nutné připomenout, že zmíněná kontrola se sice týkala výhradně fakultní motolské nemocnice, rozhodně to ale neznamená, že by se zákoník práce nedodržoval pouze zde. Naopak jde o problém celého českého zdravotnictví. Na což ostatně hojně upozornil loňský protest lékařů.

Dlouholeté problémy akorát teď probublávají do konkrétních sporů. Stalo se to tak i na jednom z nejprestižnějších pracovišť v Česku – pražském Institutu klinické a experimentální medicíny. Jak už Seznam Zprávy informovaly, 24 lékařů tamní Kliniky transplantační chirurgie žádalo mimo jiné o doplacení peněz za odsloužené přesčasy. V některých případech už došlo k dohodě, v jiných jsou v běhu žaloby.

Doporučované