Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Hygienici zaznamenali v souvislosti s povodní první případ leptospirózy

Foto: Obec Lichnov

Ilustrační foto.

Hygienici zaznamenali v souvislosti s povodní první případ leptospirózy, takzvané krysí nemoci. Nakazil se jí v Moravskoslezském kraji čtyřiašedesátiletý muž, kterého smetla velká voda.

Článek

Nakažený muž se dostal do přímého kontaktu s kontaminovanou vodou. Nyní je v nemocnici. Informovala o tom dnes mluvčí Státního zdravotního ústavu Štěpánka Čechová. Leptospiróza se šíří močí nakažených zvířat, jako jsou hlodavci, psi, hospodářská zvířata či divoká zvěř.

„Muž si pravděpodobně loknul záplavové vody, ale infekce se mu mohla do těla dostat i jiným způsobem, například poraněnou kůži. Jeho stav zatím stále vyžaduje pobyt v nemocnici. K lékaři přišel až jedenáctý den od pobytu ve vodě a stěžoval si na bolesti nohou, poruchy chůze, slabost a zmatenost. Vyšetření krve následně prokázalo leptospirózu. Léčen je antibiotiky. S ohledem na soukromí pacienta nelze poskytovat žádné bližší informace,“ uvedli hygienici.

Leptospiry mohou být přítomny jak v povodňové vodě, která splachuje výkaly, tak v bahně a usazeninách, a to i po zaschnutí. Proto je zásadní dodržovat úzkostlivě hygienu, mýt si ruce a používat ochranné pomůcky.

„Krajská hygienická stanice je stále v terénu v zaplavených oblastech a provádí šetření. I v souvislosti s touto první nákazou informujeme lidi, aby si pečlivě hlídali zdravotní stav. Je důležité poznamenat, že leptospiróza není přenosná z člověka na člověka, tedy není třeba hledat kontakty nemocného, ale je nutné opakovat a zdůrazňovat prevenci úzkostlivým dodržováním hygieny a požíváním ochranných pomůcek,“ řekla ředitelka moravskoslezských hygieniků Zuzana Babišová.

Člověk se může různými druhy leptospir nakazit celoročně. V ČR nemoc nejčastěji přenášejí potkani nebo myši. Každý rok jí onemocní nižší desítky lidí a průměrně jeden člověk ročně zemře. Po záplavách v roce 1997 se nakazila téměř stovka lidí a čtyři zemřeli. Podobná byla situace i po velké vodě v roce 2002. Zásadní je hygiena rukou, pokud není k dispozici čistá voda a mýdlo, poslouží dezinfekce. Bakterie se ale může do těla dostat nejen ústy. Vstupní branou infekce jsou i drobná poranění, oděrky na kůži, nebo lze leptospiry vdechnout s prachem z vyschlých usazenin.

Infekce se projevuje zpočátku podobně jako chřipka a špatně se rozeznává. Doprovází ji vysoké horečky, netrvá dlouho a mívá dobrou prognózu. Ale může mít i těžší formu se zánětem mozkových blan a hrozícím rychlým selháním orgánů.

Související témata:
Leptospiróza

Doporučované