Hlavní obsah

Hradec se nafoukl na dvojnásobek. Na Eda Sheerana přijelo 50 tisíc lidí

Foto: Shutterstock.com

Ed Sheeran dnes a zítra koncertuje v Hradci Králové.

Nejen příznivci pop music, ale i hradečtí policisté se dlouhé měsíce připravovali na dva víkendové koncerty britského zpěváka Eda Sheerana, které za sobotu a neděli fakticky více než zdvojnásobí počet obyvatel Hradce Králové.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Město se spolu s policií a dopravními experty na akci roku, kterou se dle slov primátorky Pavlíny Springerové (HDK) chce trvale dostat na „mapu koncertů elitních světových interpretů“, chystalo víc než půl roku.

Že se na letišti za městem takto velká akce koná, bylo odpoledne možné poznat jen z oranžových cedulí se směrovkami pro řidiče. Šnůra aut se začínala tvořit až těsně před areálem letiště, kde je nutné zastavit a pokračovat dál po načtení QR kódu.

Ed Sheeran –⁠⁠ koncerty v Hradci Králové 2024

  • Po pěti letech zavítal zpěvák Ed Sheeran do České republiky. Pod hlavičkou Rock for People, i když mimo termín konání festivalu, v Hradci Králové v multifunkčním Parku 360 odehrál hned dva koncerty, a to 27. a 28. července 2024.
  • Vystoupení bylo pokračováním jeho Mathematics Tour, které zahájil roku 2022. Naposledy se Sheeran českému publiku představil v roce 2019 na dvou koncertech v Praze.

„Nebylo to tak hrozné. Na každou větší akci se při parkování posouváte,“ shodla se mladší dvojice, která do areálu dorazila krátce před třetí hodinou. Policisté tou dobou odhadovali, že v areálu už je na šest tisíc fandů, tedy něco přes 10 procent odhadované sobotní návštěvnosti. „Špička ještě přijde. A uvidíme, kolik lidí dorazí prvními mimořádnými vlaky,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí hradecké policie Iva Kormošová.

Slova o špičce se jí opravdu o dvě hodiny později potvrdila, když policisté hlásili, že doprava houstne a na všech příjezdových směrech se tvoří kolony. Nejhorší byla situace na příjezdu od dálnice D11.

To potvrdili i někteří řidiči, kteří jeli z tohoto směru. „Jeli jsme podle navigace, ale policisté nás odklonili úplně jiným směrem. To nás znejistilo, někteří řidiči byli nervózní, ale nakonec nás to dovedlo na úplně jiný příjezd a zaparkovali jsme i blíž vstupu do areálu,“ popsal reportérce Jaroslav ze středních Čech, který do Hradce vyrazil s manželkou.

„Doprava se uklidnila, téměř všichni návštěvníci jsou již v areálu koncertu. Nájezd proběhl bez komplikací. Policisty po krátké pauze čeká řízení dopravy při odjezdu účastníků,“ uvedli policisté na sociální síti X.

Desítky minut čekání na pití

Poté, co si vystáli lehkou kolonu v autě, se ale museli připravit i na desítky minut stání ve frontách na občerstvení. Fronty na jídlo a pití, ale i na běžnou cisternu s pitnou vodou fanoušci v areálu stáli celé odpoledne. Dlouhé fronty na jídlo nepolevily ani ve chvíli, kdy začala zpívat předskokanka Ewa Farna.

Ti, kteří si chtěli koncert české slavice užít, tak museli občerstvení v areálu oželet. „Už to vydržíme a zajedeme si po cestě zpět do rychlého občerstvení u dálnice,“ pokrčila rameny fanynka Barbora, která kromě Sheerana chtěla vidět právě i Farnou.

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Fronta na limonádu.

Zejména Hradečáci, ale i ti, jež dorazili jedním ze speciálně vypravovaných vlaků, se na letiště vypravovali buď kyvadlovou dopravou, která jezdila celé odpoledne až do sedmé hodiny večerní. Někteří šli i pěšky, jednu z příjezdových cest město udělalo pro auta jednosměrnou a druhý pruh vyhradilo chodcům.

Kolem druhé hodiny odpolední se proti kongresovému centru Aldis, kde bylo jedno z odjezdových míst, začaly řadit městské autobusy a čekaly na fanoušky.

Mezi nimi na autobus čekaly i Anička a Katka, obě z Hradce. „Jedeme dřív, protože chceme slyšet i nějaké interprety z doprovodného programu,“ říká Katka, která se těší na Bena Cristovaa. Hlavní hvězdu, Eda Sheerana, prý mají mezi top interprety a lístky si koupily hned poté, co pořadatelé koncert oznámili. „To, že se koná v Hradci, byl příjemný bonus,“ rozesmějí se zhruba třicetileté fanynky.

Hradečáci ale v areálu budou v těžké menšině. Pořadatelé očekávali, že dorazí fanoušci z celé republiky, ale i z okolních zemí. Odpoledne ve fanzóně byla slyšet třeba polština, angličtina nebo němčina. I na parkovištích byly ve velkém zastoupení vozy zahraničních fanoušků z okolních zemí.

Pěší fanoušci do areálu míříli i ve chvíli, kdy už předskokanka Farna skončila.

Příjezd fanoušků z celé republiky byl pro Hradec Králové zatěžovou zkouškou. V devadesátitisícovém krajském městě se za víkend má otočit zhruba 100 tisíc příznivců britského muzikanta. Tedy zhruba čtyřikrát víc, než kolik každoročně dorazí na tamní největší hudební akci –⁠⁠ festival Rock for People.

Na neděli ještě lístky jsou

Sobotní koncert byl už dlouho vyprodaný, na přidaný nedělní termín ještě menší množství vstupenek zbývalo.

Ti, kteří chtěli přijet autem, si museli parkovací lístek v areálu koupit dopředu. Pořadatelé už v průběhu uplynulých týdnů upozorňovali, že na místě to už nebude možné. Příjezdy měli pořadatelé rozdělené do časových slotů.

Čím dřívější příjezd, tím levněji parkování vyšlo. „Chtěli jsme tím lidi motivovat k tomu, aby nepřijeli všichni na poslední chvíli. To by mohlo způsobovat komplikace,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí pořadatelské agentury Ameba.

Na to se připravil i Martin, který dorazil s rodinou od Plzně. „Neřešili jsme ani tak cenu, ale když už sem jedeme, chtěli jsme si užít atmosféru, dát si něco k jídlu a k pití,“ řekl. V Hradci přespávat nebudou, v noci bude řídit ten, kdo bude prý svěžejší.

Vedení radnice očekávalo, že během jednoho dne by na letiště mělo přijet zaparkovat až 10 tisíc automobilů. „Jeho kapacita to dokáže,“ sliboval náměstek hradecké primátorky Lukáš Řádek (TOP 09).

Radnice i pořadatelé se chtěli vyvarovat zejména situaci z letošního června, kdy jiný pořadatel na letišti uspořádal festival Majáles a kvůli nezvládnutým příjezdům v této části Hradce Králové zkolabovala doprava a řada lidí se na festival nedostala včas.

České dráhy pro fanoušky připravily i několik speciálních přímých spojů od Prahy, Brna, Olomouce i Ostravy.

Doporučované