Hlavní obsah

Hlásit se na střední až po zkouškách? Všichni jsou pro, říká šéf Cermatu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

V příštím roce zůstane podoba přihlášek na střední školy stejná jako letos. Během dvou až tří let by ale mohli žáci dostat možnost podávat přihlášky až ve chvíli, kdy budou znát výsledky svých testů, řekl šéf Cermatu Krejčí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pro další ročník deváťáků by měla zůstat podoba přijímaček beze změn. V diskuzním pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova to v neděli uvedl Miroslav Krejčí, ředitel organizace Cermat, která spadá pod Ministerstvo školství a zajišťuje jednotné přijímací zkoušky.

V následujících několika letech by ale žáky základních škol mohly čekat změny. Cermat by chtěl podle Krejčího například usilovat o zrušení tzv. hybridní formy přihlášky, která kombinuje papírovou podobu s elektronickým systémem evidence.

„Asi nejviditelnější změna, kterou bychom chtěli udělat, ale je vázaná na změnu zákona, je, že bychom zrušili tu přihlášku výpisem, takzvaně hybridní, a že by zůstala pouze plně elektronická a papírová verze,“ řekl Krejčí.

Podle ekonoma Daniela Münicha z CERGE-EI by pak měli v budoucnu testy skládat i žáci, kteří se hlásí na nematuritní obory.

„My potřebujeme obzvláště vědět o těch žácích, kteří se vůbec nehlásí na maturitní obory, kdo jsou. Jestli mají ve vzdělávání nějaký problém, nebo naopak nemají problém, ale nikdo jim neřekl, že se mohou hlásit na maturitní obor,“ vysvětlil Münich, proč by se podle něj jednalo o krok správným směrem.

Současně by mělo testování probíhat ještě před tím, než si žáci podají přihlášky na konkrétní školy. „Výrazným způsobem se pak zjednoduší to hlášení. Protože oni budou v okamžiku, kdy se budou hlásit a vybírat si školy, už vědět, jak dopadli, takže budou vědět své šance a jejich volba bude mnohem racionálnější,“ dodal.

Horizont dvou až tří let

Šéf Cermatu Krejčí v reakci na to uvedl, že zavedení této změny nelze podle něj stihnout už v příštím roce. „Pokud se to stihne, tak to bude za dva, možná za tři roky. Ale v podstatě všichni jsou pro to, aby se testovali všichni. Asi tomu už nebudeme říkat jednotná přijímací zkouška, ale bude to nějaké plošné ověřování znalostí na výstupu ze základní školy,“ řekl Krejčí.

Zároveň uvedl, že tento způsob testování vítají i sami ředitelé středních škol. „Je to naším cílem se do tohoto stavu dostat. Sedíme nad tím s odpovědnými lidmi na ministerstvu a v podstatě všichni jsou pro. Jsou pro i ředitelé středních škol a odborná veřejnost,“ doplnil Krejčí.

Přihlašování na střední školu by se tím nicméně mohlo určitým způsobem přiblížit systému, který dnes využívá řada českých vysokých škol v podobě Národní srovnávací zkoušky.

Tu zajišťuje společnost SCIO a studenti v rámci ní mají už před podáním přihlášky přibližnou představu o tom, jaký výsledek potřebují k tomu, aby se dostali na vybranou univerzitu, jelikož znají spodní limity pro přijetí z minulých let. Národní srovnávací zkoušku využívá aktuálně zhruba 80 fakult českých i slovenských univerzit.

Doporučované