Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

„Hasicím přístrojem se dobýval na sestry.“ Jak proběhl smrtelný zásah v léčebně

Foto: Seznam Zprávy

Dva policisté kvůli zákroku proti agresivnímu pacientovi čelí obžalobě z usmrcení z nedbalosti.

Muž byl silný, nepříčetný a ozbrojený nohami od stolu. Soud se v úterý zabývá zásahem policistů v psychiatrické léčebně v Bohnicích, který skončil smrtí pacienta.

Článek

„Držel v rukou nohy od stolu, z nich trčely šrouby, a říkal: Pojďte si pro mě,“ popsal sanitář z Bohnic zákrok proti pacientovi bohnické psychiatrické léčebny. Policisté Jan M. a Tomáš Ř. z Pohotovostní motorizované jednotky kvůli zákroku čelí obžalobě z neúmyslného usmrcení pacienta.

Oba policisté v únoru 2023 přijeli do bohnické psychiatrické nemocnice, aby pomohli personálu s agresivním, silně obézním pacientem, který v amoku zaútočil na personál. Podle státního zástupce policisté použili donucovací prostředky, elektrický paralyzér a dvoje pouta.

První z policistů následně vstal a hlásil nadřízenému použití donucovacích prostředků, zatímco druhý podle obžaloby pacientovi klečel kolenem na zádech, aby se nemohl hýbat.

Obžaloba tvrdí, že pacient do té doby hlasitě sténal a chroptěl, ale situace se náhle změnila a pacient se přestal projevovat i jakkoli hýbat. Ani jeden z policistů ale na změnu chování podle žalobce nijak nereagoval. Pacient se udusil.

Vyhrožoval, že nás zabije, popsal ošetřovatel

Obvodní soud od úterního rána vyslýchal řadu svědků, policistů a zaměstnanců. Pracovnice léčebny popsala, proč na místo museli zavolat policii.

„Zaťukal na dveře v detoxu, kolega mu otevřel a pacient vyběhl z oddělení. Vykopl dveře druhého oddělení a běhal po chodbě, ničil nábytek, pokřikoval. S hasicím přístrojem se snažil dobývat na sestry z přízemí. Uklidili jsme pacienty na pokoje, aby nevycházeli, že hrozí nějaké nebezpečí. My jsme se zavřeli na sesterně a volali jsme na centrální příjem,“ popsala zdravotní sestra.

Státní zástupce Jiří Zdražil navrhuje policistům podmíněný trest. Video: Seznam Zprávy

„My jsem závislostní oddělení, takže pacienti jsou většinou pod vlivem alkoholu nebo drog,“ dodala.

Její kolega upřesnil, že jim pacient vyhrožoval, že je zabije, pokud ho nepustí ven.

Sanitář z centrálního příjmu dorazil na místo krátce poté, co personál pavilonu zavolal o pomoc. „Držel v rukou nohy od stolu, z nich trčely šrouby, a říkal: ‚Pojďte si pro mě‘,“ popsal sanitář.

Sestry křičely z okna o pomoc

Řidič sanitky z bohnické léčebny popsal, proč na místo zavolal policii. „Vzal hasicí přístroj a začal s ním ničit vchodové dveře, které jsou částečně prosklené. Začal stříkat práškovým hasicím přístrojem,“ popsal řidič. Pustit pacienta ven podle něj nebylo možné – držel v rukou nohy od stolu, ze kterých trčely šrouby, a chystal se zaútočit. Potom odešel zpět do útrob pavilonu.

„Sestry z oken křičely, že se dobývá na sesternu. Znovu jsem urgoval policii, že se to vyhrocuje. Naštěstí za chvíli policisté přijeli,“ řekl řidič.

Několik policistů a zaměstnanců Bohnic nakonec muže uvnitř pavilonu zpacifikovalo. Povalili ho na zem, zkroutili mu ruce za zády a spoutali jej policejními pouty. Protože byl pacient silně obézní, museli použít pouta dvoje, každé na jednu ruku.

Jeden z předvolaných policistů přišel na místo ve chvíli, kdy pacient ležel spoutaný na zemi. „Myslím si, že měl obličej od krve. Pacient ležel na břiše,“ řekl u soudu svědek.

Masáž srdce nepomohla

Po chvíli policisté zjistili, že muž není při vědomí. „Já nebo kolega jsme běželi pro defibrilátor, začala srdeční masáž. Defibrilátor jsme měli v autě,“ popsal svědek z řad policejního sboru. Dodal, že podobných zákroků – včetně úmrtí pacienta – zažil víc.

„Došlo k tomu samému následku (tj. úmrtí, pozn. red.). Opět to byla agresivní osoba, ale v restauračním zařízení. Měl tak 150 kilo. Napadl nám kolegy, v podstatě držel v každé ruce jednoho, předtím napadl nějaké děti. Taky bylo použito taseru. Řešila to generální inspekce,“ popsal tři roky starý případ, který se ale k soudu nedostal.

Přímý nadřízený obou policistů dospěl interně k závěru, že i v tomto případě bylo použití donucovacích prostředků přiměřené. U soudu označil obžalované za skvěle připravené a aktivní policisty, kteří aktivně vyhledávají pachatele trestných činů, ale zachránili i několik životů.

„Mají několik doložitelných případů použití defibrilátoru, několikrát se podíleli na záchraně lidského života,“ řekl policista.

Policistům podle obžaloby, o které jako první informoval server Aktuálně, hrozí až šest let vězení za usmrcení z nedbalosti. Žalobce ovšem navrhuje roční podmínku se zkušební dobou tři roky. Soud bude pokračovat výslechem dalších svědků 6. srpna.

Doporučované