Hlavní obsah

Hasiči zasahovali v souvislosti s bouřkami nejméně u 946 případů

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Středeční vysoké teploty s sebou přinesly i bouřky.

aktualizováno •

Hasiči museli v souvislosti se středečními bouřkami zasahovat u 946 případů. Většinou řešili popadané stromy, museli ale evakuovat i dětské tábory. Některé řeky se dostaly na první povodňový stupeň.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve středu odpoledne a v noci se Českem prohnaly silné bouřky. Hasiči tak museli zasahovat u 946 případů. Odstraňovali spadlé stromy a větve, odčerpávali vodu, na Trutnovsku a Českobudějovicku pak evakuovali i dětské tábory. Spadlé stromy v noci zastavily vlaky na šesti tratích, vyplývá z informací Správy železnic. Nejvíce takových výjezdů zaznamenali ve Středočeském, Jihočeském a Ústeckém kraji.

Nejvíc srážek spadlo za uplynulých 24 hodin v pásu od jižních po severní a severovýchodní Čechy, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Některé toky, zejména menší, přechodně vystoupaly většinou na první povodňový stupeň. Po bouřkách bylo dnes ráno v Česku bez elektřiny víc než 17 tisíc odběrných míst, hlavně v jižních Čechách, kde je bez proudu téměř 12 tisíc odběratelů – víc než půlka na Českokrumlovsku.

Stromy v noci spadly na koleje v úsecích Květná–Polička a Moravská Třebová – Mladějov na Moravě v Pardubickém kraji, Dačice–Slavonice v Jihočeském kraji a Rožná–Nedvědice na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje. Provoz se kvůli stromům na trati zastavil také v úsecích Jindřichov–Hanušovice v Olomouckém kraji a Horní Cerekev – Dobrá Voda u Pelhřimova na Vysočině. Některé úseky už Správa železnic zprovoznila, ale například vlaky z Budějovic do Velenic a z Lipna do Rybníka ale nejezdí.

Nejvíc za uplynulých 24 hodin napršelo v Hradci Králové na stanici Svobodné Dvory, kde meteorologové naměřili 73 milimetrů srážek. V Trhových Svinech na Českobudějovicku, které déšť podle hasičů „spláchl“, zaznamenali 70 milimetrů. Srážky se podle ČHMÚ vyskytovaly téměř na celém území ČR, minimální nebo žádné byly pouze v povodí horní Ohře, Litavky a Lomnice a na střední a jižní Moravě.

„Na vydatné srážky ve formě přívalových dešťů reagovaly zejména menší toky prudkými vzestupy,“ uvedl ČHMÚ. Na první povodňový stupeň bdělosti vystoupala Lužická Nisa, Ostružná a Sázava. Na Svinenském potoce v Trhových Svinech byl přechodně třetí stupeň ohrožení. Vzestupy hladin pak podle meteorologů pokračovaly níže po toku v povodí Malše, na první povodňový stupeň se tam dostala Stropnice v Pašinovicích a Malše v Roudném na Českobudějovicku.

Silné bouřky – které mohou doprovázet přívalové srážky, nebezpečné nárazy větru a krupobití – se do Česka vrátí i v pátek, kdy teploty opět vystoupají k tropickým hodnotám. O víkendu se pak mírně ochladí.

Doporučované