Hlavní obsah

Hasiči dokončují metodiku ke kontrole předzahrádek restaurací

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Kontroly předzahrádek hasiči spustí po tragickém požáru v mostecké restauraci U Kojota.

Hasiči nyní dokončují metodiku kontrol předzahrádek, do konce týdne by ji chtěli poskytnout Svazu měst a obcí a Sdružení místních samospráv.

Článek

Při kontrolách, které by měly začít v únoru, se chtějí hasiči zaměřit na uzavřené předzahrádky, v nichž se vytápí plynovými spotřebiči. Novinářům to ve středu řekl generální ředitel hasičů Vladimír Vlček.

Vlček upozornil na to, že nechce předjímat, jak dopadne vyšetřování tragického požáru restaurace U Kojota v Mostě, při němž zemřelo sedm lidí. Hasiči ale podle něj budou kontrolovat například to, jakým způsobem jsou řešené únikové cesty v podobných prostorech nebo zda se k vytápění používají schválená zařízení. Na kontrolách se podle něj budou podílet i stavební nebo živnostenské úřady.

Vlček uvedl, že subjektů, které je třeba kontrolovat, jsou v České republice desítky tisíc, hasičů na odboru prevence je zhruba 150. „My kontrolujeme z hlediska státního požárního dozoru ty subjekty, které skýtají největší požární nebezpečí,“ řekl ředitel. Upozornil na to, že dříve se na kontrolách mohli podílet i dobrovolní hasiči, nyní ze zákona kontroly provádět nemohou.

„Určitě je to jedna z věcí, která by se měla otevřít z hlediska možné změny legislativy, protože těch našich 150 kontrolorů není schopno zdaleka postihnout všechny subjekty, které jsou v České republice,“ uzavřel Vlček.

V mostecké restauraci hořelo v noci na neděli 12. ledna. Požár odhadem způsobil škodu sedm milionů korun. Příčina je předmětem vyšetřování. Policisté případ vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, vyloučili násilný vstup nebo teroristický čin.

Doporučované