Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Glosa: Jurečkovi štrajchpudlíci

Martin Čaban
Komentátor
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Mistr komunikace a ministr dětské práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Je tak nějak v povaze dnešních lidovců, že i dobrý nápad dokážou spolehlivě zabít při jeho propagaci.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Marian Jurečka se stal propagátorem dětské práce a knihy jako Dickensův Oliver Twist, Zolova Práce nebo Arbesovi Štrajchpudlíci povstanou ze zašlých regálů vyhrazených mrtvé klasice a stanou se zase popisem každodenní reality.

Zhruba takového dojmu bylo možno nabýt poté, co se ministr práce a sociálních věcí na sociální síti X pochlubil svým nápadem, vtěleným do novely zákoníku práce, podle nějž by mohly legálně do práce chodit i čtrnáctileté děti.

Následná debata pod Jurečkovým příspěvkem se stala především dalším důkazem toho, že na sociálních sítích by se raději o ničem debatovat nemělo.

Ale také dalším důkazem toho, že navzdory tomu se na sociálních sítích debatuje úplně o všem a úplně nejlépe o legislativních změnách zjednodušených do novinového titulku.

Vina ovšem neleží na bedrech uživatelů někdejšího Twitteru. Vinen je v plném rozsahu ministr a jeho způsob komunikace, který by měl být s realitou sítí obeznámen a přizpůsobit se jí.

Ukažme si to úplně názorně.

Představte si, že jste ministr a do novely zákoníku práce vložíte málo nápadný a málo důležitý paragraf, který umožňuje – výhradně v období letních prázdnin, s mnoha omezeními v náplni práce, s písemným souhlasem rodičů, s povinnou zdravotní prohlídkou atd. – čtrnáctiletým dětem legálně jít na brigádu. Což dnes – až na pár drobných výjimek – nejde.

Ostatně jste ministr ve vládě, která alespoň rétoricky směřuje napravo od středu, takže jste proponentem pracovitosti a individuální zodpovědnosti. Nedávno jste vizuální kampaní brojili proti „nemakačenkům“. Takže proč čtrnáctiletým puberťákům (jsou to osmáci, proboha, žádná batolata!) neumožnit, aby za patřičných bezpečnostních opatření předběžně ochutnali kus dospělosti, aby zjistili, odkud se v domácím rozpočtu (obvykle) berou peníze?

To přece není špatná politická myšlenka. Dává to smysl. Tak se to rozhodnete politicky propagovat. Na sociálních sítích. Co vás napadne za hesla? Dejme tomu „nechceme dětem zakazovat brigády“? Nebo „proč by si osmáci nemohli přivydělat“? Nebo „brigáda je dobrá součást prázdnin“?

Kdepak. Co napadlo Mariana Jurečku? Jak byl ještě v ajfru po tom vyčerpávajícím boji s nemakačenky, odpálil zjednodušení brigád pro osmáky na síti heslem „mladí lidé mají pracovat“ a okořenil to dodatkem, že „se mnou pracují děti odmalička“.

Po tomto mimořádně obratném komunikačním entrée samozřejmě nebylo složité se podívat do tupého úředního jazyka důvodové zprávy k novele, kde nalezneme půvabnou formulaci: „Pozitivní dopad na podnikatelské prostředí ČR může mít umožnění výkonu lehkých prací o hlavních prázdninách nezletilými od 14. roku věku, neboť jimi zaměstnavatelé budou moci částečně pokrývat ‚výpadek‘ pracovní síly v tomto období, kdy zaměstnanci hromadně čerpají dovolenou.“

Jinými slovy - teenageři budou v létě vykrývat nežádoucí ekonomické výpadky působené dovolenými dospěláků, což je skvělé pro podnikatelské prostředí.

Ta představa zaprášených zástupů dětských dělníků nastupujících v létě do bran potemnělých fabrik, zatímco jejich rodiče usrkávají prosecco na dovolené u bazénu, je skoro lákavá a řekněte, že ne. Ale vážně: Jurečkův nápad nezavádí v Česku dětskou práci (jakkoli úředníci v důvodové zprávě připouštějí, že jeho formulaci je třeba napasovat na výjimku z evropské směrnice zakazující dětskou práci).

Není ani pravděpodobné, že by se nějak široce využíval, protože od rodičů i zaměstnavatele vyžaduje řadu byrokratických úkonů a je v něm dost právních nejasností. Čtrnáctiletí budou například těžko sami podepisovat pracovní smlouvy a rozhodně nebudou moci nést odpovědnost za případné škody, které způsobí - ty půjdou skoro jistě na vrub rodičů.

Všechny právní výhrady Jurečka přehlédl jak širé lány a tlačí svou myšlenku dál. Nic proti ní. Navíc v zákoníku práce je vepsáno mnoho daleko důležitějších změn nemluvě o těch, které tam ještě poslanci svou tvořivostí přidají. Ale je tak nějak v povaze dnešních lidovců, že i dobrý nápad dokážou spolehlivě zabít při jeho propagaci.

Platilo to u revize dávek s nemakačenky, platí to i pro brigády pro osmáky pod heslem „mladí lidé mají pracovat“. Tak si honem doplňte ty Štrajchpudlíky, ať víme, co nás čeká.

Doporučované