Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Glosa: Jak jsou o svátcích otevřené obchody? Tahle hra nás baví

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Shutterstock.com

Spokojené nakupování. Ilustrační snímek.

Zásobování domácností proviantem se stává dobrodružstvím. Žít se s tím dá, ale máme to zapotřebí?

Článek

Že se blíží některý státní svátek, poznáte v Česku velmi snadno. Ale ne podle toho, že se domy a žerdě zbarví vlajkami s modrým klínem. Ani podle slavnostně naladěných spoluobčanů, a někdy ani podle dopravních zácp.

Tím nejspolehlivějším znamením svátku je společenská diskuze nad tím, jestli obchody budou mít tentokrát otevřeno, nebo ne. A s tím spojená spotřebitelská logistika. Plán, kdy jít nakoupit, musí vzniknout s dostatečným předstihem. Jinak z toho bývá mrzení, respektive poloprázdná lednička. Naštěstí informační servis ohledně otvírací doby o svátcích už patří k pilířům českých internetů.

Tyhle poměry nastolil zákon o prodejní době v maloobchodě, schválený po dlouhých polemikách v roce 2016. Pravidlo, že velké obchody (ale i jakkoli velké bazary nebo sběrny surovin) musí mít o sedmi státních svátcích zavřeno, kdežto o těch zbývajících už ne, zákazníci evidentně nevstřebali dodnes. Protože nemá logiku. A bohužel nikdo nepřišel ani s mnemotechnickou pomůckou, podle které by se dalo jednou provždy zapamatovat, jak to tedy je.

Zásobování domácností proviantem se stává dobrodružstvím. Na jednu stranu je vlastně fajn, že ta hra člověku pomáhá nezakrnět, učit se aktivně přizpůsobovat nastalé situaci, případně si poradit v nouzi, v krajním případě vyzkoušet kurz přežití o hladu. Na druhou stranu celé to vzrušení je zbytečné, jak říkají fotbaloví komentátoři, když útočník slaví gól, ale rozhodčí odpískal ofsajd.

Se zákonem o prodejní době se – jak už víme – dá klidně žít. A s čím nedá? A není věcí, kterými si úspěšně společně komplikujeme život, i tak docela dost? Nešlo by to alespoň v tomhle případě zjednodušit?

Teď se zákon – ne poprvé a s hlavním argumentem omezování podnikatelské svobody – pokouší komplet zrušit pravicoví poslanci. Pavel Staněk a Jan Bureš (ODS) to navrhli letos v březnu, od té doby zákon úspěšně leží ve Sněmovně. Nedostalo se ještě ani na první čtení. Něco mi říká, že to je jeden z adeptů, kteří místo cesty legislativním procesem na konci volebního období takzvaně spadnou pod stůl. I vzhledem ke spoustě dalších restů, které současná dolní komora ve svých šuplících eviduje.

Takže dobrodružství alias „diskomfort v životě spotřebitelů“, jak to poslanci Staněk a Bureš nazývají ve své důvodové zprávě, bude ještě nějaký pátek pokračovat. Mimochodem, na Velký pátek je otevřeno. Spoiler: 28. září není.

Doporučované