Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Glosa: Česká spalovací republika

Ivan Gabal
sociolog, analytik
Foto: algre, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Kdo má dnes silné auto se spalovacím motorem, je pravý disident! Ukázalo se to před evropskými volbami, kdy se na tom shodli lídr vládní kandidátky s opozičním velkokapitalistou.

Článek

Glosu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dějí se divné věci. Převrací se běh světa a základy civilizace. Pojďme si o nich říct, než zmizí a s nimi i starý dobrý svět. Co je hlavní: zapálený motorista vždy odmítal Green Deal. Na autě měl třeba nápis „F**k you, Greta“. Myšlena Greta Thurnbergová, klimatická aktivistka, jež globálně pobláznila středoškoláky a klimatickou krizi spojila s kapitalismem. Sotva jsme ho u nás šťastně dobudovali!

Green Deal, dílo ďáblovo, je z Evropské unie. Přehnaná reakce na podezřele jednomyslná, jen několika génii zpochybněná zjištění klimatologů a fyziků, že se zeměkoule otepluje. Mění se počasí. Počasí se přece ale měnilo vždycky – Grónsko muselo být „zelené“, jak je patrné z jeho anglického jména.

Přesvědčený automobilista proto musí být také přesvědčený euroskeptik. Jako všechny bruselské vynálezy proti svobodě člověka i Green Deal je výsledkem spojení zelených extremistů, evropských byrokratů a salónních protikapitalistických levičáků. Hlavně takových, kteří se lepí k silnicím a cákají barvu na Monu Lisu. Že je asi platí Soros, to si umíme představit!

Automobilista tedy svým bojem proti EU brání také naši svobodu. EU prosadila nakonec i zákaz spalovacích motorů. Automobilky již spalovací motory opouštějí a zoufale se vrhají do zkázy, již představuje výroba elektromobilů. Místo aby EU nechala volbu na občanovi, vnucuje mu drahá dotovaná elektroauta. Ta samozřejmě nikdo nechce. Jejich prodeje sice stoupají, ale jen kdovíjakými statistickými triky.

Kdo má dnes silné auto se spalovacím motorem, je pravý disident! Ukázalo se to před evropskými volbami, kdy se na tom nečekaně shodli disident a lídr vládní kandidátky s opozičním velkokapitalistou. Ten, podveden ve své prosté duši ochránce životního prostředí, Green Deal jako premiér podepsal. Ale nyní si zoufá!

Čert však nespí. Podstrčil do evropských přístavů lodě plné laciných čínských elektromobilů. Nespalují, nesmrdí, klimaticky vyhovují, jezdí rychle, tiše a jsou lacinější než oblíbená SUV i oježděné diesely v českých bazarech. Čínské auto je dotované, z laciného trhu, ale zle konkuruje.

Co udělá automobilista-euroskeptik? Hlasitě zvolá: „Brusele, uval na ně clo, až zčernají!“

Z euroskeptika je najednou eurohujer, dožaduje se po socialisticku uzavření trhu před konkurencí. My svou starou Evropu milujeme zaostalou!

Je ale technologická zaostalost a ochranářství princip evropanství? pošklebují se zelení rejpalové. Nejsou cla ten byrokratický socialismus, který euroskeptici tepali? Možná, ale co naplat. Jde o naše milovaná stárnoucí, hlučná a krásně uhlíkatá auta!

Naštěstí víme, že se musíme bránit čínskému dumpingu a pekingskému informačnímu čmuchání skrze nové technologie zabudované i v elektroautech. Tesla, pravda, tento problém nemá, neb je americká. Ale pozor, i Tesla je problém, vznikla nekalou dotací americké vlády. Socialismus? V Americe? Bohužel, dokonce už i v kosmickém výzkumu!

My se raději držme naší staré dobré české průmyslové tradice. S žádnými novinkami sem na nás nechoďte. Padouch nebo hrdina, my jsme jedna spalovací rodina!

Doporučované