Hlavní obsah

Exředitel Homolky znovu žádá o propuštění z vězení

Foto: Hanuš Hanslík

Bývalý ředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý.

Vladimír Dbalý žádal o podmínečné propuštění už začátkem roku. Soud to ale tehdy označil za předčasné.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 6 potvrdil, že přijal žádost Vladimíra Dbalého o předčasné propuštění z vězení, informuje server iRozhlas.

Jeden z hlavních aktérů rozsáhlého tunelování Nemocnice Na Homolce, který měl na úplatcích získat 27 milionů korun, byl odsouzen k deseti letům a propadnutí majetku. Trest si od června 2021 odpykává v ruzyňské věznici.

Její ředitel Zbyšek Trepeš se k žádosti o propuštění připojil. „Dlouhodobě komplexně plní stanovený program zacházení, což v sobě zahrnuje i plnění povinností, které plynou z jeho pracovního zařazení,“ napsal o Dbalém.

„Obecně platí, že pokud se k žádosti o podmíněné propuštění připojí ředitel věznice, tak předseda soudního senátu nemusí nařídit ani veřejné zasedání a může rovnou rozhodnout,“ řekl serveru obvodní státní zástupce Richard Petrásek.

Vladimír Dbalý žádal o podmínečné propuštění už začátkem roku. Soud to ale tehdy označil za předčasné. Vytkl mu také, že se za korupční jednání neomluvil. To exředitel napravil v červnu.

Kauza Homolka

  • Korupční kauzu týkající se Nemocnice Na Homolce rozdělili vyšetřovatelé na tři větve.
  • První se týkala poradenských nebo právních služeb. Ve druhé šlo o zakázky na digitalizaci chorobopisů a nákup gama nože. Třetí se pak týkala třeba veřejné soutěže na pracoviště navigované neurochirurgie.
  • Nemocnici měla podle rozhodnutí soudu vzniknout škoda přes 150 milionů korun.
  • Vladimír Dbalý, který vedl tuto nemocnici v letech 2006 až 2012, skončil před soudem kvůli všem těmto případům. Nakonec byl odsouzen k deseti letům vězení. Společně s dalšími odsouzenými se měl podílet na zaplacení škody nemocnici ve výši 112 milionů korun.
Související témata:

Doporučované