Hlavní obsah

Experti k zákazu příchutí elektronických cigaret: Lidé se vrátí k tabáku

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Odborníci se obávají, že změna vyhlášky o elektronických cigaretách, která zakáže jejich příchutě, by mohla vést k návratu kuřáků ke zdraví škodlivějším klasickým cigaretám.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Žádné ovocné nebo jiné příchuti, ale jen čistě příchuť tabáku. A také jednotný neatraktivní vzhled. Tak by podle záměru Ministerstva vnitra měly do budoucna vypadat elektronické cigarety. Resort zdravotnictví připravuje novelu vyhlášky o elektronických cigaretách, která tyto změny zahrnuje. Jako první o záměru informoval web tn.cz.

Jako z pera výrobců cigaret

Návrh změny vyhlášky překvapil i odborníky, kteří se dlouhodobě věnují boji se závislostmi na tabáku. Společnost pro léčbu závislosti na tabáku ve svém oficiálním prohlášení, které zaslala Ministerstvu zdravotnictví, uvádí, že „návrh působí dojmem, že je z pera výrobců cigaret a zejména zahřívaného tabáku, pro něž jsou elektronické cigarety konkurencí“.

„Myslím si, že z toho budou mít velkou radost výrobci klasických cigaret a zejména zahřívaného tabáku, kterým zřejmě klesá prodej,“ řekla Seznam Zprávám předsedkyně výboru Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku, lékařka Eva Králíková.

Anketa

Jste pro zákaz příchutí elektronických cigaret?
Ano, nebudou tolik lákat děti
13,4 %
Ne, vrátí kuřáky ke klasickému tabáku
86,6 %
Celkem hlasovalo 6578 čtenářů.

Lékařka dodává, že v loňském roce už se jasně prokázalo, že elektronické cigarety pomáhají přestat kouřit. „Podle mého názoru by měly být dostupné kuřákům, kteří chtějí přestat,“ míní. V porovnání s cigaretami nebo zahřívaným tabákem jsou podle ní i méně zdraví škodlivé.

Seznam Zprávy s dotazy na změnu vyhlášky a její možné dopady oslovily i Ministerstvo zdravotnictví. To však zatím nereagovalo.

Do karet elektronickým cigaretám nebude nahrávat ani loni schválený konsolidační balíček. U nich vládní koalice loni zavedla postupný čtyřletý růst zdanění.

Elektronické cigarety zdraží

U e-cigaret půjde o 2,5 koruny na jeden mililitr náplně v prvním roce, o pět korun na mililitr v následujícím roce, ve třetím roce o 7,5 koruny na mililitr a v posledním roce o 10 korun na mililitr náplně, místo zvýšení na 10 korun/jeden mililitr náplně, jak bylo v původním návrhu. Tato změna platí od začátku letošního roku, termín doprodeje posledních zásob bez kolku je však ke konci letošního září.

I proto je na straně odborníků na odvykání kouření obava, že se kuřáci zase vrátí ke zdraví škodlivějším variantám. „Mrzí mě, když kuřák cigaret se vrátí ke kouření, protože si myslí, že ty elektronické jsou horší nebo že mají nějaké ztížené podmínky dostupnosti,“ říká Králíková.

E-cigarety pomáhají kuřákům zbavit se klasických

Společnost pro léčbu závislosti na tabáku zkritizovala i snahu o zavedení jednotného neatraktivního balení elektronických cigaret a jejich náplní. „To je výsměch letité snaze o zavedení jednotného balení pro klasické cigarety,“ uvedla Společnost ve svém prohlášení.

Podle jejich statistik je kouření cigaret v Česku příčinou 16 až 18 tisíc předčasných úmrtí ročně a že se stále více ukazuje, že elektronické cigarety na rozdíl od zahřívaného tabáku pomáhají kuřákům zbavit se cigaret. „V České republice ‚vapuje‘ nyní zhruba 16,9 % adolescentů a mladých dospělých ve věku 15 až 24 let, ale zároveň bezprecedentně klesl počet kuřáků ve stejném věku ze 45 na 25 procent mezi roky 2012 a 2022,“ upozornili odborníci ve svém vyjádření pro ministerstvo.

Kroky pro boj s kouřením

Základní kroky, které Společnost pro léčbu závislosti na tabáku doporučuje podle mezinárodních doporučení, jsou momentálně:

1. Prodej tabákových výrobků jen ve specializovaném obchodě s licencí (trafika).

2. Ani v místě prodeje reklama či vystavené zboží.

3. Jednotné balení pro všechny tabákové výrobky (mezi než elektronické cigarety nepatří).

4. Důsledná kontrola prodeje tabákových výrobků, sáčků a elektronických cigaret pouze nad 18 let - pokuta může již nyní být až milion korun.

Zdroj: SLZT

Doporučované