Hlavní obsah

Ukrajinští vojáci plánují nábor v Praze. Klub jim na akci vypověděl prostor

Foto: Seznam Zprávy

„Naši lidé zde. Třetí útočná brigáda v Evropě.“ Hatz, Leo, Anděl a ZH B zvou na otevřené povídání o nejtvrdších bojích na Ukrajině.

aktualizováno •

Bojovníci jedné z nejelitnějších ukrajinských jednotek pořádají evropskou tour, aby ukázali Ukrajincům, co dělají, a třeba je i nalákali do svých řad. Zastávku mají i v Praze. Jinde ale turné zrušili kvůli obavám o bezpečnost.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Přijďte na setkání s opravdovými bojovníky, kteří se účastnili bitev u Bachmutu, Avdiivky a v Charkovské oblasti. Bez cenzury vám řeknou vše o své službě a přidají nejepičtější příběhy z fronty. Můžete se jich zeptat na cokoliv, co jste chtěli vědět,“ píše se v propagačním letáku elitní 3. samostatné útočné jednotky, která pořádá evropskou tour. Chce seznámit zejména Ukrajince žijící v zahraničí se svou činností a pozvat je do svých řad.

„Miliony Ukrajinců odešly do zahraničí a naši lidé jsou dnes všude. Víme, že vám chybí domov a rádi byste se vrátili. Třetí útočná brigáda si zvolila cestu boje a brání Ukrajinu na bojišti. Do našich řad se můžete přidat i vy. Můžete také na dálku podporovat armádu nebo vytvořit místní iniciativu. V této bitvě je potřeba každý,“ uvedli organizátoři v popisu události.

Během necelých čtrnácti dní měli čtyři bojovníci z brigády debatovat v devíti evropských městech v Polsku, Německu, Belgii, Nizozemí, České republice a Litvě.

Elitní jednotka pro nejtvrdší boje

Třetí samostatná útočná brigáda je jednou z nejelitnějších a nejlépe vybavených jednotek ukrajinské armády. Má pod sebou několik praporů: pěší, úderný, tankový a mechanizovaný. Formálně vznikla počátkem roku 2023, ale tvoří ji veteráni-dobrovolníci a příznivci Azovu. Velitelem třetí „šturmové brigády“ je Andrij Bileckyj, zakladatel a první velitel pluku „Azov“.

V prvních hodinách plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu se bojovníci jednotky podíleli na obraně Kyjeva.

„Toto jsou bojovníci ze čtyř různých praporů,“ stojí na letáčku. „Anděl: bojovník 3. roty, 2. mechanizovaného batalionu, pomocník granátometčíka. Jeho boje viděl díky záběrům na GoPro celý svět. Zúčastnil se mnoha operací jednotky a byl zraněn. Vrátil se k jednotce, aby pokračoval v boji s nepřítelem,“ představují prvního z nich.

Další je muž s volacím znakem Leo.

„Velitel 3. roty, 1. útočného praporu. Působil jako kulometčík v nejintenzivnějších bojích u Bachmutu, poté u Andriivky, kde byl vážně zraněn. Po rehabilitaci se vrátil do služby a dočkal se zaslouženého povýšení,“ představuje brigáda dalšího mluvčího.

Bojovník 2. roty 2. útočného praporu s přezdívkou Hatz prý miluje zbraně, nejvíce kulomet a byl jedním z prvních, který zahájil protiofenzivu v Bachmutu.

Diskuse se účastní také velitel jednotky 1. mechanizovaného praporu s volacím znakem „ZH B“. V brigádě slouží od jejího založení. Bojoval v Bachmutu, v Avdijivce a aktuálně je alokován v Charkovské a Luhanské oblasti.

Účastníci diskuse budou moci přispět na podporu 3. brigády, nebo si zakoupit nějaké předměty v dobročinné aukci.

Obavy o bezpečí turné zastavily

Projekt vznikl před rokem a během té doby navštívili vojáci téměř každé regionální centrum na Ukrajině. Jejich akcí se zúčastnily stovky lidí. Tentokrát se rozhodli vyjet do zahraničí, kde žijí statisíce Ukrajinců.

Přednášky se ale nakonec uskutečnily jen ve Varšavě a ve Vratislavi. Tour měla pokračovat do dalších evropských zemí, ale kvůli odporu politiků a místních samospráv byl program v několika evropských městech zrušen. Jednotka uvádí, že kvůli bezpečnosti.

„Z bezpečnostních důvodů se neuskuteční dříve avizovaná setkání v rámci evropské tour v Berlíně, Rotterdamu, Bruselu a Kolíně nad Rýnem. Na Ukrajině nebo v zahraničí vždy dodržujeme všechny bezpečnostní požadavky a ani tentokrát nehodláme vystavovat naše lidi hrozbám. Prostředky za zakoupené vstupenky budou vráceny. S Ukrajinci se v těchto městech určitě sejdeme a popovídáme si jindy,“ píší na svém facebookovém účtu.

Další štací by měla být Praha. Přednáška, jejíž vstupenka stojí 500 korun, se měla konat ve středu večer v klubu Endorfin na Praze 10. 

„Ta akce se u nás konat nebude. Nemám k tomu bližší informace,“ sdělila stručně zaměstnankyně Endorfinu, která se představila jako Adéla. Kdo akci zrušil, jestli klub, nebo jednotka, komentovat nechtěla.

Mluvčí jednotky Seznam Zprávám potvrdila, že zítřejší program v České republice se zatím neruší, ale místo bude patrně jiné. Jaké, ještě není jisté.

„Akci jsme zrušili z bezpečnostních důvodů. Více sdělit nemohu. Akce se zítra bude konat, ale místo upřesníme během zítřka,“ sdělila Seznam Zprávám mluvčí jednotky Ljena Vesňjana.

Stanovisko Endorfinu ke srazu příslušníků pluku Azov

Endorfin je multifunkční prostor pro akce v pražských Vršovicích. Nedávno nás oslovil klient s žádostí o pronájem sálu pro nahrávání podcastu, což je v Endorfinu běžné. Klient neposkytl bližší informace a nic nenasvědčovalo tomu, že by se mělo jednat o válečně motivovanou akci. V pátek 26. 7. jsme od třetí strany dostali informaci, že se jedná o politický vojenský sraz. Proto jsme se po obdržení této informace spojili s organizátorem a z naší strany neprodleně vypověděli pronájem sálu. Důrazně se distancujeme od plánovaného shromáždění příslušníků pluku Azov. Ke zrušení pronájmu tak došlo z naší strany již v pátek 26. 7., což odporuje dosavadním veřejně dostupným informacím.

Adéla Rašková, manažerka podniku Endorfin

Konečná chce, aby se vláda distancovala

Evropská tour pobouřila některé politiky i v České republice. Europoslankyně Kateřina Konečná napsala ministru zahraničí Janu Lipavskému otevřený dopis, v němž žádá, aby se vláda od této akce distancovala.

„Vzhledem k tomu, že jistě máte čerstvé informace od bezpečnostních služeb, nemusím Vám dlouze vysvětlovat historii pluku Azov, ale pro připomenutí uvedu, že je to nejhorší z ukrajinského nacionalismu a neonacismu, pluk založený rasistou, členem Pravého sektoru Adrejem Biletskym přezdívaným „Bílý vůdce“ (v současné době velitel zmíněné 3. útočné brigády), vedený Denisem Prokopenkem, neonacistou a fotbalovým chuligánem Dynama Kyjev,“ píše ve svém dopise.

Ministr Lipavský europoslankyni odpověděl na síti X. „Kateřino, stačilo. Při čtení jsem zaváhal, za jaký stát jste to byla zvolena. Brzy si připomeneme výročí okupace sovětskými tanky. Ty stejné tanky nyní vraždí na Ukrajině a Putin by je rád viděl ještě dál. Jestli někdo napodobuje nacisty, vražděním a unášením dětí, je to Rusko,“ uvedl.

Po přednášce v Praze by se bojovníci ze 3. samostatné útočné jednotky měli přesunout do Vilniusu.

Aktualizovali jsme o vyjádření podniku Endorfin, které zaslali po publikování článku.

Doporučované