Hlavní obsah

Rána a dým nad Litvínovem. Pyrotechnici spokojení, diváci už méně

Josef Mačí
redaktor
Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Desítky lidí se přišly na výbuch podívat ke hradu Hněvín.

Zásah, který neměl v novodobé české historii obdoby. Náročný odpal nalezené letecké pumy se ale po devíti dnech příprav povedl. Jen diváky přeci jen zaskočilo, jak malý výbuch ve skutečnosti byl.

Článek

Nejprve se u komína s chladírenskými věžemi zvednul dým. Až za několik sekund se pak ozvala dutá rána. Znamení, že pyrotechnici zneškodnili nevybuchlou leteckou pumu v areálu litvínovské chemičky.

Stejně jako desítky místních jsme vše sledovali z vyhlídky u hradu Hněvín. Někteří diváci využili své dovolené, jiní si dokonce dovolenou kvůli tomu vzali. Jako třeba Kamil, kterého jsme potkali na lesní cestě směrem k hradu.

„Doufám, že to bude stát za to, dřív jsem tam pracoval, tak mě to zajímá,“ říkal Kamil ještě před výbuchem.

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Kamil si kvůli sledování výbuchu vzal dovolenou.

Stejné očekávání měla i parta kamarádů, která si až na vyhlídku dokonce s sebou zkušeně přinesla i židličky. Ale výsledný výbuch je přeci jen trochu zklamal.

„A kvůli tomu jsme tady hodinu vysedávali?“ zasmál se Jan Kovář s přáteli nad tím, že zas taková podívaná to tedy nebyla.

Povedlo se, říkají pyrotechnici

Odpal se ale samozřejmě nedělal na efekt pro diváky. Šlo o zneškodnění vysoce nebezpečné letecké pumy, která v sobě měla sto kilogramů výbušniny. Že nedošlo na žádné velké představení, tak naopak dokládá, že pyrotechnici odvedli dobrou práci.

„Myslím si, že se vyplatila náročná třídenní ochranná opatření,“ zhodnotil zásah šéf policejní Pyrotechnické služby Karel Čadil.

Přitom nejistota před výbuchem samozřejmě panovala. Připravení byli nejen hasiči, ale i záchranná služba pro případ, že by došlo ke zranění většího počtu osob.

Více než hodinu před explozí také policie uzavřela komunikaci mezi Mostem a Litvínovem včetně tamní tramvajové linky. Obě komunikace totiž těsně obepínají areál chemičky.

My jsme se před tím dostali ještě na seřadiště techniky, která až do předešlé noci na místě pracovala. A odkud mimochodem startovali také policejní a hasičské drony. Na fotky se můžete podívat ve fotogalerii.

+6

Jen malý požár

K žádnému z možných špatných scénářů ale naštěstí nedošlo a celá akce se obešla bez jakýchkoliv zranění a výraznějších škod na majetku. Po pumě zůstal třímetrový kráter, který bude ale podle pyrotechniků patrně větší, protože ho částečně zasypal písek z pytlů navršených kolem.

Ve 13:15 pak policie obnovila i dopravu kolem chemičky.

„V souvislosti s řízeným odpalem nemuseli hasiči řešit žádné závažné sekundární následky. Došlo pouze k jednomu drobnému požáru, který byl velice rychle zlikvidován,“ poznamenal velitel zásahu Petr Klíma. Konkrétně šlo o to, že kus pumy zapálil travní porost.

Žádná samozřejmost to ale nebyla. Nálezy munice sice v Česku nejsou úplně neobvyklé, takové manévry ale Česko v novodobé historii ještě nezažilo. Kvůli specifické konstrukci iniciačního mechanismu totiž nebylo možné pumu odvézt nebo zlikvidovat bezprostředně po nálezu, což se děje prakticky u všech podobných akcí.

V litvínovském Záluží trvaly manévry už od 21. srpna, kdy pumu pracovníci nalezli při výkopových pracích.

„Po 14. hodině začali do areálu vstupovat první, přesně definovaní zaměstnanci a zahájili prohlídku jednotlivých výrobních jednotek a infrastruktury, abychom v co nejbližší době zjistili, zda můžeme přistoupit k procesu najetí výroby,“ dodává mluvčí společnosti Orlen Unipetrol Pavel Kaidl.

Po devíti dnech se tak život v chemičce a jejím okolí zase začne vracet k normálu. Kdy přesně se ale obnoví výroba, zatím není jasné. Odhad je v řádu několika dnů, pokud pracovníci nenajdou po explozi nějaká zásadní poškození.

Doporučované