Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Jurečka představil, jak se od ledna zvýší důchody. „Žádná výhra,“ byla reakce

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Od ledna 2025 důchody vzrostou díky řádné valorizaci.

aktualizováno •

Solidární část důchodu se zvýší od ledna všem penzistům o 290 korun a k tomu by se měl zvednout zásluhový díl důchodu o 0,4 procenta. V průměru je to celkem 356 korun.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se data mohou ještě zpřesňovat v průběhu září. Půjde ale jen o koruny.

„Průměrný důchod nám vzroste a překoná 21 tisíc korun a jeho průměrná výše 21 078 korun,“ popsal Jurečka.

Ministr tak vyzdvihl, že valorizační mechanismus umí ochránit důchodce před inflačními riziky. „Je to tempo růstu, které je velmi vysoké i ve srovnání s ostatními státy kolem nás,“ uvedl.

Důchod se skládá ze základní výměry, která je pro všechny stejná, a procentní výměry. První složka poroste o 290 korun, druhá o 0,4 procenta. V průměru se důchod zvýší o 356 korun. Podle ministra práce navýšení vyjde stát na 12,2 miliardy korun.

Žádná výhra, komentuje zástupce seniorů

Podle Jany Ouředníčkové ze spolku Senioři Česká republika je fakticky propočet inflace hrou čísel a ohlášenou částku komentuje, že to „není žádná výhra“.

Mnoha seniorům bude částka 356 korun jedno, myslí si předsedkyně seniorského spolku. Bude pro ně zanedbatelná, tvrdí. Naráží na to, že řada výdajů, které starší spoluobčané mají, rostly v posledních letech daleko rychlejším tempem.

„Máme spoustu povinných plateb. Jako jsou revize spotřebičů nebo komínů. Senioři navrch potřebují jiné služby jako pedikúra nebo holiče. A zvedly se ceny sociálních služeb. I ceny rozvozu obědů stouply. Cena, co vím, šla třeba ze 30 korun na 50 korun,“ říká Jana Ouředníčková. Jen tato částka za jídlo je větší, než je průměrná lednová valorizace.

Lenka Desatová, předsedkyně Rady seniorů ČR, právě s ohledem na chudší seniory oceňuje, že větší část směřuje do základní složky. „To chrání ty nejchudší,“ říká předsedkyně.

Důchody rostly o tisícikoruny

Ještě v předcovidovém roce 2019 průměrný starobní důchod v prvním čtvrtletí činil 13 377 korun. Následující roky rostl tempem zhruba tisíc korun ročně. Zlom přišel v roce 2022, kdy kvůli rekordní inflaci vedle řádné lednové valorizace došlo na rovnou dvě mimořádné valorizace v červnu a září.

Následně v lednu 2023 začalo platit takzvané výchovné, které automaticky seniorkám matkám navýšilo důchod o 500 korun za vychované dítě, otcové a další pečující osoby si o výchovné museli zažádat.

Zatímco průměrný důchod rostl od prvního čtvrtletí 2022 do prvního čtvrtletí letošního roku o téměř 4400 korun, tak průměrná mzda za stejné období vzrostla z 37 691 korun na 43 941 korun podle dat Českého statistického úřadu. Tedy o 6250 korun.

Ovšem procenta odhalují, že růst důchodů byl značně rychlejší než mzdy. Důchody k jaru 2024 narostly o bezmála 27 procent od roku 2022, zatímco mzda o 16,5 procenta.

V roce 2023 následně ještě za upravených podmínek proběhla v červnu další mimořádná valorizace. Upravené podmínky opozice napadla u Ústavního soudu, zkraje letošního roku ovšem plénum rozhodlo, že změna platí.

Foto: Seznam Zprávy

Přehled řádných i mimořádných valorizací v posledních letech. Důchody se skládají ze základní výměry a takzvané procentní výměry. Zatímco základní je pro všechny důchodce stejná, procentní se liší podle individuálních odvodů na sociální pojištění každého člověka. Valorizace různě navyšují obě složky.

Česká správa sociálního zabezpečení vyplácela letos na konci prvního čtvrtletí 2,37 milionu starobních, 411 500 invalidních a 65 100 vdovských, vdoveckých a sirotčích důchodů. Průměrná starobní penze v březnu byla 20 633 korun. Starobní penze ze systémů resortů vnitra, spravedlnosti a obrany jsou o několik tisíc vyšší.

Doplnili jsme komentář spolku Senioři Česká republika.

Doporučované