Hlavní obsah

Drsný trend: Rodiny s dětmi a osamělé seniorky padají do energetické chudoby

Foto: Marco de Benedictis, Shutterstock.com

Počet domácností v takzvané energetické chudobě vzrostl. Během roku 2023 bylo v problémech přibližně 1,3 milionu lidí.

Nová studie odhaluje, že 15 procent českých domácností má problémy s vysokými cenami energií a jsou proto ohrožené chudobou. Týká se to především rodin s dětmi a osamělých seniorů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Česku roste počet domácností, které se potýkají s vysokými výdaji za teplo, nemohou si dovolit dostatečně topit nebo mají dluhy na energiích.

Zatímco v roce 2020 takzvaná energetická chudoba postihla přibližně 440 tisíc domácností a zhruba 770 tisíc lidí, v loňském roce už to bylo 690 tisíc domácností a v nich žijícího 1,3 milionu lidí.

310 tisíc dětí v ohrožení

Počet dětí do 18 let zasažených energetickou chudobou vzrostl přitom za poslední roky prakticky dvojnásobně, z 160 tisíc v roce 2020 na 310 tisíc v roce 2023. Podobně se zvýšil i počet dotčených seniorů z 220 tisíc na 390 tisíc.

Vyplývá to z analýzy nazvané prostě „Energetická chudoba v roce 2023“, kterou pro Projekt Podpora sociálního bydlení a jeho systémové zavádění v ČR pod Ministerstvem práce a sociálních věcí zpracovala Platforma pro sociální bydlení ve spolupráci s Ostravskou univerzitou.

Jak se počítá energetická chudoba

  • Analýza používá jako primární podklad data z reprezentativního šetření Příjmy, výdaje a životní podmínky domácností za rok 2023, které zpracovává Český statistický úřad na vzorku více jak 8500 domácností.
  • Údaje jsou následně přepočítané na celou populaci. Kvůli možné statistické chybě jsou proto výsledné údaje o počtu osob uvozované slovem „přibližně“.
  • Do energetické chudoby se počítají domácnosti, které splňují některý z následujících indikátorů:

V dalších letech se situace nezlepší

Podle hlavní garantky projektu Barbory Staškové nová data o zasažených českých domácnostech pomohou s přípravou legislativy zaměřené na dostupnost bydlení. Konkrétně pak jmenovala zákon o podpoře v bydlení, který aktuálně čeká na projednávání v Poslanecké sněmovně.

Foto: Analýza Energetická chudoba v roce 2023

Základní data o tom, kdo se nacházel v energetické chudobě v Česku v loňském roce.

Růst počtu ohrožených domácností je pak podle autora analýzy Jana Klusáčka zapříčiněný kombinací rostoucích cen energií, vysokého podílu energeticky špatného bydlení v Česku a příjmy domácností, které nekopírovaly zdražování v posledních letech.

„Pokud má někdo tendenci reagovat na tento nárůst tím, že je to dočasný problém, že se energie dočasně zdražily, tak ve skutečnosti bude podíl podobný i do budoucnosti,“ varuje autor. Příliš neočekává pokles nákladů na energie v dalších letech.

Před dvěma lety přišel Jan Klusáček s podobnou studií, která stanovila, že se na jaře 2021 počet lidí zasažených energetickou chudobou pohyboval kolem 910 tisíc. „V žádném případě se v dalších letech nedostaneme pod milion,“ ohlíží se aktuálně autor k předešlé studii.

Nejohroženější? Domácnosti s dětmi

Z analýzy vyplývá, že nejvíce ohrožené energetickou chudobou jsou samoživitelky (v rámci dokumentu používají ženské přechýlení, protože matky představují statistickou většinu pozn. red.) a nízkopříjmové domácnosti s dětmi, které čerpají přídavky na děti. Na ty mají nárok rodiny, jejichž příjmy nepřesahují 3,4násobek životního minima.

„V Česku to tak je. Náklady na bydlení mají domácnosti s dětmi trochu větší než bezdětná domácnost, pak jsou k tomu ještě samotné náklady na děti,“ vysvětluje Klusáček, proč se právě rodiny ocitají v největším ohrožení.

Popisuje, že i v rámci jiných měření, jako například když se chudoba počítá podle toho, kolik domácnostem zbývá peněz po uhrazení nákladů na bydlení, vycházejí rodiny s dětmi za nejvíc ohrožené.

I v rámci srovnání s dřívější analýzou energetické chudoby vztažené k jaru 2021 je zřejmé, že nejvíce přibývali právě ohrožení lidé z domácností s dětmi.

Sám autor obou analýz ovšem upozorňuje, že data k jaru 2021 vycházela z mírně odlišné definice energetické chudoby. Aktuálně analýza definuje energetickou chudobu mimo jiné tak, že domácnost vynakládá 20 procent čistých příjmů na energie. Starší data vycházela z toho, kolik lidé běžně za energie platí. V energetické chudobě byly domácnosti, které musí platit dvojnásobek – v přepočtu zhruba 18 procent příjmů.

Osamocené seniorky nechtějí dávky

Další vysoce ohroženou skupinou jsou podle analýzy osamoceně žijící seniorky, což fakticky podle statistik nejčastěji znamená ženy ve věku nad 65 let.

U nich se energetická chudoba pojí i s tím, že zůstávají žít ve větších bytech nebo i v rodinných domech.

„Větší plochy logicky jeden člověk neutáhne. Samozřejmě se to snaží řešit tak, že si vytápí jen v některých místnostech, ale spotřebu se nedaří srazit. Vytápění je 70 procent nákladů na bydlení. Můžete se snažit méně vařit a méně svítit, ale to nedělá energetickou chudobu. Tu dělají náklady na vytápění,“ vypočítává Klusáček.

Propočetl, že konkrétně u osamocených seniorů je potíž v tom, že nečerpají příspěvky na bydlení. A to i přesto, že od energetické a inflační krize vláda, včetně premiéra Petra Fialy (ODS) a ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) apelovala na lidi, aby se nestyděli peníze čerpat.

„Vyšlo nám, že příspěvek na bydlení čerpá jen devět procent z těch seniorů, kteří mají nárok na více než 1000 korun,“ zdůrazňuje Klusáček.

Reálně by se tak podle jeho propočtů snížil počet seniorů v energetické chudobě o 72 procent, jen díky tomu, že by začali čerpat dávky.

Jak se žije v Česku

Foto: Seznam Zprávy

Série Seznam Zpráv.

Seznam Zprávy vyrážejí do měst a obcí, aby zjistily, jak se vám v České republice žije. Zajímá nás, jak zvládáte zdražování, jak bydlíte, jaké máte příležitosti k práci. Celoroční projekt vychází z interních dat datového týmu a průzkumů společnosti IPSOS.

Všechny díly série naleznete ve speciálu „Jak se žije v Česku“.

Chcete se do projektu Jak se žije v Česku zapojit? Dejte nám vědět, kde se potýkáte s problémy. Svoje tipy pište na e-mail: pribehy@sz.cz.

Doporučované