Hlavní obsah

Dramatický propad. Počet uprchlíků v nouzovém ubytování výrazně klesl

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Státem hrazené nouzové ubytování pro uprchlíky se smrsklo na minimum. Proplácí se jen prvních 90 dní po příjezdu. (Ilustrační snímek)

Od září platí pro hrazené nouzové ubytování tvrdé podmínky. Největší propad počtu osob zaznamenala Praha a Liberecký kraj. Ukrajinští uprchlíci přešli z propláceného ubytování na humanitární dávku s náklady na bydlení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ještě na konci srpna v Praze využívalo státem hrazené nouzové ubytování pro válečné uprchlíky 2243 osob. V září už je to ale jen 11 lidí. Na 1,3milionové hlavní město tak připadají čtyři nouzově ubytované děti do šesti let, další čtyři nezletilý do 18 let, dva dospělí muži a jeden senior.

Čtyři osoby jsou na Praze 2 a Praze 8, dvě na Praze 5 a jedna v Čakovicích.

Redakce Seznam Zpráv data čerpala z informačního systému o humanitárním ubytování nazvaném HUMPO. K dispozici má i exkluzivní data o tom, jak se počet registrovaných osob měnil v čase.

Za rapidním poklesem stojí zásadní změna, která platí od září: uprchlíci mají nárok na proplacení nouzového ubytování pouze prvních 90 dní od získání povolení k pobytu na základě dočasné ochrany. Výjimka neplatí ani pro zranitelné skupiny, jakou jsou nezletilí nebo osoby se zdravotním postižením.

Jak se vypíná nouzové ubytování v datech: První zásadní propad šlo pozorovat loni: od července se ubytování proplácelo jen zranitelným osobám a lidem, kteří jsou v Česku maximálně 150 dní. Letos od září platí, že ubytování je jen pro nově příchozí do 90 dnů:

Ještě 28. srpna bylo po celé republice v systému nahlášeno 20 839 osob, 10. září pak už jen 2811. V Praze se propadl počet nouzově ubytovaných poměrově nejvíce, o 99,5 procenta. Následuje Liberecký kraj s propadem o 96 procent (z 1315 na 52 osob).

Naopak nejmenší propad zaznamenal Olomoucký kraj, kde počet uprchlíků v nouzovém ubytování klesl pod polovinu z 1532 osob na 725.

Klára Boumová z Charity Česká republika, kde má na starosti problematiku migrace, upozorňuje, že to, že lidé zmizeli ze statistik nouzového ubytování, neznamená, že dál v lokalitě nežijí.

„V tuhle chvíli si to lidé platí sami z humanitární dávky příspěvku na náklady na bydlení. Ve většině případů příspěvek nepokryje náklady na ubytovnu. Takže to platí z minimální částky na živobytí a tím pádem jim zbývá méně peněz a jsou více závislí na potravinových bankách a další podpoře,“ vysvětluje Klára Boumová, jak se zpřísnění podmínek propsalo do podpory uprchlíků.

V řeči peněz: dospělá osoba řazená mezi zranitelné má nárok na humanitární dávku 4860 korun. K tomu má nárok na 6000 korun v podobě nákladů na bydlení. Pokud za ubytovnu například platí sedm tisíc korun měsíčně, fakticky ze 10 860 korun zůstanou na živobytí necelé čtyři tisíce.

Magda Faltová, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci, popisuje, že klientům do osobního účetnictví vstupují ještě nutné doplatky na léky. Reálně jim tak poté z faktického životního minima nezůstanou peníze třeba na jídlo. A opět popisuje, že se proto musí obracet na potravinové banky.

Matěj Šulc z Organizace na pomoc uprchlíkům zase mluví o postupném propadání do chudoby. „Myslím, že k tomu dochází, ale strašně špatně se to měří a záleží to na tom, jakou cenovou hladinu nastavily ubytovny,“ říká sociální pracovník.

Část uprchlíků se s faktickým koncem nouzového ubytování podle Charity rozhodla vrátit zpět na Ukrajinu. „A to i lidé z válečných oblastí, s tím, že budou vnitřně vysídlení uprchlíci,“ zmiňuje Boumová.

Propad nouzově ubytovaných v Praze pak vysvětluje tím, že v hlavním městě fungoval dlouhodobě stopstav pro ubytování uprchlíků. „Nepřicházel do Prahy nikdo nový, kdo by mohl aktuálně v nouzovém ubytování zůstat,“ konstatuje.

Podle týdenních hlášení Ministerstva vnitra ale i nadále mírně roste počet válečných uprchlíků s dočasnou ochranou. Od 1. do 8. září například přibylo 1935 osob, o týden dříve 1473 osob.

Ministerstvo práce a sociálních věcí popsalo, že v srpnu humanitární dávku čerpalo zhruba 93 tisíc osob, většinou šlo o osoby řadící se mezi takzvaně zranitelné. I nadále platí odhadovaný trend, že náklady na pomoc klesají, ve druhém čtvrtletí je ministerstvo vyčíslilo na 3,5 miliardy korun, zatímco příjmy od uprchlíků rostou a za druhé čtvrtletí se odhadují na 5,9 miliardy.

Doporučované