Hlavní obsah

Dostat se ze závislosti na alkoholu je u žen těžší, říká adiktoložka Plocová

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Češi jsou na světové špičce ve spotřebě alkoholu. Podle průzkumu se v pití moc omezovat nechtějí.

Z exkluzivního průzkumu agentury Ipsos vyplývá, že téměř ve všem jsou ženy u konzumace alkoholu přísnější. Skoro 70 % by jich zakázalo pít alkohol na veřejnosti. Větší procento žen by také bylo pro zavedení speciálních prodejen.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na otázky ohledně konzumace alkoholu a následných závislostí odpověděla pro Seznam Zprávy Monika Plocová, zakladatelka a ředitelka prvního soukromého sanatoria pro překonání závislostí v Čechách.

Je pravda, že přístup žen ke konzumaci alkoholu je střízlivější?

Vy jste zmínila to, že ženy jsou přísnější. Já to ale vnímám tak, že ženy míří k tomu být dokonalé, dokonale zvládnout domácnost, dokonale pracovat, v podstatě zvládnout všechno. Víceméně je tady i zodpovědnost v rodinách, kdy se ta žena stará o rodinu. A ve chvíli, kdy má na starosti tohle všechno, tak mnohdy právě nestíhá a uleví si skleničkou.

Ženy si zároveň více než muži přejí zdražit alkohol. Jaký důvod k tomu mohou mít?

Může v tom být touha vymýtit pití úplně. Nějakým způsobem tu konzumaci v té společnosti zastavit. V naší společnosti máme povědomí, že muži pijí více, ale ve skutečnosti to tak není. Může se to jevit jako akce žen, aby chlapi přestali pít a naopak byli doma.

Liší se nějak příčiny konzumace alkoholu u žen a u mužů?

Pití je už jenom ventil, že si člověk nějakým způsobem odlehčí. Ale velmi důležité je podívat se do dětství a do psychoterapeutických příčin. Zodpovědnost a dokonalost všechno stihnout je tam u obou, ale u žen je to více. Mají tři těžká období, kterými si prochází. Když jsou v domácnosti. Když jsou na mateřské dovolené, zatímco manžel je v práci. A syndrom prázdného hnízda. To znamená, že ženy prožívají více samotu. Dalším problémem může být i moment, kdy si ženy uvědomí, že začínají stárnout a vědí, že s tím nic neudělají.

A jaký důvod mohou mít muži?

Taková typická skupina mužů, kteří padají do závislostí, jsou vrcholoví manažeři a přetížení lidé. Spadá do toho i pracovní přetížení, kdy se snaží zabezpečit rodinu, udělat pro ni první poslední. Velkým problémem mohou být hypotéky, když se přestane dařit v práci a oni musí začít splácet. Dalším důvodem může být, když si nepřipadají jako chlapi. ​​Mnohdy tenhle charakter, že se jim v životě nedaří a nejsou těmi pořádnými chlapi, jakými by měli být, vede k pošramocení sebevědomí a následně k tomu, že se upíjí.

Je nějaký rozdíl u mužů a u žen, kdo se dostává ze závislostí hůře?

Boj dostat se ze závislosti je u obou hodně těžký, ale u žen mi přijde složitější. Protože ženy jsou velmi emoční a v průběhu léčby tam pracují jejich emoce a pocity. Mají jinou konstrukci těla a jinak nastavený organismus. Dalo by se říct, že jsou vlastně takového konstitučně jemnějšího charakteru než muži. Z mého pohledu to u žen tedy trvá déle. Muži jsou racionální a umí si mnohdy racionálně říct stop.

Alkohol pomáhá lidem více se otevřít společnosti. Jaký důvod mají ale závislí?

Alkohol, jak už jsem říkala, je docela dobrý ventil. To znamená, že lidé pocítí, že alkohol jim nějakým způsobem pomůže. Obyčejný piják nebo obyčejný člověk, který pije, tak pije právě proto, aby si nějakým způsobem v tu chvíli ulevil. Jenže u těch závislostí se to zacyklí do toho, že si v tom člověk najde pravidelný systém úlevy a ulevuje si takhle od veškerých problémů, až pak skončí v léčebně závislostí. Jenže léčebny jsou více a více přetížené a trvá dva až tři měsíce, než se do nich dostanete.

Podle nové vyhlášky je v Česku zakázáno požívat alkohol na veřejnosti. Co si o tom myslíte? Je to správné rozhodnutí?

Já si myslím, že ti, co propadají do závislostí, tak budou propadat pořád. A žádné limity to bohužel nedokážou zastavit. Asi mají mířit k tomu, aby bylo méně lidí závislých nebo aby méně lidí popíjelo, ale zákazy nikdy nic nevyřešily. Lidé si stále najdou cesty k tomu, jak a kde pít, když budou chtít. Spíš si myslím, že je to o omezení reklam. Když se podíváte okolo, tak veškeré reklamy vás lákají ke koupi alkoholu. Takže si myslím, že je to spíš v přístupu společnosti k lidem. Trošku by se měl změnit systém hodnot.

Doporučované