Hlavní obsah

Domácí kutilství. Požárů fotovoltaik na střechách domků v Česku přibývá

Foto: HZS ČR

Za výbuchem v rodinném domě v Šonově u Nového Města nad Metují je zřejmě neodborná svépomocná instalace systému fotovoltaické elektrárny. Podle hasičů mohlo jít o zkrat, následné hoření a explozi lithium-železo-fosfátových článků v bateriovém úložišti.

Požárů fotovoltaik instalovaných na rodinných domech v Česku rychle přibývá. Na vině je často neodborná instalace zařízení a zanedbaná údržba. V létě je riziko požárů kvůli velkému zatížení systémů největší.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Češi si na střechy svých domů takzvané fotovoltaiky montují čím dál častěji. Boom technologie, která dokáže ze slunečního záření vyrobit elektřinu, s sebou nese řadu problémů. Právě to, že si lidé, podobně jako majitel domu v Šonově, který explodoval v úterý, zařízení instalují sami nebo zprovoznění nechávají na nekvalifikovaných firmách, je tím zásadním.

To potvrzují i data. Hasiči například za rok 2023 evidovali 55 požárů fotovoltaik, což je oproti roku 2015 pětinásobek. „Často je to neodborná instalace, kdy si třeba lidé akumulátor k fotovoltaice připojí sami. Také zaznamenáváme, že si lidé nakoupí levnější baterii a sami si to připojují a nedělá to certifikovaná firma,“ vysvětluje zkušený hasič a mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Martin Kavka.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy Kavka popisuje mimo jiné to, proč požáry vznikají a na co si zejména v letních měsících, kdy jsou zařízení nejvytíženější, dávat pozor.

V Česku roste počet požárů kvůli fotovoltaikám na střechách. Je nárůst kritický?

Nárůst požárů samozřejmě je, ale celkový nárůst instalací fotovoltaik je podstatně větší, takže přímá úměra tu nefunguje. Zároveň je třeba rozlišovat požáry, které se sice týkají fotovoltaiky, ale nemusí to být přímo požáry na střeše. To vše se do statistik započítává, ale není to jen o těch panelech, je to soubor dalších věcí, které jsou kolem.

V létě je riziko největší

Proč k požárům dochází?

Samotná fotovoltaika nehoří. Největší problém je elektroinstalace, která k ní vede, protože tam je největší zatížení. To platí zejména v letních měsících, kdy fotovoltaická elektrárna jede na plný výkon. Tam může docházet k závadám.

Nejčastější chybou jsou technické závady, nejčastější je opotřebení materiálu. Často je to ale také neodborná instalace, kdy si třeba lidé akumulátor k fotovoltaice připojí sami. Také zaznamenáváme, že si lidé nakoupí levnější baterii a sami si to připojují a nedělá to certifikovaná firma.

Jak tedy požár vzniká?

Je to klasický požár elektroinstalace. Laicky řečeno může být poškozený kabel, dojde k nárůstu teploty, ke vzplanutí, které se rozšíří dále na střechu, když je hořlavá. To samé nastává při přetížení akumulátoru.

Nezasahovat do systému

Jak tomu zamezit?

My říkáme dvě základní věci – že si lidé musí nechat fotovoltaiku instalovat certifikovanou firmou a také dodržovat pravidelné revize. Po čase může dojít k degradaci rozvodů, k poškození akumulátoru a tak dále. To vše se musí hlídat.

Takže odborná firma, certifikované panely, revize, údržba a nezasahovat do toho vlastními silami. Samozřejmě je třeba kontaktovat odborníka, pokud má člověk pocit, že něco nefunguje.

Kvalita servisu je kolísavá

„Boom instalací fotovoltaik, baterií a tepelných čerpadel znamenal vznik stovek nových instalačních firem. Úroveň jejich zkušeností v oboru, a tím i kvalita instalací a servisu jsou často kolísavé, což může vést k závadám a v krajních případech i k haváriím nebo požárům,“ varuje mluvčí Skupiny ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

Na co si lidé mají dávat pozor?

Pokud si prostě člověk není jistý, že mu fotovoltaická elektrárna funguje správně a má pocit, že se nadměrně přehřívá akumulační baterie nebo vidí cokoliv neobvyklého. Nechceme ale, aby si lidé kontrolovali fotovoltaiku, tohle má řešit právě pravidelná revize.

Podívejte se na škody způsobené požáry fotovoltaických zařízení:

+3

Doporučované