Hlavní obsah

Dohoda na růstu platů od září není. Odboráři zváží stávku

Foto: Jirsak, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

aktualizováno •

Vláda a odbory se neshodly na zvýšení platů zaměstnanců veřejného sektoru. Odboráři od září požadovali pro pracovníky 10 procent navíc. Podle premiéra Fialy se odboráři nebyli schopni domluvit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po úterní schůzce ani středeční jednání nepřineslo shodu na růstu platů pro pracovníky veřejného sektoru. Předák odborů státních orgánů a organizací Pavel Bednář řekl, že variantu, kterou jim vláda předložila, odmítli. „Z jejich strany to bylo doslova vydírání,“ komentoval návrh na zvýšení platů od září o tři až pět procent. Dodal, že další kroky jsou teď na vládě.

Premiér Petr Fiala (ODS) novinářům řekl, že je odpovědnost odborů, že se nejhůř placeným profesím plat od září nezvedne. Podle premiéra nebyli odboráři schopni se domluvit.

Podle odborářského šéfa Bednáře navrhla vláda přidání pouze v první platové tabulce. „A ještě byla platová tabulka rozdělená na přidání od první do sedmé platové třídy o pět procent a od osmé platové třídy do dvanácté platové třídy o tři procenta a od třinácté třídy ani koruna navýšení.“

Platové tarify jedna až sedm jsou podle odborů většinou dělnické profese jako uklízeči, kuchaři a školníci. „Ale i dělníci třeba na městských úřadech,“ vysvětluje Pavel Bednář. Platové třídy, kterým vláda navrhovala tříprocentní přidání, jsou úředníci.

O dalším postupu se odbory budou radit v úterý. Bednář v této souvislosti připomněl, že některé z nich jsou ve stávkové pohotovosti, a zmínil i možnost, že by do stávky mohly vstoupit.

Premiér považuje vládní návrh za seriózní. „Zlepšil by postavení nejhůře placených profesí, to bych považoval za správné. Ale takto nebude nic, když to odbory odmítly. Nejnižší kategorie nebudou mít zvýšené tarify už letos, je to odpovědnost odborů, které se nebyly schopny domluvit,“ řekl v Brně na tiskové konferenci k mistrovství světa motocyklů Fiala. Podle něj odboráři chtěli peníze pro všechny a na nejnižší kategorii pracovníků jim nezáleží. Zopakoval, že na přidání všem v rozpočtové rezervě prostředky nejsou a resorty je také nemají. Dodal, že nevidí důvod, proč by se měly zvedat vysoké výdělky.

Ministry rozhodnutí odborů mrzí

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) potvrdil, že odboráři zmiňované schéma přidání platí. „Mě a vládu mrzí, že se odbory rozhodly odmítnout tento kompromis. Budeme s odbory dál jednat,“ řekl.

Jurečka zároveň vysvětlil, proč bez dohody k navýšení nedojde. „Potřebujeme k tomu sociální dohodu se zástupci odborů. Proto jsme stáli o to, aby dohoda byla společná. Mrzí mě, že to někdo nazval jako vyděračské podmínky. Dohoda mohla přinést posun,“ uvedl s tím, že jde o navyšování tarifů, a zdůraznil, že i tak mohou pracovníkům růst platy, a to přes odměny.

Pětiprocentní růst by podle něj znamenal měsíční přidání o 925 korun, u druhé skupiny, které by se přidávala tři procenta, by to bylo 870 korun. Navýšení v první skupině se mělo týkat 173 500 tisíc lidí a v druhé 174 tisíc lidí.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Takto chtěla vláda přidávat. Dokument, který na vládě rozdali novinářům. Zvýrazněné jsou kolonky pod úrovní minimální mzdy.

Jurečka zároveň představil vizi růstu platů pro rok 2025. „Pro příští rok bude navýšení objemu financí na platy ve státním rozpočtu o pět procent a speciálně je dohoda na růstu platů ve školství na 130 procent průměrné mzdy,“ dodal.

Lítost nad rozhodnutím odborů vyjádřili i další členové vlády. „Hledali jsme zodpovědně kompromis. Mělo to přinést zvýšené výdělky nízkopříjmovým,“ reagoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s tím, že nečkal, že to bude odmítnuto.

„Razantní slova v titulcích, které jsem měl možnost si přečíst, před příchodem na tiskovou konferenci mě překvapila,“ zmínil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Šéf resortu zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) zmínil, že peníze, které chtěli dát do růstu tarifů, si lidé stejně „odnesou“ v podobě různých příplatků.

Jak se zvyšovaly platy v posledních letech?

Pro připomenutí, Seznam Zprávy v analýze popisovaly, že reálné platy pracovníkům ve veřejné sféře fakticky poslední roky klesaly:

Pro představu, kolik by dostaly konkrétní profese přidáno, kdyby vláda přistoupila na požadavky odborů:

Aktualizace 18:05: Doplněna reakce premiéra Petra Fialy.

Doporučované