Hlavní obsah

Doba oddlužení se od srpna zkrátí z nynějších pěti let na tři roky

Foto: Shutterstock.com

Snímek je ilustrační.

Podle zastánců zkrácení získají předlužení lidé šanci rychleji se dostat z dluhové pasti a vrátit se do legální ekonomiky. Podle kritiků změna neúměrně zhorší pozici věřitelů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Doba oddlužení se od srpna nově zkrátí z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky. Změna je součástí novely insolvenčního zákona, kterou prezident Petr Pavel podepsal. Na webu to v úterý oznámil Hrad.

Oddlužení je jednou z možností řešení úpadku. Změna zákona vychází z evropské směrnice upravující oddlužení na tři roky. V Česku dosud platilo v zásadě pětileté oddlužení. Evropská pravidla měla být schválena do léta 2021. Česko si vyjednalo roční odklad, který ovšem už promeškalo o téměř dva roky.

Během schvalování normy se hlavní boj vedl o to, kdo všechno by měl mít na zkrácené tříleté oddlužení nárok. Evropská směrnice primárně řeší pravidla pro podnikatele, novela z dílny Ministerstva spravedlnosti podmínky srovnala i pro běžné spotřebitele.

Úřad argumentoval například tím, že rozlišovat způsob obživy u délky oddlužení je překonané a nedůvodně diskriminační. Navíc více než 20 států, které reprezentují 85 procent populace Evropské unie, podpořilo tříleté oddlužení a podle důvodové zprávy v „drtivé většině“ nerozlišují mezi podnikateli a spotřebiteli.

„Kupříkladu Německo již svoji novelu přijalo a vychází ze tří let pro všechny fyzické osoby,“ píše se v ministerském dokumentu.

S tím ovšem nesouhlasili tři poslanci z hnutí ANO: Helena Válková, Zuzana Ožanová a Tomáš Kohoutek. Navrhovali se striktně držet tříletého oddlužení pro podnikatele a pro spotřebitele zachovat možnost delší lhůty. „Zavedení oddlužení spotřebitelů paušálně na tři roky bez odpovídající diskuze a vyvážení oprávněných zájmů věřitelů by bylo nebezpečným experimentem a vedlo by k výchově občanů ve smyslu, že neplnění závazků se vyplácí,“ varovali.

Sněmovnou a posléze Senátem ale prošel tříletý plán pro všechny.

Podrobně o oddlužení

Tříleté oddlužení pro všechny, se kterým přichází insolvenční novela, je pod palbou. Má platit jen pro podnikatele, nebo pro všechny? Má se délka oddlužení řídit výškou dluhu? Seznam Zprávy přinášejí přehled hlavních změn.

Peníze nejsou prakticky na žádné nadbytečné výdaje – na kauci při stěhování do bytu, na opravu auta nebo na školní výbavu. Čtyři dlužníci popisují, jak se žije v procesu oddlužování.

Doporučované