Hlavní obsah

Krajské volby

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
StranaHlasy
ČSSD+DOMOV
0
JIH 12
0
ODS+TOP 09+STO
0
ČSSD+ČiKR
0
SOCDEM+SproK+RH
0

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Plně hrazené plomby budou. Co ještě se změní v českém zdravotnictví

Foto: Shutterstock.com

Bílá plomba bude pro dospělé plně hrazená, i když jen její levnější varianta.

Za plomby měli dospělí platit. Ministerstvo zdravotnictví ale nyní vzalo návrh zpět a přichází s plně hrazenou variantou. Novela zákona o zdravotním pojištění přináší ale pro pacienty hned několik novinek. Tady je jejich přehled.

Článek

Jeden ze čtyř klíčových zákonů, jak ho sám označuje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, přináší několik zásadních novinek pro pacienty.

U částí sporných opatření ale ministerstvo ustoupilo, týká se to třeba zubních výplní nebo trestů za způsobené dopravní nehody. Projděte si přehled kroků, které chce předložit ke schválení vládě.

Plně hrazená plomba pro každého

Amalgámové výplně už v případě kazu používat nepůjde. Tenhle materiál Evropská unie kvůli dopadům na životní prostředí zakáže od roku 2025, Česko má rok a půl výjimku.

Do té doby je potřeba najít řešení. Původně Ministerstvo zdravotnictví navrhovalo, že si za nové bílé plomby budou všichni dospělí pacienti doplácet. Plně hrazené by byly jen pro děti.

Nakonec ale od této velmi kritizované změny ustoupilo. Každý pacient bude mít hrazený zákrok z takzvaného nevrstveného fotokompozitu, ten se dá využít na menší kazy. Další bezdoplatková varianta pak bude duálně tuhnoucí materiál, který ale není tak odolný jako dražší, už ale nehrazené, plomby. Pokud bude chtít pacient kvalitnější výplň, bude si ji muset doplatit.

Více preventivních programů

S plombami ale úzce souvisí i další bod novely. Dražší bílé výplně mohou mít někteří pacienti i v budoucnu hrazené. Pojišťovny totiž dostanou širší možnost nabízet preventivní programy.

Dá se očekávat, že jeden z bonusů by mohl mířit na plomby. Pacient by tedy za lepší výplň sice zaplatil. Rozdíl mezi základní úhradou a celkovou cenou by mu ale mohla zaplatit jeho pojišťovna. Pokud tedy chodí pravidelně na preventivní kontroly.

V tomto případě bude ale záležet, jak se k tomu postaví zdravotní pojišťovny. Ministerstvo zdravotnictví si od této změny slibuje, že se mezi nimi daleko více rozproudí soutěž o pacienty právě skrze širší nabídky bonusových programů. V současnosti se služby navíc liší jen kosmeticky.

Daň za nehody nebude

Nejen bonusy pro pacienty, kteří dbají o své zdraví. Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění počítala také s penalizacemi. Konkrétně s tím, že náklady za zdravotní péči si budou hradit lidé sami, pokud si ublíží při páchání trestného činu. Typicky by mohlo jít třeba o zavinění vážné dopravní nehody.

Ministerstvo zdravotnictví od tohoto kroku ale po velké kritice nakonec samo ustoupilo.

„Opakovaně se debatuje o tom, že by měl platit vyšší pojištění nebo měl mít malusy (druh penalizace vyměřovaný pojišťovnami - pozn. red.) i člověk, který kouří, nebo má nadváhu,“ dává další příklady Válek, že nelze jednoduše nastavit hranici, protože i za další chování by člověk měl být penalizován.

Stejně tak by podle něj bylo nutné trestat i vrcholové sportovce, kteří si ničí zdraví nadměrnou fyzickou aktivitou. A to je pohledem ministra Válka absurdní, a proto je takový krok nerealizovatelný.

Za lékařem do zahraničí

Výrazně by se mělo zjednodušit čerpání péče v zahraničí. Především v příhraničí si budou moct zdravotní pojišťovny nasmlouvat zdravotnická zařízení, kde se pacienti dočkají léčby, jako by byli v Česku.

Tohle by mohlo pomoci především v okrajových regionech republiky, kde je dostupnost zdravotní péče horší. A přitom na druhé straně hranice lékaři k dispozici jsou, ať už jde například o Šluknovský výběžek, nebo .

Nová šance pro „Martínky“

Posun by to ale mohlo znamenat také pro pacienty se vzácným onemocněním, jako je Martínek, na jehož léčbu se Češi složili v rekordní sbírce. Péči, kterou potřebují takoví pacienti, často poskytuje jen několik zařízení v Evropě. České pojišťovny se ale nově budou smět dohodnout napřímo i s těmito nemocnicemi a pro své pojištěnce péči vyjednat.

Řešení nedostatku lékařů

Několik bodů novely míří také na zvýšení dostupnosti lékařské péče. Jedním z nich je, že pojišťovny dostanou povinnost zveřejňovat takzvanou zprávu o síti. V ní získají pojištěnci informace, kde působí dostupní lékaři v příslušné odbornosti a kde je také pojišťovna případně hledá.

Nepůjde navíc jednoduše uzavřít smlouvu s lékařem jinde než v poptávaném regionu. Podle Ministerstva zdravotnictví bude také možné lépe propojit stížnosti pojištěnců na nedostupnost lékařů nebo zubařů s reálným stavem v území.

Pojišťovny budou mít rovněž příležitost podpořit mladé lékaře, aby po získání atestace nastoupili v místě, kde chybí zdravotní péče. A to díky nově ustanovenému fondu.

Doporučované