Hlavní obsah

Co může čekat postřeleného Fica. Lékař popisuje, co způsobí kulka v břiše

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Slovenský premiér Robert Fico byl několikrát postřelen a je v nemocnici . Ilustrační foto.

Podle prvotních informací má slovenský premiér Robert Fico po atentátu průstřel břicha a ruky. Zasažen byl patrně vícekrát. Chirurg Róbert Teleky popisuje, jak se při takových zraněních obecně postupuje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Útočník slovenskému premiérovi Robertu Ficovi způsobil patrně několik střelných zranění. Slovenská média popisují, že byl zasažen do břicha a ruky. Hlavně zranění v břišní dutině by mohlo být vážné, na podrobnější informace o stavu slovenského předsedy vlády se ale čeká.

„Poranění může být vážné, protože nevíme, co náboj v břiše udělal,“ popisuje obecně chirurg Róbert Teleky.

Zasažené mohou být v takovém případě vnitřní orgány, dochází samozřejmě ke krvácení do břišní dutiny.

„Jestliže byl stabilizovaný, tak tam asi nebylo akutní krvácení do dutiny břišní, což ale neznamená, že ke krvácení nedocházelo. Břicho se tedy otevře a reviduje se poškození,“ popisuje Teleky, který je rovněž poslancem za KDU-ČSL.

„Pokud došlo k poranění střeva, může se resekovat. Tedy poškozená část se odstraní, a pokud je ho tam dostatek, zašije se zpátky. To by bylo to nejlepší, co by mohlo pana premiéra potkat. V horší variantě tam může být nějaký vývod,“ dodává.

Stejně tak se může ukázat, že poraněné budou některé vnitřní orgány.

„Poškození může být devastující. Problém může být slinivka, slezina nebo játra. Pokud by zásah byl níže, pak zase močový měchýř nebo ledviny. Těžko říct, kde poranění konkrétně je,“ vysvětluje Teleky.

Na videích z místa střelby je také vidět, že premiéra Fica odnášejí poměrně nešetrně z místa útoku. Nemohlo tak dojít k nějakému dalšímu poranění?

„To byla spontánní reakce. Já jsem také jezdil rychlou a vždycky je nejlepší pacienta dát do sanity,“ dodává chirurg.

Původní texty Seznam Zpráv k atentátu na Roberta Fica

Reportáž z místa atentátu: hlasy z noční Handlové.

Komentář Martina Čabana: Krev Roberta Fica by měla probudit českou politiku.

Speciální vysílání: Komentáře a vyjádření k atentátu.

Živě: Dění na Slovensku sledujeme v online přenosu.

Básník a nespokojenec. Co víme o atentátníkovi.

Historie politických vražd v Evropě.

Rozhovor s bývalým operátorem Útvaru rychlého nasazení Martinem Svozilem.

Svědectví sousedů: Seznam Zprávy hovořily s domovníkem panelového domu, kde básník z města Levice na jihu Slovenska bydlí.

Rozhovor o ochrance VIP: Bezpečnostní expert a bývalý příslušník elitní jednotky vojenské policie SOG Lumír Němec vysvětluje, zda jde podobným útokům na politiky vždy zabránit.

Komentář šéfredaktora Seznam Zpráv: Pokus o vraždu slovenského premiéra je tragickou a odsouzeníhodnou událostí, která má sílu otevřít další bolavou ránu ve společnosti. Braňme se tomu, píše Jiří Kubík.

Doporučované