Hlavní obsah

Když voda opadne: jak na úklid a dezinfekci vytopených prostor

Foto: pixabay.com

Po opadnutí povodně je třeba se vypořádat s jejími následky. Ilustrační foto.

Návrat do vytopené domácnosti po opadnutí povodně patří k velmi těžkým okamžikům. Zvláště když jste domov museli opustit opravdu narychlo. Prostudujte si náš přehled, na co si v takových případech dát pozor a jak postupovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Katastrofální povodně zasáhly rekordní počet domácností. V některých oblastech se na ně obyvatelé navíc nestihli připravit. Co dělat, pokud se po opadnutí vody vracíte do povodní zasaženého domova? Seznam Zprávy sepsaly nejdůležitější informace.

Neriskujte a vyhledejte odborníky

  • Vždy je potřeba počkat na povolení příslušného orgánu, že se již můžete vrátit domů, a před vstupem do budovy důkladně posoudit její stav. Pokud je to možné, nechte si nemovitost zkontrolovat statikem, zvláště jsou-li ve zdivu viditelné praskliny. Elektřinu nezapínejte do doby, než to po kontrole elektrických rozvodů dovolí odborník.
  • Máte-li v nemovitosti zavedený plyn, zkontrolujte, zda neunikl. Stejně tak je nutné ověřit stav vodovodních rozvodů a kanalizace. Před použitím vody z vodovodu se ujistěte, že je prohlášena za zdravotně nezávadnou. Vodu ze studní bezprostředně po povodni nepoužívejte, je potřeba nejdříve zajistit její zdravotní nezávadnost a studnu vyčistit a poté nechat udělat rozbor. Jak na to, najdete na stránkách Ministerstva zdravotnictví.
  • Voda je během záplav kontaminována odpadky, výkaly i uhynulými zvířaty a šíří se jí nebezpečné bakterie. Buďte proto zvláště obezřetní, co se týče dodržování hygieny. Chraňte se ochrannými prostředky, jako jsou gumové boty a rukavice, a nedovolte dětem se ničeho dotýkat. Pokud se zraníte, vyhledejte odbornou lékařskou pomoc. Myslete na to, že infekce se může do těla dostat i drobnými oděrkami.
  • Informujte se o místech humanitární pomoci a v případě nouze se nebojte říct si o pomoc, ať už finanční, nebo materiální. Příslušné organizace vám pomohou zajistit pitnou vodu, potraviny, teplé oblečení či hygienické prostředky, ale i potřebné nářadí pro likvidaci povodňových škod.

Pokud máte nemovitost pojištěnou proti škodám způsobeným živelní katastrofou, přečtěte si, jak postupovat při vyčíslení škod a jednání s pojišťovnou:

Úklid, dezinfekce a vysoušení prostor

  • Nejprve odstraňte nánosy bahna a nečistot.
  • Pokud je některá část budovy – jako například sklepy – stále zatopená, je třeba vodu opatrně odčerpat. Nezačínejte s tím ale do chvíle, než hladina podzemní vody poklesne na úroveň základové spáry. Jednak by se tím mohla narušit statika domu a také by vám během čerpání voda z okolí prosakovala zpět. Výši hladiny podzemní vody ověříte tak, že si vedle domu vykopete sondu hlubokou ideálně alespoň metr pod úroveň základů. Pokud to není možné nebo si nejste jistí, kdy začít, zkuste vyhledat statika nebo odborníka na odvlhčování staveb.
  • Zlikvidujte potraviny a zásoby, které byly povodní zasaženy.
  • Jestliže v budově uhynula domácí či divoká zvířata, nahlaste tuto skutečnost hygienikovi a mrtvé zvířectvo také bez otálení hygienicky zlikvidujte. Kafilerní službu lze kontaktovat přes obecní úřad, ten vám o tom pak vydá potvrzení.
  • Všechny výrobky z nasákavých a porézních materiálů, které byly záplavovou vodou zasaženy, je nutné zlikvidovat, ať už se jedná o dřevo, papír, nebo filtrační materiály.
  • Odstraňte podlahové krytiny, které by mohly bránit vysychání, jako jsou lina, PVC podlahy nebo koberce. Poslední jmenované lze po důkladném vyčištění obvykle znovu použít.
  • Zlikvidujte tapety a další materiály, které by mohly být vhodným prostředím pro růst plísní. Omítky osekejte nejméně 30 centimetrů nad úroveň zatopení a odstraňte sypké stavební materiály, jako je škvára nebo stavební suť.
  • Předměty, jako je kuchyňské náčiní nebo nářadí, důkladně vyčistěte za použití dezinfekčního roztoku.
  • Elektroniku, která nebyla příliš zasažena, předejte k opravě do odborného servisu.
  • Hlídejte, zda se někde nerozvíjí plísně či dřevokazné houby. Pokud se tak stane, postříkejte místo ze vzdálenosti pěti až deseti centimetrů neředěným dezinfekčním prostředkem proti plísním. V případě potřeby postup opakujte. Dlouhodobou ochranu proti plísním zajistí k tomu určené funkční nátěry. Plíseň nikdy nelikvidujte mechanicky, spory by se tím jen rozšířily do místnosti. Pokud se objeví na nábytku, zlikvidujte ho – už není možné ho zachránit.
  • Odvlhčování pomocí vysoušečů podpoříte i osazením stolních ventilátorů. Vodu z vysoušečů pravidelně vylévejte nebo pomocí hadice odvádějte mimo vysoušené prostory. Při použití většiny vysoušečů se prostor nesmí větrat a okna i dveře musí být uzavřeny.
  • Místnosti, které nesušíte za pomoci vysoušečů, naopak větrejte co nejintenzivněji. V chladných dnech tyto místnosti temperujte – vysychání se tím urychlí.

Buďte trpěliví a nespěchejte

  • Ačkoli to není jednoduché a každý chce svůj domov do původního stavu uvést co nejdříve, vysoušení budovy se nevyplatí uspěchat. Šokové odvlhčení by mohlo narušit nosné konstrukce stavby.
  • Novostavby vysychají rychleji, u starších domů však tento proces může trvat až rok, v některých případech i několik let. Nejvhodnější způsob odvlhčení zdiva vám poradí specialista v daném oboru. Když zvolíte nevhodnou metodu, můžete zbytečně utratit peníze a stavbě i uškodit.
  • Povrchové úpravy volte co nejprodyšnější a ideálně odolné vůči dalšímu působení vody – ačkoli si to nikdo nepřeje, pokud byl váš dům zatopen jednou, je dobré počítat s tím, že se tak může znovu stát i v budoucnu. Je-li potřeba udělat nové omítky, použijte ty sanační – běžná omítka by kvůli vlhkosti mohla opadat.

Doporučované