Článek
Češi vyrazili na dovolenou do nejoblíbenějších letních destinací. Na některých místech ale byli zaskočeni, že ceny místních potravin, ubytování nebo jídel v restauracích letos výrazně vyrostly.
Seznam Zprávy proto požádaly své čtenáře, aby redakci nasdíleli fotografie z místních barů, kempů, restaurací, a to v různých zemích. Vybrali jsme přehledně tři dovolenkové destinace, a nabízíme tak pohled na to, jak je na místě draho.
Chorvatsko
Už o víkendu Seznam Zprávy popsaly, v jakém rozmezí se ceny v zemi pohybují. Čtenáři poslali i další fotografie z různých koutů Chorvatska. Tomáš se vrátil z dovolené, kterou trávil na ostrově Rab.
„Již příjezd na ostrov byl poněkud dražší. Trajekt za 58 eur (1383 korun) – když porovnám, že trajekt z Německa do Švédska mě stál 70 eur (1670 korun), je to velmi drahé. Pivo se v Chorvatsku v žádné restauraci nedostalo pod tři eura (71 korun), klasikou bylo spíše čtyři a více eur. Ceny za jídlo se pohybovaly od 14 eur (334 korun) výše,“ napsal pro Seznam Zprávy.
Přišlo mu, že je v Chorvatsku i méně lidí, ubytovací kapacity byly podle Tomáše poloprázdné. V restauraci vždy našel volné místo. Zaplněné byly podle jeho slov jen populární pláže.

Ceník jídla na ostrově Rab.
Další pohled nabízí česká cestovatelka Aneta, která na Jadran jezdí pravidelně. Podle ní není zdražení zase tak výrazné. Letos tráví dovolenou u Šibeniku.
„Něco je levné, něco je dražší. S sebou vozíme minimum potravin, vše kupujeme na místě. V supermarketech se dá vybírat i z akčního zboží. Zmrzlinu jsme kupovali kopeček za 1,3 až 1,6 eura (38 korun), ale dvojitá porce kopečků, takže také lepší než u nás. Restaurace byly vždy dražší, ale bez problémů plnohodnotné jídlo kolem 15 eur (357 korun),“ popisuje své zkušenosti.

Ceny za jídlo a pití na Makarské.
Ceník restaurace poslala redakci také Češka Klára Šimková z centra Makarské, pár metrů od přístavu. Půllitr piva byl za dvě eura (47 korun), pizza za osm eur (190 korun) a špagety za 8,63 eura (205 korun).
Itálie
Čech Tomáš Přibyl tráví dovolenou v Itálii. „Zmrzlina tu stojí od 2,50 eura (59 korun) po 3,50 eura (83 korun) veliká, větší než u nás,“ uvedl. Poslal také ceník z restaurace, kde pizza stála od pěti eur (119 korun) do 11 eur (262 korun).
Češka Jitka tráví volné dny také v Itálii. „Nejsme sice u moře, ale v Itálii u jezera. Zmrzlina (cena průměr) kopeček za 1,80 eura (42 korun), ale není to odměřené jako v Čechách a pizza kolem devíti eur (214 korun) a mořské plody kolem 12 eur (286 korun), víno v karafě jeden litr 10 eur (238 korun),“ vyjmenovává ceny.

Fotografie ceníku z Itálie.
Viktor Malý je na dovolené na jihu Itálie. „Ceny pizzy jsou v rozmezí sedmi až 13 eur (167–310 korun) v celé Itálii. Ceny nafty se hodně liší, jsou v rozmezí od 1,62 eura (38 korun) až po 2,2 eura (52 korun) na dálnici. Všude se dá platit kartou a nemají s tím sebemenší problém. Pláže čisté, jemný písek a neuvěřitelně teplé moře. Do Chorvatska se už nikdy nevrátíme. Itálie nás s manželkou chytla za srdce,“ napsal z dovolené čtenář Seznam Zpráv.
Ceny piva v Chorvatsku, Řecku a Itálii
Chorvatsko: 2 € (47 korun), 3 - 3,50 € (71 až 83 korun).
Itálie: 3 - 3,50 € (71 až 83 korun).
Řecko: 3 - 3,50 € (71 až 83 korun).
Zdroj: Nabídka restaurací v turistických lokalitách daných zemích.
Řecko
Ceny lze srovnat i s další zemí na jihu Evropy. „Zasílám foto jídelního lístku ze Sarti v Řecku, Chalkidiki. Například gyros v pitě za čtyři eura (95 korun), gyros na talíři 8,50 eura (202 korun), rizoto s krevetami 10 eur (238 korun), čepované pivo 0,5 litru pět eur (119 korun),“ uvedla Češka Petra Máchová.

Fotografie cen v Řecku na ostrově Rhodos.
Na ostrov Rhodos se letos v létě vydal Čech Tomáš. Řecký salát pro dva podle něj vyšel v místní restauraci na sedm eur (167 korun), vepřový steak stál 13 eur (310 korun) a kalamáry 17 eur (405 korun).
Vysoké ceny neodradily
Místopředseda Asociace cestovních kanceláří České republiky Jan Papež uvedl, že se ceny v dovolenkových destinacích mírně zvýšily. Čechy to od koupě zájezdů, konkrétně třeba do Chorvatska, ale neodradilo.
„Cestovní kanceláře vnímají situaci v Chorvatsku jako standardní. Inflace a přechod na euro mírně zvýšily ceny. Silná koruna část eliminovala = zdražení je nižší než u nás. Na prodeje zájezdů to nemělo a nemá vliv,“ napsal ve vyjádření Papež.
Chorvatsko vstoupilo v lednu do eurozóny a schengenského prostoru, nicméně letos očekává rekordní turistickou sezonu, která by mohla překonat dosud tu nejúspěšnější z předcovidového roku 2019. Podle předsezonních odhadů zamíří letos do země na Jadranu až milion Čechů.
Výzva čtenářům
Změnili jste pro letošní rok místo pobytu v Chorvatsku kvůli přijetí eura? Vybrali jste si například levnější formu ubytování než v předchozích letech?
Pošlete nám na e-mail: domacisz@seznam.cz informace, kolik vás letos vyšlo ubytování v Chorvatsku a zda dovolenou trávíte v hotelu, kempu, nebo v apartmánu. Děkujeme.