Hlavní obsah

„Chci říct můj a Elinky příběh,“ píše prezidentovi matka zabité studentky

Foto: Zdroj: Archiv Lenky Šimůnkové

Lenka Šimůnková se svou dcerou Eliškou, kterou zastřelil vrah David K. na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Prezident se setká s rodinami pozůstalých po střelbě na filozofické fakultě. „Vaši osobní zkušenost považuji za zásadní,“ napsal matce, jejíž dcera přišla o život.

Článek

Lenka Šimůnková je jedna z mála rodičů, kteří chtějí veřejně hovořit o tom, jak se vypořádává se smrtí své dcery, která byla loni v prosinci zavražděna v budově filozofické fakulty v centru Prahy. Kromě ní přišlo o život 14 lidí, studentů a pedagogů. Pachatel, který byl podle policie studentem fakulty, spáchal po útoku sebevraždu.

„Já nemohu mlčet, jsem máma a hájím svou dceru. Dělám, o čem jsem přesvědčena, že je správné, a tudíž se ptám,“ vysvětluje, proč se rozhodla oslovit i prezidenta republiky a reprodukovat mu své pochybnosti ohledně vyšetřování případu a otázky, které s vraždou její dcery stále má.

„Vážený pane prezidente, jsem maminkou Elišky Šimůnkové, studentky komunikace a řeči neslyšících, kterou jsem si 21. 12. 2023 nemohla odvézt z FF UK domů. Má dcerka šla jen do školy!!! Elinka měla oslavit 26. 1. 2024 21 let. Nevstřebala jsem a nikdy nevstřebám ten obludný, zrůdný den,“ začíná e-mail, který počátkem května zaslala prezidentovi republiky Petru Pavlovi a poskytla ho Seznam Zprávám.

Lenka Šimůnková v něm píše za sebe a prý i za dceru. Trápí ji, že stále nemá informace o průběhu vyšetřování.

„Je vážně možné, že dosud nic nevím, na nic mi není odpovídáno? Ani na zcela jednoduché otázky? Jediné, co slyším, je ticho. Ohlušující ticho. Mám čekat. Čekám. Ale jsem plna emocí! Naprostého nepochopení, že pokud se člověk ptá na pravdu, je to vlastně špatně,“ píše v e-mailu.

Foto: Zdroj: Archiv Lenky Šimůnkové, Seznam Zprávy

„Jediné, co slyším, je ticho. Ohlušující ticho,“ říká Lenka Šimůnková. Na fotografii s dcerou Eliškou.

V závěru žádá prezidenta Petra Pavla o schůzku.

„Dovolte mi, prosím, říct Vám celý příběh, náš příběh. Můj a mé dcerky Elinky. Protože stále jsme to my! Jsem pořád maminka. Dovolte mi, prosím, říct Vám o mé nekonečné lásce k mé dcerce Elišce. Dovolte sám sobě slyšet, že vidím, jak PČR, vláda také mluví o lásce. O lásce ke svým funkcím, křeslům, komfortu a bezpečí. Jsou to slova o sebelásce. Dovolte mi, prosím, ukázat Vám na krátkou chvilku můj život, jaký teď žiji. Dýchám, tudíž žiji. Ale život to už opravdu není,“ uzavírá svou žádost Lenka Šimůnková.

V polovině května dostala z prezidentské kanceláře odpověď.

„Vážená paní Šimůnková, děkuji vám za důvěru, se kterou se na mě nejen jako matka, ale také jako občanka České republiky obracíte. Jen těžko si dokážu představit ztrátu a bolest, kterou procházíte Vy a ostatní rodiče, kteří při tragédii ztratili své děti. Velmi uvítám možnost vyslechnout si zkušenosti Vaše i ostatních pozůstalých,“ píše v dopise z poloviny května prezident Petr Pavel.

„V nejbližších dnech ode mě obdržíte Vy i ostatní pozůstalé rodiny pozvánku na toto setkání, doufám, že tuto nabídku přijmete a budete se moci zúčastnit,“ stojí v listu, ke kterému připojil svůj podpis.

Hrad setkání s pozůstalými potvrdil.

„Prezident republiky se rozhodl pozvat rodiny a blízké obětí zavražděných na FF, jde mu především o osobní vyjádření účasti na zármutku, který pozůstalí nesou. K setkání dojde v nejbližší době, ale nebudeme konkrétní termín avizovat,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí prezidenta Vojtěch Šeliga. Jde o prezidentovo osobní setkání bez účasti novinářů nebo veřejnosti.

Informace se odsouvá

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan počátkem března slíbil, že by se veřejnost mohla dozvědět už v květnu nějaké bližší informace o střelbě na filozofické fakultě.

„V měsíci květnu by nějaké závěry mohly přijít. Veřejnost má právo na informace ohledně například motivu činu či toho, jak střelec uvažoval či jak se stalo, že jeho přípravy nikdo nezaznamenal,“ sdělil v pořadu Za pět minut dvanáct v televizi Nova.

Je konec května a žádné závěry ministr Rakušan neprezentoval.

„V minulém týdnu jsem o stavu vyšetřování mluvil s vrchní státní zástupkyní v Praze a s policejním prezidentem, protože i já bych si přál, aby byly informace zveřejněny co nejdříve,“ sdělil Seznam Zprávám ve středu.

„Podle sdělení státního zastupitelství by vyšetřování mělo být ukončeno v řádném termínu v červnu. O termínu i zveřejnění informací rozhoduje dozorující státní zástupkyně, nikoliv já nebo policie,“ bere svůj záměr zveřejnit informace z vyšetřování v předstihu zpět.

Lhůta se může protáhnout

Městské státní zastupitelství, které případ dozoruje, má ve věci zveřejňování jakýchkoliv informací z vyšetřování od počátku jednoznačný názor.

„Přípravné řízení je ze zákona neveřejné, není tedy možné poskytovat veřejnosti a médiím podrobné informace týkající se provedených, prováděných či plánovaných úkonů,“ opakovaně nejen Seznam Zprávám sděluje mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Fáze prověřování trvá standardně půl roku, což odpovídá termínu koncem června. Jestli bude ale policie žádat o prodloužení lhůty, není zatím jasné.

„Důvodem pro prodloužení lhůty může být například skutečnost, že dosud nebylo možné skončit rozpracované úkony nebo je nutné provést další úkony přípravného řízení trestního. Pokud dojde k prodloužení lhůty ke skončení prověřování, budou o tomto sdělovací prostředky samozřejmě informovány,“ dodává mluvčí.

Časově nejnáročnější jsou podle něj úkony spojené s odborným zkoumáním, zejména lékařské posudky nebo posudky z oboru balistiky.

„Upozorňuji, že úkony jsou prováděny tak, aby byly nejen potvrzeny v úvahu přicházející hypotézy, ale případně vyvráceno maximum možných otázek a domněnek,“ uvádí Aleš Cimbala.

Vyšetřování se vede ve třech linkách a je označováno jako „Vražda v Klánovickém lese“, „Střelba na FF“ a „Vražda v Hostouni“. Bližší informace budou ale zveřejněny až po konci zmíněného prověřování.

Prověřuje se i zásah policie

Paralelně probíhá také vyšetřování Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Podle dřívějších vyjádření ale zatím nezjistila skutečnosti, ze kterých by vyplývalo, že by některý z policistů spáchal trestný čin při zásahu. Podle šéfa GIBS Víta Hendrycha inspekce nezahájila žádné trestní řízení, ale stále vyhodnocuje tisíc stran dokumentů či 100 GB kamerových záznamů.

„Případem se stále zabýváme,“ sdělila Seznam Zprávám mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. Na otázku, kdy by mohlo být vyšetřování ukončeno, neodpověděla.

Doporučované