Hlavní obsah

Čeští vědci objevili novou šanci pro pacienty s nádorem páteře

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Nová technika by se mohla uplatnit po celém světě. Ilustrační foto.

Čeští vědci přišli na možnost, jak některým lidem pomoci při návratu do běžného života po operacích nádorů křížové kosti. Ty totiž často končí velmi nepříznivými následky pro další život pacientů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Operace nádoru křížové kosti patří mezi ty nejnáročnější. I když se zdaří, odstranění s sebou nese pro pacienty velmi nepříjemné a hlavně doživotní následky.

Při odstranění nádoru se totiž velmi často musí obětovat takzvané sakrální míšní kořeny, které ale zajišťují kontrolu močení, vyprazdňování a sexuální funkce. Čeští vědci teď ale přišli na metodu, jak by se alespoň částečně mohlo některým pacientům pomoci.

Jejich řešení dokonce otiskl jeden z nejprestižnějších neurochirurgických časopisů na světě – Neurosurgery.

„Během jedné velké operace nádorů křížové kosti jsme s kolegy diskutovali, zda by kořeny nešly nějak rekonstruovat. Doposud se totiž mělo za to, že to nejde, protože nebyla známá anatomická situace v této oblasti,“ vysvětluje vědecký pracovník Univerzity Karlovy a neurochirurg v oxfordské univerzitní nemocnici Radek Kaiser.

Doc. MUDr. Radek Kaiser, Ph.D.

  • Vystudoval 1. LF UK a postgraduální studium neurověd na 3. LF UK. Od roku 2023  pracuje v Univerzitní nemocnici Oxford a nadále působí jako vědecký pracovník Anatomického ústavu 2. LF UK a školitel Ph.D. studentů na 1. LF UK v Praze.
  • Těžištěm jeho klinického i výzkumného zájmu je chirurgie páteře a periferních nervů. Je hlavním autorem knihy Chirurgie hlavových a periferních nervů s atlasem přístupů oceněné Cenou České lékařské společnosti pro nejlepší knihy roku a Cenou České neurochirurgické společnosti.
  • Za dosažené vědecké úspěchy obdržel mimo jiné Mimořádnou cenu rektora Univerzity Karlovy či Hlávkovu cenu pro nejlepší studenty vysokých škol.

Společně s kolegy z Oxfordské univerzity a 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy proto začali hledat způsob, jak by taková rekonstrukce mohla vypadat, a to na pánvích darovaných těl.

Metoda rekonstrukce nervů je totiž známá. Používají se k ní nervové štěpy ze zadní strany lýtka. Doposud se ale myslelo, že taková cesta u míšních kořenů v pánvi není. I proto že nádory v křížové kosti jsou poměrně vzácné.

„Jednalo se o dost komplikovaný výzkum. Zjistili jsme ale, že u některých pacientů by teoreticky rekonstrukce byla možná,“ popisuje závěr vědecké práce Kaiser.

Šance pro pacienty, úspěch pro Česko

To tedy znamená, že pro část pacientů se otevírá možnost, jak žít i po operaci poměrně běžný život. Samozřejmě záleží na tom, jak bude v konkrétním případě nádor velký a zda vůbec půjde novou metodu rekonstrukce využít.

Obnova všech funkcí bude také trvat minimálně šest měsíců od zákroku a nedá se očekávat, že bude stoprocentní. Pro pacienty, kteří ale dosud neměli jinou možnost, než že přijdou kompletně o funkci svěračů s následnou inkontinencí, jde o novou šanci.

Velkým úspěchem je výzkum také pro českou vědu. V tak prestižním světovém časopise se nepublikuje každý den. Kromě Kaisera a jeho kolegů z Oxfordu na výzkumu spolupracovali David Kachlík, Anhelina Khadanovich a Michal Beneš z Anatomického ústavu 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

„Čekáme na vhodného pacienta,“ dodává Kaiser, že dalším krokem je vyzkoušet metodu v praxi.

Pokud se závěry studie potvrdí, mohly by se u části pacientů začít nervy rekonstruovat. Autoři výzkumu doufají, že se nová technika dočká aplikace v celosvětovém měřítku. Rekonstruovat nervy by bylo možné v rámci jedné operace po odstranění nádorů.

Doporučované