Hlavní obsah

České Budějovice objedete zdarma. Obchvat dostal výjimku

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Dálniční obchvat Českých Budějovic by měl být v provozu do konce letošního roku.

Článek

Obchvat Českých Budějovic, jenž se stane součástí dálnice D3, nebude zpoplatněný. Ministerstvo dopravy udělilo na úsek výjimku, která zatím potrvá rok. ČTK to ve středu řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS), jenž ministerstvo o výjimku požádal.

„Jsem rád, že ministr moje argumenty akceptoval. Dohodli jsme se také, že v prvním roce provozu se bude vyhodnocovat dopad na dopravu ve městě a pak se rozhodne o dalším postupu. S tím jsem souhlasil, protože jsem si jistý, že se jasně ukáže, že obchvat má význam pro dopravu v celé aglomeraci a výjimka neplacení dálničních poplatků je v tomto úseku logická a správná,“ uvedl Kuba.

Obchvat Českých Budějovic by měl být uveden do provozu koncem letošního roku. Kuba uvedl, že zavedení poplatku by znamenalo, že řada řidičů by dál projížděla městem a doprava by zůstala přetížená.

„V Českých Budějovicích se denně pohybuje téměř 200 tisíc lidí, kteří žijí ve městě nebo v dojezdové vzdálenosti do 20 minut. Pokud by tito řidiči nemohli bezplatně využívat dálniční obchvat, budou dál zbytečně přetěžovat vnitroměstské komunikace a dopravě ve městě neulevíme,“ řekl Kuba.

Obchvat Českých Budějovic povede od sjezdu na Úsilné na 131. kilometru po sjezd na Roudné na 141. kilometru. Po zprovoznění obchvatu a dalších úseků budované dálnice v prosinci letošního roku řidiči projedou po D3 od Tábora až po Kaplici na Českokrumlovsku.

V provozu je teď 70 kilometrů dálnice D3, která propojí Prahu s Českými Budějovicemi a s rakouskými hranicemi. Celá dálnice D3 bude dlouhá 170 kilometrů a ŘSD plánuje její kompletní dokončení do roku 2031.

Doporučované