Hlavní obsah

Česká muniční iniciativa pro Ukrajinu je podle senátního výboru transparentní

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Senátor Pavel Fischer.

Česká muniční iniciativa pro Ukrajinu je zcela transparentní. Shodl se na tom výbor pro zahraničí, obranu a bezpečnost.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česká muniční iniciativa pro Ukrajinu je podle senátního výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost pro přispěvatele zcela transparentní. Výbor se na tom jednomyslně shodl, uvedl po uzavřeném jednání jeho předseda Pavel Fischer (nezávislý).

Podezření na nehospodárnost nákupů nebo o předraženosti pořizované munice, která v srpnu vznesl senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti), výbor nepotvrdil. Senátorovo podezření již dříve odmítlo Ministerstvo obrany i premiér Petr Fiala (ODS) s poukazem na rostoucí tržní ceny munice.

„Celý proces je plně transparentní vůči donorům. Muniční iniciativa je organizována a realizována tak, aby za prostředky donorů a také České republiky byly zajištěny dodávky munice pro Ukrajinu v co nejvyšší kvalitě i kvantitě,“ citoval Fischer ze stanoviska výboru. Veškeré záležitosti podle něj řeší dodavatel a ukrajinský konečný uživatel, přičemž české Ministerstvo obrany koordinuje komunikaci.

S ohledem na povahu konfliktu, v němž Ukrajina čelí více než dva roky ruské agresi, není podle Fischera a jeho výboru na místě požadovat plné zveřejňování všech detailů muniční iniciativy, jelikož by to ohrozilo bezpečnostní a zahraničně-politické zájmy České republiky. Fischer připomněl závazek EU zvýšit výrobu velkorážové munice z jednoho milionu na dva miliony kusů do konce příštího roku. Česká muniční iniciativa má pomoci toto období překlenout.

Do české iniciativy, která shání pro Ukrajinu dělostřeleckou munici i v zemích mimo EU, do konce srpna přispělo 15 zemí. Před časem dorazila na Ukrajinu první zásilka zhruba 50 000 kusů munice. Česko na iniciativě spolupracuje zejména s Nizozemskem a Dánskem. Sama ČR přispěla téměř 866 miliony korun. Do konce roku by mělo být na Ukrajinu dodáno 500 000 kusů munice.

Wagenknecht na jednání senátní komise pro dohled nad veřejnými prostředky v polovině srpna řekl, že munice byla předražená o 1,4 miliardy korun a kvůli tomu se jí nakoupilo asi o 20 000 kusů méně. Odkazoval se na údaje ukrajinské strany.

Česká muniční iniciativa

  • Česko iniciativou reagovalo na palčivý nedostatek dělostřelecké munice, se kterým se Ukrajina potýká už několik měsíců. Přispěly k němu i neshody v americkém Kongresu při schvalování další vojenské pomoci Kyjevu, které už se podařilo překonat.
  • Do iniciativy se zapojilo už na 20 zemí a podařilo se díky ní sehnat 500 tisíc kusů dělostřelecké munice, oznámil v dubnu premiér Fiala. Na téměř 200 tisíc kusů jsou smlouvy, dalších 300 tisíc kusů je Česko podle něj schopné velmi reálně zajistit.
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj českou iniciativu přivítal a řekl, že je za ni české vládě a jejímu premiérovi vděčný.

Doporučované