Hlavní obsah

Češi to znovu dokázali. Na léčbu pro ročního Viléma vybrali dvacet milionů

Foto: Jan Kučera

Malý Vilém trpí vzácným genetickým onemocněním, se kterým se na světě potýkají jen další tři desítky pacientů.

aktualizováno •

Příběh malého Martínka Česku ukázal, že ani vysoké náklady nemusí být v léčbě vzácných onemocnění překážkou. Drahou genovou terapii nyní potřebuje další chlapec – teprve roční Vilém. Lidé se na ni ve sbírce složili.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Češi se opět dokázali semknout a během několika dní vybrali dvacet milionů korun na genovou léčebnou terapii pro ročního Viléma.

Hocha čeká cesta do Austrálie, což je jediné místo, kde jeho chorobu, kterou trpí pouze třicet lidí na světě, léčí.

Připomeňme, že jen nedávno se lidé podobně spojili ve sbírce pro Martínka a dali dohromady potřebných 100 milionů korun. Příběhy obou chlapců jsou si podobné v tom, že děti trpí velmi vzácnou nemocí, jejíž vysoce nákladnou léčbu pojišťovny neproplácejí.

Odborníci každopádně upozorňují, že sbírky není možné pořádat donekonečna. Zájem o drahou genovou terapii prudce poroste. A české zdravotnictví bude muset problém řešit systémově.

První varovný signál

Ačkoliv se po narození zdálo, že je Vilém zcela zdravé miminko, už kolem šestého měsíce věku se objevil první varovný signál, když chlapec začal ztrácet již nabyté motorické dovednosti.

„V té době se obracel na bříško, hrál si s hračkami a pivotoval. Následně jsme si všimli, že za sebou začíná tahat nožku, občas z bříška přepadne nebo mu z ručky vypadne hračka,“ začínají své vyprávění Jan a Lucie Kučerovi, kteří jsou rodiči dnes už ročního Vilíka, jak mu říkají.

„Zprvu nás lékaři uklidňovali, že půjde o dočasné zpomalení vývoje, které půjde kompenzovat cvičením, ale během pár týdnů bylo jasné, že se děje něco vážného,“ popisují.

Následovalo kolečko hospitalizací, vyšetření a čekání na výsledky. „Cesta za diagnózou byla velmi náročná, protože lékaři dlouho nevěděli, co Vilíkovi jeho problémy způsobuje. Střídaly se nejrůznější hypotézy s naprosto odlišnými prognózami,“ přibližují Vilémovi rodiče nejistotu, která je během čekání provázela.

Jen 30 pacientů na světě

„Na jedné straně jsme věřili, že by mohlo jít o deficit vitamínu B12, který by mohl být velmi snadno kompenzován a problém by byl jednoduše vyřešen. Na druhé straně vyvstalo podezření na Krabbeho chorobu, jejíž důsledky jsou naprosto fatální a vedly by pravděpodobně k úmrtí do několika měsíců,“ doplňují.

Z nejistoty pak Lucii a Jana Kučerovy vyvedlo až genetické vyšetření v rámci Ambulance pro dětské pacienty bez diagnózy, které odhalilo genovou mutaci způsobující Hereditární spastickou paraplegii typu 56 (SPG56). Na základě této mutace dochází k poškozování nervových buněk, což může vést ke spasticitě (abnormálnímu zvýšení svalového napětí nebo ztuhlosti, pozn. red.) a také ke slabosti dolních i horních končetin.

Pacienti s touto diagnózou postupně ztrácejí schopnost stát, sedět i mluvit. V současné době jich jsou na světě asi tři desítky.

Cesta za léčbou vede do Austrálie

Lékaři Vilémovým rodičům následně sdělili, že jediná šance na zlepšení chlapcova stavu je genová léčba v Austrálii. Vývoj léku tam zahájili rodiče pětileté Tallulah Moon, která se potýká se stejným onemocněním jako Vilém.

„Po třech letech výzkumu jsou nyní ve fázi výroby pěti dávek potřebného léku a oslovili tak další rodiny po celém světě, aby se k jejich misi přidali. Je to neuvěřitelné štěstí v tomto neštěstí, které nás potkalo, a vyčítali bychom si, kdybychom neudělali vše pro to, aby Vilík mohl tuto jedinečnou šanci využít,“ říká Jan Kučera.

S ohledem na to, že se jedná o neregistrovaný lék, nebylo možné zažádat o úhradu zdravotní pojišťovnu, proto se rodiče rozhodli založit sbírku. Její výtěžek poputuje na zaplacení genové terapie v Austrálii, jejíž podání proběhne v režimu klinického testování.

Sbírka byla úspěšná, jak se v sobotu ukázalo. Během několika dní Češi vybrali více než potřebných 20 milionů. Vilém by mohl léčbu podstoupit na jaře příštího roku.

Popularita genové terapie poroste

Příběhy dětských pacientů, kteří trpí vzácným onemocněním a potřebují léčbu, se v posledních letech objevují stále častěji. David Procházka z platformy Donio pro ČTK řekl, že jen v loňském roce se konalo 28 sbírek pro děti s diagnózou tohoto typu.

Velmi silně v české společnosti rezonoval případ tehdy dvouletého Martínka. Češi pro něj loni na podzim vybrali přes 150 milionů korun poté, co mu léčbu odmítla uhradit zdravotní pojišťovna. Chlapec, který se narodil s vzácným onemocněním – AADC syndromem –, podstoupil genovou terapii letos v únoru ve Francii a podle poslední zprávy zveřejněné jeho rodiči na platformě Donio se mu daří velmi dobře.

Na základě této zkušenosti se nyní Martínkovi rodiče ve spolupráci s právním zástupcem Zdeňkem Jouklem snaží o to, aby to měly další rodiny v budoucnu o něco jednodušší.

Přístup k úhradám má sjednotit expertní tým

Podle Lenky Hajgajdy, ředitelky Asociace pro genovou terapii, je větší zájem o problematiku v poslední době patrný i na straně resortu zdravotnictví a zdravotních pojišťoven.

„Myslím si, že případy z poslední doby měly vliv na to, že zainteresované strany – jako jsou ministerstva a pojišťovny – začaly cítit, že už je to aktuální téma. Ony si ho byli vědomi už předtím, ale bylo to takovéto téma ve škatulce budoucnost,“ míní Hajgajda.

Ona sama je maminkou sedmiletého Olivera, který se narodil s vzácným Angelmanovým syndromem. Jedná se o vývojovou vadu postihující nervový systém.

„V poslední době proběhla řada kulatých stolů a vzniklo několik pracovních skupin, které se začínají zabývat právě otázkou toho, že do budoucna se předpokládá velký nárůst léčby na základě genové terapie, což samozřejmě bude mít značný vliv na rozpočet v oblasti zdravotnictví. Takže je třeba se tomu systémově začít věnovat už teď, protože až to přijde, tak by bylo pozdě,“ zdůrazňuje Hajgajda.

Ministerstvo zdravotnictví v červnu avizovalo, že od příštího roku by měl fungovat expertní orgán, který bude v případě pacientů se vzácnými onemocněními vydávat doporučení, aby bylo rozhodování nad úhradami léčby jednotnější.

Aktualizovali jsme o výsledek sbírky.

Doporučované