Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Byl to šok, říká dívka, která se dostala na jiný obor. Cermat chybu nenašel

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Několik uchazečů o střední školy řeší, že mají v systému u škol jinou prioritu, než chtěli. Cermat případy kontroloval a chybu nezjistil. Žákům se ale po přihlášení do systému mohlo ukazovat špatné pořadí škol, to Cermat opravil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Chtěla se dostat na obor jezdec a chovatel koní, ale nakonec je přijata na zahradníka. Ne že by neměla dost bodů, ale podle nového Digitálního přihlašovacího systému (DiPSy) uvedla svou vysněnou školu až na druhém místě.

„Dávala jsem to ale obráceně. Podle mě není možné, že bych to klikla takhle. Volala jsem na infolinku, ale řekli mi, že v systému žádná chyba není,“ říká Natálie pro Seznam Zprávy.

Chybu nenašli

Že se minimálně chtěla přihlásit obráceně, ukazuje i její potvrzení o zdravotní způsobilosti, kde má jezdce a chovatele koní také na prvním místě. Podle ní je chyba na straně Cermatu, ten ale žádné pochybení neodhalil.

„Setkali jsme se asi se třemi případy, kdy nám tohle někdo tvrdil, ale nikdy jsme nepřišli na to, že by to byla pravda. Z principu systému, kdyby tam byla taková chyba, tak by se projevila u více než u pár jednotlivců v republice,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy ředitel Cermatu Miroslav Krejčí.

Samozřejmě se mohlo stát, že se Natálie v poslední chvíli uklikla. Podle ní se to ale nestalo. Ať tak, či onak, nedostane se na školu, kterou chtěla, i kdyby jinak byla přijata. Bodů na to měla dost.

Byl to šok

Úplně stejný případ se stal i další uchazečce, shodou okolností se chtěla dostat také na obor jezdec a chovatel koní.

„Prostě se mi pořadí přehodilo. Kdybych ji měla na prvním místě, tak bych se dostala. Byl to šok, ani jsem pak nešla do školy,“ dopadly výsledky přijímaček na další uchazečku Elišku.

Obě dívky řešily svou situaci i přímo se školou, ale ta v tomto případě pomoci nemůže, protože přijímání běží přes centrální systém a výjimky možné nejsou.

„Zájem o školu je velký, ozývali se nám žáci, kteří by k nám chtěli, ale zbyla nám jen dvě volná místa,“ dodává ředitelka Střední školy chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem Lenka Gotthardová.

Znění ostrých testů a výsledky přijímaček 2024

Společnost Cermat postupně zveřejnila zadání testů z češtiny a matematiky a také správná řešení k jednotlivým termínům zkoušky. Odkazy vedou na stránky tohoto centra.

Čtyřleté obory a nástavbová studia

Šestileté obory

Osmileté obory

Podle Cermatu v systému nic špatně není, patrně jde o chybu u uživatelů.

„Snažili jsme se pátrat po tom, jestli to nemá třeba vazbu na zařízení s jiným operačním systémem, ale vždycky jsme skončili na tom, že uchazeči po výběru škol patrně nevědomky přehodili jejich pořadí šipkou a nevšimli si toho,“ dodává ředitel Cermatu Krejčí.

Chyba opravena

U třetího případu, který Seznam Zprávy řešily, se už ale chyba objevila. Systém uchazečce ukazoval jedno pořadí škol po přihlášení přes bankovní identitu a jiné, když se podívala na výsledek podle svého registračního čísla.

„Na prvním místě jsem měla gymnázium, když jsem se ale přihlásila do DiPSy, tak jsem ho měla až na druhé prioritě,“ popisuje svou zkušenost Lily.

Tahle chyba se mohla objevit i u dalších žáků. Cermat ji po upozornění Seznam Zpráv opravil.

„U menšího množství lidí se po přihlášení ukazovaly školy v jiném pořadí, než bylo skutečné,“ vysvětluje ředitel Cermatu Krejčí s tím, že správné pořadí se zobrazovalo po zadání registračního čísla.

Co je ale důležité dodat, ani po opravě se nemění nic na přijetí nebo nepřijetí. Systém pouze po přihlášení zobrazoval výsledky podle průběhu kontroly databáze, a nikoliv podle výběru uživatele. Problém byl tedy pouze v prezentaci výsledků.

Doporučované