Hlavní obsah

„Běž domů, Ivane,“ vzkázali lidé v předvečer výročí srpnové okupace 1968

Jan Novák
reportér
Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Stovky lidí si připomněly okupaci zapálením prskavek před ruskou ambasádou.

V Praze se sešlo několik stovek lidí, aby si připomněli okupaci z roku 1968. Šlo zejména o podporu Ukrajiny a protest proti Ruskem vedené válce.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Náměstí Borise Němcova je zhruba ze tří čtvrtin plné. Na dohled i na doslech od oken ruské ambasády. Na pódiu visí obří plakát Běž domů, Ivane. Z reprobeden zní písně Karla Kryla.

„Nevlastní někdo v okolí nemovitost, že bychom tam po akci vyvěsili tuto plachtu? Aby ji měli zaměstnanci ruské ambasády na očích stále,“ žertuje Adriana Černá z Člověka v tísni, průvodkyně připomínkovým večerem u příležitosti výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968.

„A doufám, že uslyší naše pamětníky,“ dodává.

„Bylo mi dvacet, když vtrhly převážně ruské tanky do Prahy a probudily mě. Pamatuji si, jaký jsem měla strach, když mi střílely nad hlavou. Střely létaly nad Národním muzeem, na Václavském náměstí,“ vzpomíná signatářka Charty 77 Věra Roubalová-Kostlánová.

Hovoří o tom, že lidé se zpočátku nadchli, chovali se statečně, ale dlouho to nevydrželo. Následovalo 20 let zklamání, ponížení, přizpůsobování, špiclování a normalizace.

„A pak 24. 2. 2022 zase ruské tanky, tentokrát v koloně na Kyjev a při útocích na Charkov. Ale Ukrajinci se nedali, bránili se a brání. Vím, že bojují i za nás, protože putinovci by nás zase rádi okupovali,“ řekne asi pětisethlavému davu a sklidí potlesk.

V davu vlají české i ukrajinské vlajky. Lidé mají na tričkách protiruské obrázky i nápisy, na transparentech lze číst výzvy, ať jdou Rusové nejen z Ukrajiny pryč.

Trvající trauma

I další řečník, filozof a politolog Daniel Kroupa připomíná paralelu mezi invazí do Československa a invazí na Ukrajinu. Má za to, že tehdejší národní trauma nás stále provází.

„Proto je nutné podporovat statečný odpor Ukrajinců, protože jsme neztratili paměť. Ukrajinský národ má v čele vedení, které je demokraticky zvolené, které dělá chyby, ale svůj národ skutečně vede,“ zní náměstím Borise Němcova.

Na závěr zazní zvolání Sláva Ukrajině. Dav ozvěnou odpoví Hrdinům sláva.

Křídou proti Putinovi

Upozornit na ruskou hrozbu bylo i cílem akce, která se konala v úterý odpoledne. Z druhé strany ambasády, ve Swaigerově ulici v Bubenči se sešla zhruba padesátka lidí na akci nazvané Vzkazujeme, tady není Russko. Organizátor europoslanec Ondřej Kolář (TOP 09) chtěl upozornit na fakt, že Ruská federace stále vlastní na Praze 6 velké množství nemovitostí, což podle něj představuje bezpečnostní riziko.

„Místní tady tomu říkají malá Moskva. To je takové malé sídliště, kondominium, které vlastní Kancelář prezidenta Ruské federace. Jen tady v Bubenči se jedná o 39 čísel popisných,“ upozornil přítomné.

Organizátoři rozdali účastníkům akce křídy a ti pomalovali náměstíčko ukrajinskými vlajkami a protiruskými vzkazy.

„Máme tu petici, v níž vyzýváme parlament, aby se zabýval ruským majetkem a přijal zákon k jeho vyvlastnění,“ dodal europoslanec, který text zákona inicioval.

Zhruba padesátka lidí se asi po půldruhé hodině vyfotila před vraty do Ruskem vlastněného sídliště a v poklidu se rozešla.

Prohlédněte si fotogalerii z obou akcí:

+9

Doporučované