Hlavní obsah

Bek: Ministerstvo chystá úpravy přijímaček na střední školy

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Mikuláš Bek.

Úpravy čekají jednotlivé termíny a lhůty, ministerstvo se zaměří i na harmonogram přijímaček. Otevřená je i debata o prodloužení školní docházky.

Článek

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy plánuje na letní prázdniny inventuru systému přijímacího řízení na střední školy, které bylo letos poprvé plně elektronické. Bude se zabývat jeho harmonogramem a počítá se s úpravami jednotlivých termínů či lhůt na základě zpětné vazby od ředitelů středních škol. Novinářům to řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

„Vyhodnocení přijímacího řízení je zásadní úkol, ale nepůjde o velké změny. Hlavní je inventura toho, jak řízení proběhlo, kde jsou těsná místa, a jsme připraveni řízení pomocí vyhlášek příští rok upravit podle potřeb škol,“ uvedl.

Končící školní rok označil za dramatický právě kvůli rychlému spuštění nového způsobu přijímacího řízení, které hodnotí kladně. Připomněl, že ministerstvo pracuje i na změně rámcových vzdělávacích programů, jejichž revize by měla být hotová na konci letošního roku, a na změnách ve školském a vysokoškolském zákoně.

V populaci se však i letos objevilo několik procent dětí, které na střední školu nepokračují, nejsou plnoleté, mají problém sehnat práci a nejsou pro ně ani rekvalifikační kurzy.

„Jde o problém, který se objevuje v některých regionech, a je to důvod, proč jsem otevřel debatu o prodloužení školní docházky tak, aby pokryla i část střední školy. Názory na to, jak ji prodloužit, se různí, ale je třeba o tom mluvit a myslím, že za příští vlády bude potřeba o prodloužení povinné školní docházky rozhodnout. Dělají to všechny vyspělé země,“ dodal Bek.

Doporučované