Hlavní obsah

Anonym prozradil Řehkovo místo bydliště. Je to riziko, říká expert

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Náčelník generálního štábu Karel Řehka.

Před dvěma měsíci šéf české armády Karel Řehka oznámil, že se jeho soukromí stalo cílem diskreditační operace. Anonymní e-mail nyní informuje o přesné adrese, na které si pronajal bydlení od přítele a investora Jana Veverky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nejvýše postavený důstojník české armády Karel Řehka už v květnu sáhl k nebývalému kroku: Zveřejnil informace ze svého soukromí. Oznámil, že se s manželkou, se kterou má dvě děti, odloučili a zároveň přiznal nový vztah. Krok vysvětloval tím, že má z více zdrojů informace o chystané operaci s cílem ho veřejně diskreditovat.

Anonymní e-mail nyní obnažuje další část Řehkova soukromí. I s přesnou adresou informuje o tom, že Řehka se s novou partnerkou, poslankyní STAN Michaelou Opltovou, nastěhoval do domu na Plzeňsku, který mu pronajímá investor Jan Veverka, jeho dlouholetý kamarád, který nemovitost v polovině května koupil.

Řehka informaci Seznam Zprávám potvrdil. „Toto je jen další pokračování nekonečné kampaně, o které jsem už dříve hovořil. Vím, odkud vítr vane, a proto se k tomu dále nebudu vyjadřovat,“ napsal zároveň reportérům Řehka.

Jan Veverka Seznam Zprávám řekl, že koupě rodinného domu nedaleko Plzně byla součástí nákupu více nemovitostí v Čechách i v zahraničí, které v posledních měsících uskutečnil. A tvrdí, že dům svému příteli Řehkovi pronajímá za tržní cenu.

Bezpečnostní expert považuje zveřejnění přesné adresy, na které bydlí náčelník generálního štábu české armády, za jeho možné ohrožení. Navíc připomíná, že je to v době, kdy Rusko po Evropě provádí sabotáže a atentáty zaměřené na podporovatele Ukrajiny.

Anonym posílá přesnou adresu

Nepodepsaný e-mail ve čtvrtek dorazil do redakce Seznam Zpráv ze schránky, kterou lze zřídit zdarma.

„Bylo by zajímavé zjistit, kolik pan generál s paní poslankyní jako exponované politické osoby platí panu Veverkovi z ODS nájem. Nebo jestli ho vůbec platí,“ končí zpráva, v níž nechybí ani Řehkova nová přesná adresa.

Seznam Zprávy s dotazy kontaktovaly Jana Veverku i Karla Řehku. Krom přátelství je spojuje i iniciativa Drony Nemesis, která dokázala vybrat od dárců už 180 milionů korun na 20 tisíc dronů pro ukrajinské obránce před ruskou agresí.

Podnikatel a investor Jan Veverka nedávno za vyšší stovky milionů korun prodal svůj podíl v obchodníkovi s letenkami Kiwi.com. Stále vlastní dvacetiprocentní podíl ve společnosti BigBoard. V minulosti působil jako někdejší privátní bankéř Citibank, byznysový spojenec exšéfa ČEZ Martina Romana nebo tajemník generálního ředitele Českých drah. Jde o dlouholetého člena ODS, který je zároveň označován za vlivného muže politického zákulisí.

Veverka: Platí tržní nájem

Veverka odmítl, že by Řehku v nabídce bydlení jakkoliv zvýhodnil. Podle něj platí tržní nájem, přičemž oba muži jako držitelé bezpečnostních prověrek podléhají kontrole Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) a tajných služeb, kterým Řehka nové bydlení nahlásil.

„Veškeré důležité informace o své osobě (včetně bydlení, nájemní smlouvy apod.) poskytuji k tomu příslušným orgánům, v mém případě především NBÚ,“ řekl náčelník generálního štábu s tím, že platí nájem „ve výši v místě obvyklé“.

„Jak já, tak pan Řehka jsme pod prověrkami tohoto úřadu a oba dva jsme k autoritám k tomu určeným, transparentní,“ sdělil Veverka.

Uvedl, že nemovitost pořídil jako investici. „Co se týká konkrétní nemovitosti, samozřejmě v mém rozhodování hrálo důležitou roli to, že dlouhodobým nájemcem je pan Řehka. Mít takto seriózní dlouhodobé nájemce je sen každého investora do nemovitostí,“ dodal Veverka v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Podle katastru nemovitostí dům, který není daleko od obce, v níž Řehkova partnerka Opltová dělá od roku 2010 starostku, Veverka koupil v polovině května za 18,2 milionu korun. Sama Opltová není v Česku vlastníkem žádné nemovitosti. Navíc v uplynulých šesti letech ve svém majetkovém přiznání neuvedla, že by si cokoliv jiného koupila nebo měla například nějaké dluhy.

„Karel Řehka a jeho rodina jsou moji rodinní přátelé, které znám mnoho let, a to včetně jeho dětí. To, že si rodinní přátelé pomáhají, je součástí slušného vychování, tedy dobrých mravů,“ popírá Veverka jinou než přátelskou motivaci.

Uniklá adresa je hrozba

Informace ze soukromí velitele české armády vycházejí na veřejnost v době, kdy i české bezpečnostní složky upozorňují na to, že se Rusové na západě pokoušejí pořádat sabotáže a atentáty s cílem odradit od další pomoci Ukrajině.

Tajné služby USA a Německa například informovaly, že překazily ruský pokus zavraždit šéfa německé zbrojovky Rheinmetall. V samotném Česku byl z terorismu obviněn Kolumbijec, kterého dle policie Rusové najali na zapálení pražského depa autobusů dopravního podniku.

Řehka patří mezi takzvané chráněné osoby, protože existuje hrozba, že by na něj mohli cílit útočníci, například na popud Ruska. Skutečnost, že jeho nynější bydliště uniklo, je tak možné riziko.

„Je to učebnicový příklad snahy vyvolat ohrožení vysoce postavené chráněné osoby. Na mediální úrovni je to zjevný pokus o diskreditaci generála Řehky, ale daleko horší je ohrožení jeho fyzické bezpečnosti. V případě Řehky je to ještě tím horší, že je aktuálně přímo napadán v ruských médiích,“ řekl Seznam Zprávám Otakar Foltýn, někdejší náčelník Vojenské policie, která má mimo jiné v popisu práce chránit vysoce postavené armádní představitele. Dnes Foltýn působí jako vládní koordinátor strategické komunikace.

Vojenské zpravodajství, které má na starosti bezpečnost armády, situaci komentovat nechce. „Vojenské zpravodajství se zabývá poznatky ve své zákonné působnosti. Svá zjištění předává určeným adresátům a není možné je blíže komentovat,“ uvedl mluvčí tajné služby Jan Pejšek.

Doporučované