Hlavní obsah

Zemřel významný představitel českého alternativního folku Oldřich Janota

Foto: ČTK

Písničkář Oldřich Janota.

Ve věku 74 let v sobotu ráno zemřel významný představitel českého alternativního folku Oldřich Janota. Pozůstalí to oznámili na sociálních sítích. Janota se proslavil především v 70. a 80. letech minulého století.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Není slov, která by dokázala popsat bolest, s jakou Vám oznamuji, že Oldřich dnes v 5:45 dodýchal svůj poslední žalm a vydal se do krajin posvátných. Děkujeme všem za modlitby,“ napsali na facebooku.

Vstoupit do světa Janotovy hudby není snadné. Jeho posluchačsky náročná tvorba podle hudebních publicistů vyvolává u vnímavého člověka otázky, pochyby a nejistoty. „Nikdy jsem v písničkách nehlásal nějaké jistoty. Chtěl jsem, aby ty věci spíš samy přišly a samy promluvily,“ řekl před časem Janota.

Devět hodin Janotovy tvorby shrnuje na osmi albech projekt Ultimate Nothing, který vyšel v roce 2016. Komplet obsahuje koncertní nahrávky, jam session, ale i archivní nahrávky z domácích studií. Pro Janotu byla vždy důležitá živá a nově vznikající hudba.

„Ty archivy, to je filatelie, sbírka trilobitů. Může to být zajímavé, ale setkání s trilobitem živým to není,“ uvedl v jednom ze starších rozhovorů.

Janota se narodil 27. srpna 1949 v Plzni. Vystupovat začal v první polovině 70. let. Na přelomu 70. a 80. let koncertoval s Irenou a Vojtěchem Havlovými a jeho pojetí hudby se velmi přiblížilo tvorbě z okruhu new age. V roce 2009 vyšlo album Ztracený ve světě: A Tribute to Oldřich Janota, na kterém různí hudebníci hrají Janotovy písně. Janota také napsal mimo jiné divadelní hru Okovaná blecha a několik knih.

Související témata:

Doporučované