Hlavní obsah

Zelenskyj chce s Čechy řešit vstup Ukrajiny do EU

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluví k českým zákonodárcům v půlce června.

aktualizováno •

Česko už poskytlo Ukrajině zbraně za 3,5 miliardy korun, uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Prezident Volodymyr Zelenskyj chce v červnu s Českem řešit přístupová jednání Ukrajiny k Evropské unii.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bude během svého projevu k českému parlamentu mluvit nejen k Čechům, ale k celé Evropě.

Podle ukrajinského velvyslance v Česku Jevhena Perebyjnise kromě poděkování Česku zazní od ukrajinského vůdce i výzva směrem k Bruselu. Načasování online propojení mezi Prahou a Kyjevem na 15. června zjevně souvisí s blížícím se startem českého předsednictví EU v červenci.

„Hlavní téma (projevu prezidenta Zelenského k českému parlamentu – pozn. redakce) bude předsednictví EU České republiky. Poděkuje za podporu a bude mluvit o tom, co čeká od EU a předsednické země,“ uvedl Perebyjnis v neděli v ČT.

Ukrajina usiluje o členství v EU dlouhodobě. Kvůli válce ale sedmadvacítka jedná o urychlení přijetí. „Na stole“ mají šéfové a šéfky členských zemí udělení Ukrajině kandidátského statusu.

„Očekávám, že kandidátský status bude udělen ještě na Evropské radě v červnu a že za českého předsednictví budou pokračovat přístupová jednání,“ uvedl k ukrajinské pozici Perebyjnis.

Zrychlení přijetí Ukrajiny do EU je ale pro EU citlivé téma. Přestože sedmadvacítka uznává, že na Ukrajině se bojuje i za demokratické hodnoty v Evropě, se zrychleným přijetím má řada zemí problém.

Podle českého ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka není jisté, že rozhodnutí padne už v červnu. „Byl bych rád, kdyby se to stalo, ale zatím je váhajících zemí hodně. My se snažíme přesvědčovat naše západní partnery o tom, že je správné otevřít Ukrajině cestu,“ řekl minulý týden v rozhovoru se Seznam Zprávami.

Další zbraně Kyjevu

Slova díků prezidenta Zelenského budou nepochybně směřovat k české vládě za dodávky zbraní. Ty minulý týden ocenil i americký ministr obrany Lloyd Austin. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v ČT uvedla, že na zasedání vlády v příštím týdnu předloží další návrh na dodávky zbraní napadené Ukrajině.

„Podstatné je, aby pomoc byla kontinuální. Můžu potvrdit, že na další vládě máme připravený další vojenský materiál, v objemu kolem 600–700 milionů korun,“ uvedla ministryně. O co má jít, ale nespecifikovala. „Nechci posílat seznamy do Kremlu Vladimiru Putinovi,“ vysvětlila utajení bezpečnostními důvody. Česká vláda už Kyjevu dodala vojenský materiál za 3,5 miliardy korun.

Prezident Zelenskyj v posledních týdnech žádá západní společenství o další zbraně – a nejen obranné. „Potřebujeme zbraně, které by nám pomohly nejen zastavit ruský útok, ale i osvobozovat okupovaná území. Je v zájmu všech, abychom porazili Rusko na území Ukrajiny,“ řekl Perebyjnis. Specifikoval, že jde hlavně o raketomety, které by mohly střílet na šedesát až devadesát kilometrů, letadla, helikoptéry, protileteckou obranu, protože Rusové stále ostřelují ukrajinská města pomocí raket dalekého doletu.

„Válka bohužel jen tak neskončí a my se nesmíme nechat ukolébat tím, že ve veřejném prostoru je možná informací méně. V našich srdcích pomoc Ukrajině musí setrvat, jako občané a politici ČR musíme dál pomáhat,“ dodala Černochová.

Doporučované