Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Zelení vyzvali ke stažení Turka z eurokandidátky kvůli neofašistickému odkazu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Podnikatel a lídr Přísahy a Motoristů Filip Turek.

Dva dny před volbami do Evropského parlamentu vyzvali Zelení předsedu strany Přísaha Roberta Šlachtu ke stažení nestraníka Filipa Turka z prvního místa společné kandidátky s Motoristy sobě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zelení zareagovali na fotografii, na které je bývalý závodník a kandidát do eurovoleb Filip Turek zachycen v helmě odkazující na řecké neofašistické hnutí Zlatý úsvit.

Podle Strany zelených je neakceptovatelné, aby se kandidát do vrcholné veřejné politické funkce honosil vlastnictvím předmětů s nacistickou symbolikou, a vyzvali k jeho stažení.

Volby do Evropského parlamentu 2024

Volby do Evropského parlamentu se konají každých pět let, první Česko zažilo po vstupu do Evropské unie v roce 2004. Zatím poslední eurovolby se konaly 7.–8. června 2024. Dění v Česku jsme sledovali ONLINE.

Vyhrálo hnutí ANO, získalo 26,14 % hlasů a 7 mandátů. Druhá byla koalice Spolu s 22,27 % a 6 mandáty, třetí Přísaha a Motoristé s 10,26 % a 2 mandáty. Do EP se dostali také Stačilo!, STAN, Piráti, SPD a Trikolora.

Zelení v tiskové zprávě odkázali i na fotografii Turka se svícnem s nacistickým symbolem. Ve výzvě na síti X ke stažení Turka z voleb uvedli, že je zcela neakceptovatelné v demokratické zemi a v době vzrůstajícího antisemitismu v Evropě, aby se kandidát do vrcholné veřejné politické funkce honosil vlastnictvím předmětů s nacistickou symbolikou nebo vyjadřoval sympatie politické straně s neonacistickou a neofašistickou ideologií.

Vyjádření Šlachty ČTK shání. Serveru Respekt.cz zakladatel Přísahy řekl, že se s Turkem po seznámení bavili o historii. „Říkal, že sbírá takové věci a má jich plný byt. Ale tohle mě ani moc nezajímalo, žádný náznak toho, že by třeba někde zvedal tlapku, jsem neměl,“ uvedl. Nemyslí si, že mu o sobě lhal, a Turkovy výroky vysvětluje jiným druhem komunikace, než který používá sám.

Předseda strany Motoristé sobě Petr Macinka ČTK sdělil, že jde o „křečovitou snahu liberálů z twitteru“ vydávat starořecký symbol za nacistický. Symbol meandros je podle Macinky využíván v keramice, módě, architektuře. „Téměř na všech výrobcích Versace je rovněž vyobrazen, přesto tuto značku nikdo nedehonestuje. Hon na Filipa Turka nabývá absurdních rozměrů. Je to opravdu směšné,“ uvedl Macinka.

Podle Zelených se Turek v minulosti veřejně fotografoval s předměty s nacistickými symboly, nejde tak o ojedinělý případ, ale o zálibu v nacistické a neonacistické symbolice. „Jak jistě víte, členové řecké neonacistické organizace Zlatý úsvit byli v minulosti odsouzeni za politicky motivované násilí, včetně vražd. Vedení strany Zlatý úsvit bylo v roce 2020 odsouzeno za řízení kriminální organizace,“ uvedli Zelení.

„Je to úplně normální, mám také dýku SS po otci. Nejsem člen NSDAP a nejsem pravicový radikál. Doma mám mnoho starožitností, trofeje a dary od mých kamarádů. Za to se nestydím,“ řekl k tomu Turek v pondělí v debatě na CNN Prima News.

Jako demokratický politik by se podle autorů výzvy měl Šlachta od Turka distancovat a strana by ho měla stáhnout z čela kandidátky.

Květnový volební model agentury STEM koalici Přísahy a Motoristů přisuzuje zisk 4,7 procenta hlasů. Uskupení se tak dotýká pětiprocentní hranice nutné pro volební zisk.

Doporučované