Hlavní obsah

Zaměstnanci stavebních úřadů kvůli digitalizaci zvažují odchod či stávku

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Ministr pro místní rozvoj Bartoš na sociální síti v pondělí uvedl, že jeho resort pracuje na zmírnění požadavků na kvalifikaci úředníků.

Práce, která dříve trvala několik desítek minut, nyní trvá mnohem déle. Nefunkční digitalizace trápí pracovníky stavebních úřadů, kteří podle odborů zvažují odchod či stávku. Ministr slíbil opravy systému do konce srpna.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nefunkční digitalizace stavebního řízení vzbuzuje v pracovnících na stavebních úřadech obavy, že nebudou moci dodržovat stanovené lhůty. Někteří z nich kvůli tomu zvažují odchod, jiní by v nejzazším možném případě přemýšleli nad stávkou. ČTK to po pondělním jednání s ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem (Piráti) řekla místopředsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Gaňová.

Úředníci ani odborový svaz ale podle ní zatím žádnou stávku neplánují. Bartoš na sociální síti X v pondělí uvedl, že Ministerstvo pro místní rozvoj pracuje na zmírnění požadavků na kvalifikaci úředníků.

Úředníci jsou podle Gaňové naštvaní, nešťastní a zoufalí. Práce, která dříve trvala desítky minut, nyní trvá mnohem déle, tvrdí. Pokud by podle místopředsedkyně odborového svazu úředníci nemohli dodržovat časové termíny na odbavení žádostí, mohli by pak čelit i žalobě ze strany stavebníků. Úvaha eventuálně stávkovat pak podle ní nevznikla z iniciativy odborového svazu, ale od samotných úředníků, kteří například ani nejsou členy svazu.

Odborový svaz minulý týden zaslal premiérovi Petru Fialovi (ODS) a Bartošovi dopis, ve kterém je informoval o základních problémech se systémem digitalizace stavebního řízení. V systému podle něj chybí základní šablony umožňující automatické vyplňování formulářů, není řádně propojen s katastrem nemovitostí a objevují se i problémy se základními funkcionalitami. V dopise sepsaném předsedou svazu Pavlem Bednářem ministr Bartoš svými projevy v médiích buď projevuje ‚politováníhodnou neznalost celého problému, nebo jej bagatelizuje způsobem, který dané úřady doslova uráží‘. Podle vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj by systém měl být funkční do konce srpna.

„Personální situace na stavebních úřadech je dlouhodobě špatná –⁠⁠⁠ nedaří se obsadit tisíce míst. Náběh nového stavebního zákona a digitalizace je obtížný, ale nakonec povedou ke zlepšení situace. Pracujeme na zmírnění požadavků na kvalifikaci úředníků a od července taky došlo ke zvýšení jejich tabulkových platů. Naprosto chápu, že úřady jsou přetížené a jejich pracovníci v nejistotě. Společně s odbory se ji pokusíme co nejdříve rozptýlit,“ uvedl Bartoš na X.

Městské úřady a stavebníci si na systémy digitalizace stěžují od jejich spuštění 1. července. Problémy s digitalizací stavebního řízení mohou podle některých odhadů přinést miliardové ztráty. Kromě opozice upozorňují na nedostatky i vládní partneři Pirátů. Například podle předsedy poslanců TOP 09 Jana Jakoba by měl ministr vyvodit osobní odpovědnost, pokud systém nebude do konce srpna opraven. Ministr Bartoš ale opakovaně uvedl, že o rezignaci neuvažuje.

Doporučované