Hlavní obsah

Za smrt Češek v Alpách uložil soud oběma pachatelům podmíněné tresty

Foto: Shutterstock.com

Ženy zemřely v Alpách po pádu z ferraty. Ilustrační fotografie

K prvnímu tragickému úmrtí došlo v červnu 2019, k dalšímu o rok později. Organizátory výprav na takzvanou ferratu do rakouských Alp potrestal soud podmíněnými tresty za usmrcení z nedbalosti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Českobudějovický soud uložil podmíněné tresty dvěma mužům za usmrcení dvou žen z nedbalosti. Turistky zahynuly v rakouských Alpách při výstupech, které muži podle kriminalistů vedli nelegálně. Obžalovanému Daliboru Urbanovi uložil soud podmíněný trest na tři roky s odkladem na pět let a Janu Linhartovi podmíněný trest na 20 měsíců s odkladem na tři roky. Oběma zakázal činnost spojenou s pořádáním podobných aktivit. Rozsudek není pravomocný, oba obžalovaní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolají. Státní zástupkyně se k možnosti odvolání nevyjádřila.

Případem se soud zabýval od loňského listopadu. Urban uznal vinu v obou případech a domluvil se na finanční náhradě pro pozůstalé. První tragická událost se stala v červenci 2019, kdy obžalovaný Urban pořádal výpravu dvou desítek lidí do Rakouska na zajištěnou cestu, takzvanou ferratu, Wildfrauensteig. Akce se nakonec kvůli úrazu neúčastnil. Místo sebe poslal jako vůdce skupiny kamaráda Linharta. Urban byl držitelem licence národního horského průvodce, pro organizaci podobné akce v zahraničí však byla jeho kvalifikace nedostatečná. Linhart, který s lidmi do Rakouska vycestoval, neměl licenci žádnou. Čtyřiadvacetiletá účastnice výpravy při výstupu uklouzla a zřítila se ze 150 metrů a zahynula.

„Během soudu obžalovaný (Linhart) neprojevil žádnou sebereflexi. Při výpravě ignoroval upozornění na počasí, kdy podle předpovědi měly přijít bouřky, a nepřipravil pro klienty náhradní program a nechal je vyrazit na časově náročný výstup a sestup,“ uvedla státní zástupkyně Milena Benková.

Druhý případ se stal v srpnu 2020, kdy Urban vedl patnáctičlennou výpravu na rakouskou ferratu Drachenwan. Podle obžaloby bylo účastníků nadlimitní množství, protože na proškoleného průvodce připadá šest lidí. Při sestupu se šestatřicetiletá žena zřítila z výšky kolem 50 metrů a zemřela. Urban před soudem uvedl, že šlo o nešťastnou náhodu. Podle obžaloby ale ignoroval, že žena nemá vhodnou obuv, a nevěnoval pozornost jejímu kritickému stavu.

Neradová řekla, že v případě smrti dvou žen připadal v úvahu nepodmíněný trest. „Ale soud vzal v potaz jako polehčující okolnost, že obžalovaný Urban svou vinu uznal, postavil se k věci čelem a dohodl se s poškozenými na vyrovnání,“ sdělila.

Co je ferrata

Ferrata (podle italského označení via ferrata, časté je i německé označení klettersteig) je zajištěná cesta v horském terénu, která je vybavena jisticím ocelovým lanem či železnými stupy.

Související témata:

Doporučované