Hlavní obsah

České „Toskánsko“ láká. Ale zaparkovat tu, to je peklo i pro místní

Foto: Barbora Kučerová

Mikulov je pro své upravené domky, zmrzlinárny a víno přirovnáván k přímořským destinacím. Ilustrační fotografie.

Stejně jako každé turisticky oblíbené místo se i Mikulov potýká s řadou negativních dopadů cestovního ruchu. Místní si ale uvědomují, že město návštěvníky potřebuje, zároveň říkají, že za krásné centrum vděčí právě jim.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

V žáru letního slunce se lidé mezi upravenými domky svlažují zmrzlinou, zatímco jiní popíjejí na zahrádkách víno. Díky této atmosféře je jihomoravský Mikulov často přirovnáván k toskánským městečkům a ročně láká statisíce výletníků, aby objevovali Pálavu.

Stejně jako v ostatních turisticky vyhledávaných destinacích jsou proto místní obyvatelé do jisté míry rozděleni. Ti, kteří podnikají, návštěvníky vítají, podle starostky Jitky Sobotkové (ANO) se ale najdou i tací, které množství návštěvníků obtěžuje.

Důvodem je podle ní například rušení nočního klidu, „zejména u privátně pronajímaných nemovitostí“, které musí řešit městská policie. Mezi další problémy pak Sobotková řadí třeba neukázněné cyklisty, zmiňuje i parkování mimo vyhrazená místa.

Místním vadí zmatená doprava

Celkově se ale starostka domnívá, že lidé v Mikulově chápou, že je cestovní ruch pro rozvoj města důležitý, a proto jsou k němu většinou smířliví. „Značná část obyvatel to neřeší a vyšší počet lidí to bere jako přirozenou součást v turisticky exponované destinaci,“ říká.

To potvrzuje i jedna z místních. „Nebydlím přímo v centru, takže turisty úplně neřeším. Je ale pravda, že v létě je tu hodně aut a cyklistů, takže na silnicích nebo chodnících pak dochází k nepříjemným situacím,“ popisuje asi třicetiletá žena poblíž jednoho z parkovišť vyhrazených pro návštěvníky.

Podívejte se, jak vypadá léto v Mikulově:

+4

Místa na parkovišti u ulice Alfonse Muchy jsou plně obsazená, rekreanti proto většinou na narvané parkoviště zajedou, řádně ho prozkoumají, otočí se a hledají místo jinde. Na všech stáních pro návštěvníky v nejbližším okolí centra je ale situace stejná, a tak někteří chvíli krouží městem. Že je parkování jednou z výzev, potvrzují i místní a lidé, kteří sem dojíždějí za prací, jako třeba Lenka Opuštilová, která v Mikulově pracuje už 12 let. Dříve pracovala v kavárně, dnes prodává bižuterii.

„Parkovací systém je problém a chápu, že doprava některé místní štve. Stává se, že tu cyklisté jezdí do protisměru a nerespektují, že někudy ani jezdit nesmějí,“ říká a zmiňuje, že vášně tu nedávno vyvolal i nový dopravní systém, který měl městu ulevit, ale místní obyvatele změny spíše mátly.

„Na některých místech se zrušilo značení, platila jen přednost zprava. To některé lidi mátlo, dopravě to nepomohlo, takže chápu, že tu lidé prskali,“ sděluje a doplňuje, že radnice své kroky po vlně nevole začala přehodnocovat a na většinu míst se vrátila původní organizace dopravy.

Podle podnikatelů lidé více šetří

Obec, ve které žije asi 7,5 tisíce lidí, minulý rok přilákala zhruba 380 tisíc návštěvníků. Letošní sezona je ale podle místních podnikatelů slabší. Poblíž náměstí se nachází Nevinná kavárna, která v pondělí odpoledne působí poměrně vytíženě. Její majitel Milan Kvarda si ale pamatuje roky, kdy byl počet zákazníků ještě vyšší.

„Letos je to špatné. Když se bavím s kolegy z náměstí, všichni máme dost velké poklesy, někteří mluví o 50, jiní o 40 procentech,“ popisuje s tím, že turisté podle něj vnímají, že nejsou ve městě chtění. „Spousta lidí, co k nám jezdí, mi říká, že sem letos poprvé jeli s obavami. Protože si všímají změn v parkování a negativních informací ve veřejném prostoru,“ dodává.

Nad Mikulovem se tyčí Svatý kopeček, jedna z nejznámějších dominant města. Kolem čtvrté odpoledne jde ale nahoru jen pár lidí, poutní místo – stejně jako celá přírodní rezervace – si tak zachovává svůj klid a romantickou atmosféru.

Kousek pod kopcem se nachází Prostě Sklep – vinný sklípek s barem a terasou. Na tu míří několik lidí, venku jsou slyšet hlasy a cinkání nádobí. I zdejší provozovatel Jan Schallenberger si všiml poklesu návštěvnosti. Osobně se domnívá, že důvodů je více. Podobně jako ostatní zmiňuje parkování, ale i strach a ekonomickou nejistotu.

„Začalo to už během pandemie a teď je zase válka na Ukrajině. Lidé nevědí, co bude, takže i když mají peníze, radši šetří,“ vysvětluje s tím, že klienti si rezervují většinou kratší pobyty než dříve. Následně dodává, že svou roli sehrává i radnice, která podle něj cestovnímu ruchu příliš nepomáhá – spíše by ho prý chtěla omezovat.

Pozorujeme mírný pokles domácích turistů, to je ale celorepublikový trend.
Jitka Sobotková, starostka Mikulova

S tím ale místní starostka nesouhlasí. „Cestovní ruch a jeho rozvoj jsou pro Mikulov stěžejní, říkám to pořád. Jsme jedna z top destinací v Česku a většina obyvatel, včetně mě, je na to pyšná. Proto určitě nic neregulujeme, to si případně zařídí trh sám. Maximálně hledáme vyváženost mezi životem místních obyvatel a turisty,“ reaguje s tím, že podle ní mohou městu hypoteticky škodit spíše vyšší ceny a osobní zájmy některých podnikatelů.

„Lidé samozřejmě šetří a přemýšlejí, za co peníze utratí. A tak hledají třeba i jiné, levnější destinace. Mikulov je sice prestižní, ale pro mnohé také drahé město,“ nastiňuje svůj pohled na to, proč někteří zaznamenávají pokles návštěvnosti. Samotní podnikatelé se ale hájí tím, že mají vysoké náklady a nemohou jít s cenou dolů.

I když si řada podnikatelů stěžuje na výrazný pokles, ze statistik radnice podle Sobotkové vyplývá, že se pouze mění struktura návštěvníků. „Pozorujeme mírný pokles domácích turistů, to je ale celorepublikový trend. Naopak zahraniční poptávka roste,“ konstatuje.

Turismus město probarvil

Kolem šesté hodiny je v Mikulově stále živo. A i když je město poměrně exponované, jsou jeho ulice čisté. Střechy domů září v podvečerním svitu letního slunce a na zahrádkách podniků se smějí lidé se skleničkami bílého vína v ruce.

Někteří místní ale upozorňují, že tomu tak vždy nebývalo. „Před 30 lety to byla škaredá a šedá díra, expresivně řečeno. Teď jsou tu památky na úrovni, je tu stále více věcí, které se dají vidět,“ říká Karla Pazderková, místní obyvatelka a podnikatelka.

S tím souhlasí i Kvarda. „Pamatuju si to staré, špinavé, černé město. Bylo to tu okopané, nikdo o nás neměl zájem. Díky penězům od turistů se město spravilo. Mám ale pocit, že na to spoustu Mikulovanů zapomnělo,“ popisuje.

I přesto, že cestovní ruch s sebou podle některých do ulic Mikulova přinesl hluk, zmatek na silnicích a náročnější parkování o prázdninách, valná většina místních se shoduje, že místní ekonomika a rozvoj města se poměrně opírají právě o letní sezonu.

Doporučované