Hlavní obsah

Výsledky senátních voleb potvrzeny. Soud zamítl všechny stížnosti

Foto: Radek Miča, Seznam Zprávy

Nejvyšší správní soud.

Už je definitivní, kdo zasedne v Senátu. Nejvyšší správní soud odmítl všechny stížnosti na volby, žádnou se věcně nezabýval.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Výsledky letošních voleb do třetiny Senátu jsou definitivně potvrzené. Nejvyšší správní soud (NSS) odmítl všech sedm stížností, žádnou se věcně nezabýval. Výsledek oznámil na svém webu.

Krajské a senátní volby 2024

Volby do zastupitelstev krajů a první kolo voleb do Senátu skončily v sobotu 21. září 2024 ve 14 hodin. Jaká byla volební účast? Druhé kolo senátních voleb se koná o týden později, tedy v pátek 27. září (14:00–22:00) a v sobotu 28. září (8:00–14:00).

Dnes soud dořešil poslední dvě stížnosti. Jedna se týkala volebního obvodu Karviná. Podal ji neúspěšný kandidát Karel Světnička (Švýcarská demokracie). Volby v obvodu vyhrál už v prvním kole starosta Bohumína Petr Vícha (SOCDEM).

Světnička poukazoval na to, že se Vícha vzhledem k povodňové situaci opakovaně objevoval na obrazovkách veřejnoprávní televize, a získával tak výhodu oproti jiným kandidátům. Za město Bohumín prý mohl vystupovat kdokoliv jiný. Sedmičlenný volební senát vyzval k doplnění stížnosti, což pisatel neučinil, proto ji soud odmítl.

Kvůli obvodu Rokycany se na soud obrátil Pavel Karpíšek (ODS), dosavadní senátor, který mandát neobhájil. Nepostoupil ani do druhého kola, ve kterém starosta Břas a místostarosta České obce sokolské Miroslav Kroc (STAN) porazil Petra Vanku (ANO).

K návrhu nakonec podle volebního senátu nebylo možné přihlížet. Návrh sice odešel z datové schránky advokáta, avšak prostým elektronickým podpisem jej opatřil advokátní koncipient. To má za následek, že návrh není řádně elektronicky podepsán, uvedl soud.

Doporučované