Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Výbor pro mediální záležitosti doporučil odvolání Xavera Veselého z Rady ČT

Foto: Český rozhlas

Veselý vulgárně urážel herečku a bývalou slovenskou diplomatku Magdu Vášáryovou.

Zákon uvádí, že člena rady, který závažným způsobem naruší důstojnost funkce člena rady, má Sněmovna z funkce odvolat. Koaliční poslanci se shodli v tom, že v případě Veselého je zřejmé, že by odvolán být měl.

Článek

Výbor pro mediální záležitosti ve čtvrtek doporučil Sněmovně, aby odvolala Lubomíra „Xavera“ Veselého z Rady České televize. Při jednání v Brně se členové výboru shodli na tom, že se Veselý vyjadřoval tak, jak neměl, opozice ale poté pro návrh nehlasovala, pro odvolání byli koaliční poslanci.

Veselý v květnu ve svém pořadu na YouTube označil herečku a bývalou slovenskou diplomatku Magdu Vášáryovou za spodinu a žvanivou paničku a dodal i vulgární urážku. Reagoval na výroky Vášáryové po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, která o jeho voličích prohlásila, že jsou spodina.

„Chtěl bych jen vyjádřit svou radost, že tolik lidí sleduje moje pořady na YouTube. Víc nemám potřebu se vyjadřovat. Jde o doporučení, až o něm rozhodne Poslanecká sněmovna, milerád se vyjádřím,“ řekl Veselý k doporučení sněmovního výboru.

Opoziční poslanci byli s výjimkou Ondřeje Babky (ANO) proti, Babka se zdržel. Martin Kolovratník (ANO) navrhoval alternativní usnesení. V něm by členové výboru vyjádřili nesouhlas s výroky Veselého a dali by varování budoucím členům rad veřejnoprávních médií. Ti mají i ze zákona zachovávat důstojnost funkce. Pro jeho návrh však hlasovali pouze opoziční poslanci.

Poslanec Jan Jakob (TOP 09), který znění návrhu Sněmovně připravil, zmínil dlouhodobé vyjadřování Veselého. „Byl bohužel autorem řady nekorektních, urážlivých a mnohdy vulgárních výroků, které směřoval zejména vůči ženám. Poškozoval dobré jméno Rady ČT i samotné ČT,“ řekl.

Zákon uvádí, že člena rady, který závažným způsobem naruší důstojnost funkce člena rady, má Sněmovna z funkce odvolat. Koaliční poslanci se shodli v tom, že v případě Veselého je zřejmé, že by odvolán být měl.

Opoziční poslanci hovořili o tom, že výbor nemá moralizovat, zvláště ve chvíli, kdy se Veselý omluvil prostřednictvím dopisu. Na jednání výboru se osobně nedostavil. Předseda výboru Aleš Juchelka (ANO) uvedl, že Veselého odvolání je politikum koalice. „Dostali jste záminku, abyste si mohli dovolit kohokoliv do Rady ČT zvolit a kohokoliv odvolat. Abyste v ní prosazovali vlastní vůli,“ prohlásil.

Doporučované