Hlavní obsah

Většinu z 22 lidí zasažených bleskem už propustili z nemocnice

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Zranění po zásahu bleskem utrpěli v neděli lidé, kteří se schovávali pod stromem při akci ke Dni dětí v zámeckém parku ve Vratislavicích.

Většina z 22 lidí, kteří byli v neděli hospitalizováni po zásahu bleskem v Liberci, už byla propuštěna do ambulantní péče. V nemocnici jich zůstává devět, jejich stav je stabilizovaný.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zranění po zásahu bleskem lidé utrpěli v neděli kolem 15:30, když se schovávali pod stromem při akci ke Dni dětí v zámeckém parku v Liberci-Vratislavicích nad Nisou. Celkem jich nakonec v péči lékařů skončilo 22, což je podle zástupců liberecké nemocnice ojedinělá událost.

„Co se týká zásahu bleskem, většinou to bývají jednotlivé osoby. Takže to, že by to byla skupina osob, to je extrémně vzácné. Tak velký počet osob v naší nemocnici určitě nebyl a nepamatuju ani v České republice,“ řekl v pondělí zástupce přednosty traumatologicko-ortopedického centra a primář traumatologie v Liberci Martin Křivohlávek.

Záchranáři v neděli uvedli, že zranění utrpělo 18 lidí, z nichž některé museli na místě oživovat. Zranění sedmi lidí bylo podle nich těžké, pěti středně těžké a šesti lehké. Podle lékařského ředitele liberecké nemocnice Tomáše Roubíčka jim navíc mimo vyhlášený traumaplán přivezla sanita ještě jednoho zraněného. „A další tři osoby se dostavily posléze do nemocnice na doporučení zdravotníků,“ řekl.

V Liberci tak bylo hospitalizováno deset dospělých osob a devět dětí, dva zraněné převezli záchranáři do nemocnice v Jablonci a jedno dítě letecky do pražského Motola. Všichni jsou mimo ohrožení života.

„Většina pacientů bude po krátkodobé observaci pravděpodobně v průběhu dnešního dne propuštěna do ambulantní léčby,“ uvedl liberecký zástupce přednosty traumatologicko-ortopedického centra.

V Liberci byli dospělí pacienti umístěni na kardiologii, traumatologii i chirurgii. Na jednotce intenzivní péče je jedna žena, neboť u ní přetrvávají poruchy hybnosti pravé ruky a nohy. „Stav se ale nedá označit jako vážný, protože příznaky odeznívají,“ řekl Kašák.

Z dětských pacientů měli podle něj dva neurologické potíže ve smyslu drobného brnění. Při zásahu bleskem nelze vyloučit ani trvalé postižení, v tomto případě to zřejmě nebude. „Naštěstí si myslíme, že u našich pacientů k tomu nedojde,“ dodal Kašák.

Nemocnice v Motole má v péči jedenáctiletou dívku. „Její stav je aktuálně stabilizovaný, zůstává na pozorování v péči lékařů pediatrické kliniky,“ sdělila mluvčí nemocnice Jana Krejčí Merxbauerová.

Mluvčí nemocnice v Jablonci Jana Luňáková řekla, že u nich nadále zůstávají hospitalizovaní dva dospělí. „Jejich stav je stabilizovaný,“ řekla. Předpokládá, že pokud nenastanou komplikace, oba pacienty lékaři propustí do domácí péče zřejmě v úterý.

Doporučované