Hlavní obsah

Velkolepá party. Zeman 80. narozeniny oslaví na Hluboké

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pozvánku na oslavu narozenin Miloše Zemana dostalo skoro 200 lidí.

Část pozvaných hostů se svou účastí váhá z reputačních důvodů – obávají se, v jaké „kmotrovské“ sešlosti se ocitnou. Bývalý prezident Miloš Zeman narozeniny oslaví 28. září.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Chystá se velkolepá oslava 80. narozenin bývalého prezidenta Miloše Zemana v Hluboké nad Vltavou. Pozvánku dostalo skoro 200 lidí – kromě Zemanových přátel a spřízněných politiků také několik zahraničních státníků.

Party se bude konat přímo v den Zemanových narozenin – v sobotu 28. září v luxusním hlubockém Hotelu Štekl, který leží přímo vedle turisty vyhledávaného schwarzenberského zámku. Budova kdysi sloužila coby obydlí pro vyšší zámecké úředníky a konírna.

Dnes je většinovým majitelem Šteklu podnikatel a někdejší zákulisní hráč pražské ODS Tomáš Hrdlička, jinak také podporovatel prezidentské kampaně Miloše Zemana. Na pozvánkách pro hosty je jako organizátor akce uveden spolek Přátelé Miloše Zemana, jehož předsedou je někdejší hradní kancléř Vratislav Mynář.

Kromě Hrdličky a Mynáře se na organizaci narozeninové oslavy podílejí především někdejší prezidentův poradce Martin Nejedlý a bývalý klíčový hradní úředník Jan Novák. Ten je na pozvánce uveden jako „kontakt pro bezpečnost“.

Foto: Seznam Zprávy

Pozvánka na narozeninovou oslavu exprezidenta Miloše Zemana.

Zemanovi lidé o narozeninové oslavě informují velmi stroze. „Mohu zatím sdělit, že pozvání přijali významní zahraniční hosté, kteří se pohybují v nejvyšších patrech politiky. Pan prezident se na oslavu velmi těší, protože bude příležitostí k milému setkání s přáteli,“ řekl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček – a nezapomněl připomenout, že tentýž den je státní svátek. Hotel Štekl má být kvůli tomu slavnostně nasvícen v barvách trikolory.

Hosté ze zahraničí i domácí podporovatelé

Kdo přijede ze zahraničí? Podle informací Seznam Zpráv pozvánky dostali například premiér Robert Fico a prezident Peter Pellegrini ze Slovenska, srbský prezident Aleksandar Vučić nebo prezident Polska Andrzej Duda. Není však doposud jasné, kdo z nich svou účast definitivně potvrdil.

Z českých politiků jsou zváni výhradně obdivovatelé exprezidenta, tedy zástupci dnešní opozice – vlastně jde o Zemanovu vysněnou sestavu příští vlády. Z hnutí ANO Andrej Babiš, Alena Schillerová, Karel Havlíček nebo Jaroslav Faltýnek. Za SPD pak Tomio Okamura a Radim Fiala. A dostalo se i na mimoparlamentní strany – Kateřinu Konečnou (KSČM), Jindřicha Rajchla (PRO) nebo Filipa Turka (Motoristé).

Část pozvaných hostů se Seznam Zprávám svěřila, že řeší, jestli vůbec pozvání využijí a dorazí. Pod zárukou anonymity mluví o obavě z reputačního rizika – nevědí přesně, jací lidé na oslavě budou a jestli chtějí být se sklenkou vína v ruce na společné fotografii třeba zrovna s Martinem Nejedlým.

„Já tohle neřeším, kdo a kde to pořádá. Já prostě jdu popřát k významnému jubileu svému příteli Milošovi, s nímž se znám přes 30 let,“ říká poslanec ANO Jaroslav Faltýnek, který prý už exprezidentovi jako dárek namaloval obraz.

Foto: Mapy.cz

Do Hotelu Štekl dorazí významní hosté z Česka i ze zahraničí.

Nenechal se odradit poznámkou k darům, která je uvedena na druhé straně pozvánky: „Pro prezidenta Miloše Zemana bude největším darem vaše přítomnost. Pokud budete chtít oslavence přesto obdarovat, potěší jej podpora projektů, které jsou mu blízké. Pro tento účel je zřízen účet. Shromážděné prostředky budou použity na projekty podle přání Miloše Zemana.“

Oslava 28. září začíná v 17 hodin uvítací číší vína, v 18 hodin dojde k usazení hostů a na úvodní slovo, v 18:30 začne slavnostní raut a ve 20 hodin hudební program na nádvoří Hotelu Štekl. Ještě předtím je možnost soukromé prohlídky zámku s průvodcem. Produkci akce má na starost agentura Zuzany Augustin Poláčkové, což je bývalá modelka – mimo jiné známá z covidového večírku s Monikou Babišovou a floristou Ivanem Šablatúrou.

Doporučované