Hlavní obsah

Velké kroupy a silné nárazy větru. Českem se sunou bouřky

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

„Pozor víceméně v celých Čechách kromě západní poloviny,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav na síti X.

Českem procházejí pásy intenzivních bouřek, které mohou doprovázet kroupy a silný vítr. K opatrnosti vyzývají nejen meteorologové, ale také hasiči nebo České dráhy.

Článek

Do Česka v pátek odpoledne dorazily silné bouřky, první vznikly v Pošumaví a postupovaly k severovýchodu směrem do středních a dál do severních Čech a také na východ směrem na Vysočinu. Padat mohou výjimečně až deset centimetrů velké kroupy – ale podle snímků zatím na takové kusy ledu nedošlo.

„Pozor víceméně v celých Čechách kromě západní poloviny. Bouřky postupují k severovýchodu/východu a později k večeru se patrně budou slévat do ucelenějšího systému s rizikem velkoplošných škod větrem,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav před 17:00. Zveřejnil také fotografii z oblasti Protivína na Písecku, na níž dvě kroupy zabírají skoro celou dlaň s otevřenými prsty.

Opatřeními se zabývá i Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy. „V souvislosti s výstrahou na velmi silné bouřky jsme posílili operační středisko. Prověřili jsem naše běžná opatření pro případ bouřky a v režimu zvýšené pohotovosti je připraveno 16 dobrovolných jednotek,“ uvedli na síti X.

Bouřky: následky v krajích

Středočeští hasiči po 20. hodině na síti X uvedli, že v souvislosti s výstrahou ČHMÚ před silnými bouřkami prozatím zasahovali u 63 padlých stromů a pěti čerpání vody. Nejvíce událostí evidovali na Mladoboleslavsku a Nymbursku.

S podobnými obtížemi se potýkali také jejich kolegové na jihu Čech. Kvůli bouřce museli hasiči na Jindřichohradecku odstraňovat popadané stromy. Kromě toho čerpali vodu z domů v Albrechticích nad Vltavou na Písecku.

Hasiči v Libereckém kraji měli navečer kvůli bouřkám přes 70 zásahů. Nejčastěji vyjížděli ke spadlým stromům, a to v 61 případech. ČTK to řekl zastupující mluvčí krajských hasičů Radek Hon. „Nejvíce toho bylo na Turnovsku a pak na Jablonecku,“ uvedl Hon. Popadané stromy zablokovaly krátkodobě i silnici 65 u Jablonce nad Nisou. Několik stromů spadlo na zaparkovaná auta. V nich v té době podle mluvčího nikdo neseděl. „Nemáme hlášeno žádné zranění,“ dodal Hon.

Při bouřkách podle údajů z meteostanic napršelo místy skoro 30 milimetrů, prvního povodňového stupně krátkodobě dosáhla Lužická Nisa v Proseči nad Nisou mezi Libercem a Jabloncem. Hladina za hodinu vystoupala z 18 na 91 centimetrů v 19:00, o půl hodiny později byla na 59 centimetrech.

Na Vysočině zasahovali hasiči kvůli bouřkám s deštěm na třech desítkách míst. Nejvíc práce měli na Třebíčsku, kde ze silnic odklízeli popadané stromy a větve, ve Starči čistili silnici od bahna a kamení. Vyplývá to z vyjádření mluvčí krajských hasičů Petry Musilové a z informací, které hasiči okolo 20:00 zveřejnili na svém webu.

I na jižní Moravě za sebou bouřka zanechala popadané stromy a zatopené sklepy. Její následky také komplikují dopravu. Hasiči kolem 22:45 evidovali na 200 výjezdů, nejčastěji popadané stromy, čerpání vody a odstraňování nebezpečných stavů. Nejvíc zásahů hlásili z Brna a Brněnska. Všechny se obešly bez zranění.

V Brně například voda zaplavila výhybku na tramvajové zastávce Jugoslávská, neprůjezdná byla také zastávka Mojmírovo náměstí nebo Západní brána, kde voda zaplavila kolejiště u vjezdu do tunelu. Na zastávce Lesnická spadl strom na koleje. Ve Zbýšově na Brněnsku hasiči čerpali vodu ze sklepa bytového domu.

Voda se po silném dešti dostala také na jeviště Janáčkova divadla při koncertu Filharmonie Brno. Po pauze hudebníci zjistili, že mají mokré nástroje. „Přesunovaly se smyčce, kontrabas a dirigentský pult, zpozdilo to začátek druhé půlky o pět minut,“ řekla ČTK mluvčí filharmonie Kateřina Konečná.

Na problémy se připravovaly také České dráhy. „Silný vítr a srážky mohou způsobit nepravidelnosti v železniční dopravě. Prosíme cestující, aby v příštích hodinách sledovali aktuální informace o provozu na železnici,“ vyzývají na síti X a odkazují na web a mobilní aplikace.

Neprůjezdných bylo během odpoledne kolem desítky tratí, nejčastěji kvůli pádu stromu nebo poškozenému trakčnímu vedení. Problémy se však dařilo odstraňovat, ve 20:30 registrovaly České dráhy neprůjezdné tři tratě. Kvůli porouchanému trakčnímu vedení neprojely v úseku Litoměřice dolní nádraží - Velké Žernoseky, spadlý strom zastavil provoz mezi Turnovem a Hrubou Skálou a poškození trakčního vedení v Německu ovlivnil mezinárodní spoj Praha - Berlín.

Jakmile bouřka prošla nad jižní Moravou, objevily se výluky i tam.

Aktualizace: do článku průběžně doplňujeme informace o postupu bouřek a jejich následků.

Související témata:

Doporučované