Hlavní obsah

Ve Varech byl zadržen muž podezřelý z financování teroristů. Je ve vazbě

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Policie v Karlových Varech zadržela cizince podezřelého mimo jiné z podílu na aktivitách teroristické organizace. Ilustrační fotografie.

Krajský soud v Plzni poslal do vazby Ukrajince, kterého policie zadržela v Karlových Varech. V Belgii je stíhán pro přípravu teroristického útoku, podíl na aktivitách teroristické organizace a financování terorismu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policie zadržela v Karlových Varech Ukrajince, který je podezřelý z finančního podporování islámských teroristů. Krajský soud v Plzni ho poslal do vazby a bude rozhodovat o jeho vydání do Belgie, která na muže vydala evropský zatykač. Informaci serveru Novinky.cz potvrdili dnes ČTK mluvčí policejního prezidia a plzeňského krajského soudu.

Ze zatykače podle Novinek vyplývá, že muž, který má trvalé bydliště v Belgii, je stíhán pro přípravu teroristického útoku, podíl na aktivitách teroristické organizace a financování terorismu, za což mu podle belgického zákona hrozí deset let vězení.

Zatčení ukrajinského občana dnes ČTK potvrdil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Bližší informace ale policie uvádět nebude. „Vzhledem k tomu, že si případ převzal už soudce, může další informace podávat jen on,“ uvedl Moravčík.

„Soud v Antverpách vydal evropský zatýkací rozkaz, kde je uvedeno, že zadržený muž je podezřelý z převodu peněz ve prospěch teroristických organizací, kterými se financují jejich aktivity převážně v severní Sýrii a Afghánistánu,“ sdělil ČTK mluvčí krajského soudu Jan Mifek. Soud bude podle něj dále rozhodovat o tom, zda je oprávněn muže do Belgie vydat. „Zkoumána bude zejména oboustranná trestnost, tj. zda jednání, pro které je stíhán v cizí zemi, je trestné i v České republice,“ dodal Mifek.

Podle Novinek belgičtí vyšetřovatelé muže podezírají z toho, že od loňského prosince působil ve vysoce organizované skupině lidí převážně ruského původu, která se ztotožňuje s extremistickou ideologií spojenou s Islámským státem a je podezřelá z toho, že získává peníze pro možné financování teroristických trestných činů a údajně se zabývá i nákupem a přepravou materiálu pro výrobu výbušnin. Cizinec podle serveru uvedl, že nedělá nic špatného. Řekl, že v Karlových Varech byl na léčebném pobytu.

Doporučované